Air Cooler: Τα βήματα που οδηγούν στη βέλτιστη λειτουργία του!

Ένα air cooler μπορεί να γίνει ο τέλειος «σύντροφος» τους θερινούς μήνες. Παρέχει τη δυνατότητα να διατηρείται άνετη και ομοιόμορφη θερμοκρασία στον χώρο.

Τα air cooler δεν απαιτούν καμία μόνιμη σύνδεση. Ωστόσο, ο έλεγχος, η σωστή τοποθέτηση και η ρύθμιση της συσκευής πριν την πρώτη χρήση, είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την εύρυθμη λειτουργία της. Τις παρακάτω συμβουλές μπορείς να τις αξιοποιήσεις σε ένα air cooler αλλά και σε κάποιο μηχάνημα που λειτουργείς πολύ καιρό.

Τοποθέτηση

Βγάλε το air cooler από τη συσκευασία και τοποθέτησέ το σε μια στερεή οριζόντια επιφάνεια. Στη συνέχεια, έλεγξε αν στη συσκευασία υπάρχουν όλα τα εξαρτήματα που αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης της συσκευής, όπως π.χ. παγοκύστες, ή τηλεχειριστήριο. Επίσης, όλα τα μοντέλα έρχονται με αποσπόμενα ροδάκια για εύκολη μεταφορά. Τοποθέτησε τα 4 ροδάκια που βρίσκονται στη συσκευασία στις αντίστοιχες εσοχές της συσκευής και βεβαιώσου ότι έχουν συνδεθεί σωστά.

Θα πρέπει να αφαιρέσεις τη δεξαμενή νερού. Για να το κάνεις αυτό, γύρισε το κλείδωμα (συνήθως σε οριζόντια θέση) της δεξαμενής νερού και τράβηξέ την προς τα έξω. Γέμισέ τη με κρύο νερό βρύσης, φροντίζοντας να μην υπερβείς τη μέγιστη γραμμή που σημειώνεται στη δεξαμενή. Να γεμίζεις πάντα τουλάχιστον μέχρι το ελάχιστο επίπεδο, καθώς έτσι εξασφαλίζεις την εύρυθμη λειτουργία της συσκευής. Πίεσε τη δεξαμενή νερού πίσω στο σώμα της συσκευής και γύρισε προς το κάτω το κλείδωμα ώστε να είναι σε κάθετη θέση.

 

Σύνδεση στην παροχή ρεύματος

Σύνδεσε την πρίζα σε κατάλληλη παροχή ρεύματος. Θα ανάψει η φωτεινή ένδειξη με τη θερμοκρασία χώρου και η συσκευή θα τεθεί σε κατάσταση αναμονής. Στη συνέχεια, μπορείς να ρυθμίσεις τις λειτουργίες της συσκευής από τον πίνακα ελέγχου ή από το τηλεχειριστήριο (αν υπάρχει).

Ρύθμιση συσκευής

Πάτησε το πλήκτρο ενεργοποίησης στον πίνακα ελέγχου ή στο τηλεχειριστήριο για να θέσεις τη συσκευή σε λειτουργία. Κατά τη πρώτη χρήση, το air cooler θα ξεκινήσει με μεσαία ταχύτητα ανεμιστήρα και μετά από λίγο θα λειτουργεί στη χαμηλότερη ταχύτητα. Για να επιστρέψεις στην κατάσταση αναμονής, απλά πάτησε πάλι το πλήκτρο ενεργοποίησης στον πίνακα ελέγχου ή στο τηλεχειριστήριο.

Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ρυθμίσεις που σου επιτρέπουν να «φτιάξεις» τις ιδανικές συνθήκες άνεσης. Μπορείς, για παράδειγμα, να αλλάξεις την ταχύτητα και την κατεύθυνση του αέρα, ή να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία δροσισμού, κατά την οποία η αντλία νερού θα τραβήξει νερό από τη δεξαμενή και θα το διοχετεύσει στο μπλοκ ψύξης. Το υγρό μπλοκ ψύξης απορροφά την εισερχόμενη θερμότητα και ο δροσερός αέρας απελευθερώνεται στο χώρο με τη βοήθεια του ανεμιστήρα. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη θερμοκρασία στον χώρο και δημιουργεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Πολλά μοντέλα έρχονται με λειτουργία ιονισμού. Φρόντισε να λειτουργείς το air cooler με τα παράθυρα του δωματίου ανοιχτά για να «φέρνουν» ένα σταθερό ρεύμα εξωτερικού αέρα που ανανεώνει με φυσικό τρόπο τον αέρα μέσα στον χώρο σου.

 

Παγοκύστες

Αν θέλεις να μεγιστοποιήσεις την απόδοση ψύξης του ανεμιστήρα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις παρεχόμενες παγοκύστες. Πριν τη χρήση άφησέ τις στον καταψύκτη για αρκετές ώρες. Στη συνέχεια τις τοποθετείς στη δεξαμενή νερού μέχρι τη μέγιστη ένδειξη.

Μετά τη χρήση

Αφού χρησιμοποιείς τη συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η σκόνη που έχει συσσωρευτεί στο μπλοκ ψύξης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη ροή του αέρα. Γι’ αυτό θα πρέπει να καθαρίζεις τον ανεμιστήρα και το φίλτρο σκόνης τακτικά. Θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις ένα ήπιο απορρυπαντικό και μια μαλακή βούρτσα.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να παρουσιαστούν σκόνη και ακαθαρσίες στη δεξαμενή νερού. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η συχνή αλλαγή του νερού και συχνό καθάρισμα της δεξαμενής με λίγο ήπιο απορρυπαντικό σε μια πετσέτα και στη συνέχεια ξέπλυνε με νερό.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη