Πρόλαβε τις αλλεργίες της άνοιξης

 

Με τον ερχομό της άνοιξης, βελτιώνεται ο καιρός, αρχίζει η ανθοφορία και για πολλούς θεωρείται η πιο όμορφη εποχή. Άλλωστε διαδέχεται τις κρύες και μουντές ημέρες του χειμώνα ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πρόδρομο του καλοκαιριού. Πρόκειται πράγματι για την εποχή που η φύση ομορφαίνει κι αυτός είναι ο λόγος που διαχρονικά έχει αποτελέσει έμπνευση για ζωγράφους, καλλιτέχνες και συγγραφείς.

Δυστυχώς όμως για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων είναι μία δύσκολη περίοδος κυρίως επειδή ταλαιπωρούνται από διάφορες αλλεργίες. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία παρακάτω θα βρεις μερικές απλές και πρακτικές συμβουλές υγείας για να νιώσεις καλύτερα και (υπό συγκεκριμένες περιπτώσεις) να αποφύγεις κάποια αποσυμφορητικά σπρέι κι άλλα φάρμακα.

 

 

Τι είναι οι αλλεργίες

Με απλά λόγια, ως αλλεργία ορίζεται η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού σε κάποια ουσία (αλλεργιογόνο), ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει αυτή η αντίδραση. Μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς και μερικές φορές επικίνδυνους τρόπους. Την άνοιξη τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο ερεθισμός στο λαιμό και στα μάτια, αλλά και ο βήχας μαζί με έντονη καταρροή.

Επίσης, συχνό φαινόμενο σε πολλούς είναι και η λεγόμενη αλλεργική ρινίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή στο βλεννογόνο (στο εσωτερικό της ρινικής κοιλότητας) της μύτης που προκαλείται από τη γύρη, σκόνη ή άλλα αλλεργιογόνα.

 

 

Βασικά tips για να μην ταλαιπωρηθείς

Ξέπλυνε τακτικά τα ιγμόρεια σου

Αυτό θα αποδειχθεί πραγματικά σωτήριο. Το ξέπλυμα απομακρύνει τη βλέννα μαζί με τυχόν αλλεργιογόνα από τη μύτη. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποστειρωμένο θαλασσινό νερό ή γενικά οποιοδήποτε παρόμοιο προϊόν (αλατούχο διάλυμα χωρίς άλλες πρόσθετες φαρμακευτικές ουσίες). Για καλύτερο αποτέλεσμα, να καθαρίζεις τις ρινικές σου διόδους πρωί και βράδυ. Πρόκειται για μία πολύ απλή, φθηνή και άκρως αποτελεσματική λύση που θα σε προστατεύσει γενικότερα μέσα στην άνοιξη.

 

Περιόρισε την έκθεση σε αλλεργιογόνες ουσίες

Είναι ίσως ο πιο βασικός κανόνας: προσπάθησε να αποφύγεις την υπέρμετρη έκθεσή σου σε αλλεργιογόνα και ουσίες που σε ενοχλούν ή ερεθίζουν. Για παράδειγμα μην κυκλοφορείς έξω τις ημέρες με έντονο νοτιά και αφρικανική σκόνη και αν δεν μπορείς να το αποφύγεις φόρεσε μάσκα. Προτίμησε τους κλειστούς χώρους, ώστε να μην ερεθίσεις πολύ το αναπνευστικό. Στους κλειστούς χώρους χρησιμοποίησε συσκευές, όπως ιονιστή και καθαριστή αέρα, για να σου προσφέρουν ένα υγιεινό και καθαρό περιβάλλον.Παράλληλα, να θυμάσαι πώς μετά από μια καλή βροχή καθαρίζει η ατμόσφαιρα από τη γύρη. Αν όμως έχεις γενικά ευαισθησία, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείς με φυτά και γλάστρες ή γενικά με την κηπουρική.

 

Πλύσιμο κι άπλωμα ρούχων

Τις ημέρες που η γύρη είναι πιο έντονη στην ατμόσφαιρα καλό είναι να αποφεύγεις να απλώνεις τα φρεσκοπλυμένα ρούχα σου έξω γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γεμίσουν γύρη, σκόνη κι άλλα αλλεργιογόνα. Οπότε θα πρέπει να αναβάλεις τη μπουγάδα σου ή εναλλακτικά να επενδύσεις σε ένα στεγνωτήριο ρούχων το οποίο θα σε ωφελήσει και την περίοδο του χειμώνα.

 

 

Αλλαγή ρούχων

Αμέσως μόλις γυρνάς σπίτι από τη δουλειά ή κάποια άλλη εξωτερική δραστηριότητα που έχει διαρκέσει αρκετές ώρες, καλό είναι να αλλάζεις αμέσως ρούχα και να κάνεις μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις τις πιθανότητες να επηρεαστείς από τα αλλεργιογόνα. Επίσης, τίναξε τα ρούχα σου στη βεράντα και μην τα τοποθετείς σε εσωτερικούς χώρους του σπιτιού όπου ξοδεύεις αρκετή ώρα (π.χ. κρεβατοκάμαρα). Σίγουρα θα σε βοηθήσει πολύ το πλύσιμο των χεριών και του προσώπου.

 

 

Καθαριότητα του σπιτιού

Ο γενικός κανόνας είναι να διατηρείς το σπίτι καθαρό και σωστά αερισμένο. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της σκόνης και των ακάρεων, ειδικά από τα σεντόνια. Προσοχή όμως διότι δεν πρέπει να εκτεθείς υπερβολικά σε χημικά καθαριστικά κι άλλα απορρυπαντικά. Για να αποφύγεις την άμεση επαφή μπορείς να φορέσεις μία μάσκα στο πρόσωπο και γάντια στα χέρια. Προφανώς δεν επιτρέπεται να αναμείξεις διαφορετικά απορρυπαντικά μεταξύ τους. Μπορείς να αποφύγεις εντελώς τα απορρυπαντικά επενδύοντας σε έναν ατμοκαθαριστή, ο οποίος σκοτώνει το 99,9% των βακτηριδίων.

Όσο για τον αερισμό του σπιτιού καλό είναι να μην γίνεται νωρίς το πρωί ή πολύ αργά το απόγευμα, αφού αυτές τις ώρες η συγκέντρωση γύρης στην ατμόσφαιρα είναι πολύ υψηλή. Μάλλον η ιδανική στιγμή της ημέρας είναι το μεσημέρι. Ακόμη την ιδανική ατμόσφαιρά στο σπίτι θα σου προσφέρει ένας καθαριστής αέρα, ο οποίος παγιδεύει το 99,9% των βλαβερών μικροοργανισμών, όπως σκόνη, γύρη, μούχλα κλπ.

 

 

Απόφυγε το τσιγάρο

Ο καπνός, το τσιγάρο, ακόμη και τα προϊόντα με έντονη μυρωδιά κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση σου. Ειδικά το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει δραματικά τα όποια αλλεργικά συμπτώματα, ενώ έτσι κι αλλιώς δεν κάνει καλό στο αναπνευστικό γενικότερα.

 

 

Σωστή διατροφή και ενυδάτωση

Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο και να σου φαίνεται πως δεν σχετίζεται με τις αλλεργίες σου, όμως ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό απορρυθμίζονται όταν κάνεις κακή διατροφή και γεμίζεις το σώμα σου με τοξίνες, ενώ παράλληλα δεν καταναλώνεις αρκετό νερό για να απομακρύνεις τις τοξίνες αυτές.

Ειδικά το νερό βοηθά στο να μένουν χαμηλά τα επίπεδα ισταμίνης, η οποία συνδέεται άμεσα με τα αλλεργικά συμπτώματα. Μην ξεχνάς πως τα φαρμακευτικά αντισταμινικά έχουν ακριβώς ως στόχο να μειώσουν την ισταμίνη. Δυστυχώς, και το άγχος είναι παράγοντας που την αυξάνει και δεν βοηθάει. Οπότε προσπάθησε να βρεις αγχολυτικές ρουτίνες που σου ταιριάζουν.

 

 

Οικιακές συσκευές που μπορεί να σε βοηθήσουν

 

Ίσως θα έπρεπε να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε συσκευές που μπορούν να σε βοηθήσουν ειδικά την άνοιξη προσαρμόζοντας ιδανικά την ατμόσφαιρα του χώρου σου.

Αναλυτικότερα, καθαριστές αέρα, ιονιστές, αφυγραντήρες, κλιματιστικά και σκούπες νέας γενιάς (ακόμη και ρομποτικές σκούπες που καθαρίζουν ακόμα κι όταν λείπεις), αλλά και πλυντήρια στεγνωτήρια (ή αυτόνομα ξεχωριστά στεγνωτήρια) μπορούν να βελτιώσουν την ατμόσφαιρα στο σπίτι και να μειώσουν τους αλλεργιογόνους παράγοντες.

Για παράδειγμα ο αφυγραντήρας διατηρεί το κλίμα πιο ξηρό μέσα στο σπίτι. Το στεγνωτήριο επιτρέπει στα ρούχα σου να είναι πραγματικά καθαρά και στεγνά, χωρίς γύρη ή σκόνη. Τα air condition νέας γενιάς έχουν καλύτερα φίλτρα (που πάλι πρέπει να καθαρίζεις ή να αλλάζεις συχνά), αλλά κι ενσωματωμένο ιονιστή. Ακόμη και στο αμάξι την άνοιξη να προτιμάς τον κλιματισμό κι όχι το ανοιχτό παράθυρο.

Τέλος, υπάρχουν ειδικά φίλτρα που μπορούν και εγκλωβίζουν τη σκόνη και άλλα αιωρούμενα σωματίδια στο εσωτερικό των συσκευών. Τα φίλτρα αυτά λέγονται HEPA. Μάλιστα, μπορείς να τα αγοράσεις από καταστήματα ηλεκτρικών ειδών και μπαίνουν και σε συσκευές όπως οι ηλεκτρικές σκούπες (που καμία φορά καθαρίζοντας διασκορπίζουν και αλλεργιογόνα στον χώρο).

Αν βέβαια ύστερα από όλα αυτά τα αλλεργικά συμπτώματα παραμένουν ή γίνονται πολύ έντονα, καλό είναι να απευθυνθείς σε ειδικό γιατρό προκειμένου να σου συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αν όμως προσέχεις οι πιθανότητες έξαρσης των συμπτωμάτων μειώνονται ενώ αποφεύγεις την ταλαιπωρία.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη