Αλμυρό κέικ
Από την Ιωάννα Σταμούλου Υλικά για ένα ταψάκι Διαμ: 26εκ. 3 αβγά 125γρ. ελαιόλαδο 3 κρεμμυδάκια
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Είναι αδιαμφισβήτητα η βασίλισσα στο πολύχρωμο βασίλειο των φρούτων κι αντικείμενο λατρείας για πολλούς. Είναι όμορφη, είναι ευαίσθητη, είναι γλυκιά και κατακόκκινη.
Εποχή τους θεωρείται η άνοιξη, όμως φράουλες βρίσκουμε όλο το χρόνο στην αγορά, αφού η καλλιέργειά τους πραγματοποιείται κυρίως σε θερμοκήπια. Η εντατική καλλιέργεια την έχει μετατρέψει σε μονοετές φυτό, όμως κανονικά η φράουλα είναι ένα πολυετές, έρπον αλλά και αναρριχώμενο ποώδες φυτό. Ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων (Rosaceae) με 15 περίπου είδη, ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών.
Κατά πάσα πιθανότητα έχει καταγωγή από τη Χιλή όμως στην Ελλάδα πιο γνωστή είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που συναντάμε κι αυτοφυή σε λοφώδεις, δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός αυτής της άγριας φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Ωστόσο οι φράουλες που βρίσκουμε στην αγορά προέρχονται από μια ποικιλία - υβρίδιο με μεγάλους καρπούς, γνωστή ως Φράουλα Ανανάσα.
Αποφεύγουμε τις φράουλες μεγαλύτερου μεγέθους και προτιμούμε τις πιο μικρές. Δεν επιλέγουμε μαλακές φράουλες με χτυπήματα χωρίς ζωηρό κοτσάνι. Όσο πιο φρέσκες είναι τόσο περισσότερο θα διατηρηθούν και τα θρεπτικά τους συστατικά.
Η φράουλα είναι ένα από τα πλέον επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα. Παρ’ όλα αυτά, όταν τηρούνται οι όροι ασφαλείας και χρησιμοποιούνται σωστά από τους παραγωγούς, η ποσότητα που υπάρχει εν τέλει στο φρούτο δεν είναι επικίνδυνη. Μόνο η έκθεση των καταναλωτών σε μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Η επιλογή του προμηθευτή είναι σημαντική ώστε να γνωρίζουμε την προέλευση της φράουλας και τον τρόπο καλλιέργειάς της.
Σερβίρονται μόνες τους ωμές, ή σε φρουτοσαλάτες μαζί με άλλα φρούτα, ή συνδυαστικά με πράσινες σαλάτες. Μαζί με γιαούρτι ή γάλα και δημητριακά στο πρωινό. Σε δροσερά smoothies και χυμούς.
Η φράουλα δένει ιδανικά με τη ζάχαρη και προκύπτουν μοναδικοί συνδυασμοί όπως μαρμελάδα, γλυκό κουταλιού και λικέρ φράουλας. Θα τις βρούμε βουτηγμένες σε σοκολάτα, σε τάρτες, τούρτες και τσιζκέικς ως κύριο συστατικό ή στη διακόσμηση τους. Σε παγωτά, σορμπέ, γρανίτες φράουλας, σε ζελέ, μους, μπαβαρουάζ, κέικ, μάφινς, μακαρόν και όποια άλλη συνταγή μπορεί να βάλει ο νους του ζαχαροπλάστη, παρέα πάντα με κρέμες, παντεσπάνι, μπισκότα, σαντιγί και σοκολάτα.