«Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή»: Νέοι δικαιούχοι στο πρόγραμμα

by Zikou Stella

Υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας θα πετύχουν συνολικά 585.650 νοικοκυριά.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ένταξη επιπλέον 44.660 νοικοκυριών στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», τα οποία προέρχονται από την υπάρχουσα λίστα επιλαχόντων.

Με την ένταξη των νέων νοικοκυριών δίνεται η δυνατότητα συνολικά σε 585.650 δικαιούχους να αντικαταστήσουν τις παλιές ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές τους (κλιματιστικά, ψυγεία ή καταψύκτες) με νέες ενεργειακά αποδοτικότερες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 67% όσων έχουν κάνει αίτηση στο πρόγραμμα.

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» αφορά στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών με νέες συσκευές, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικότερες.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλαιά συσκευή της ίδιας κατηγορίας θα πρέπει να ανακυκλωθεί μέσω εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

 

 

Πόσες συσκευές επιδοτούνται;

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης δύναται να περιλαμβάνει κατά μέγιστο 3 συσκευές, ενώ τίθενται και τα ακόλουθα όρια ανά κατηγορία:

  • έως δύο (2) συσκευές της κατηγορίας 1 «Κλιματιστικά»
  • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 2 «Ψυγεία»
  • έως μία (1) συσκευή της κατηγορίας 3 «Καταψύκτες»

Είναι δυνατό στην αίτηση να περιλαμβάνονται λιγότερες συσκευές από το μέγιστο όριο. Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των δηλωθέντων στην αίτηση συσκευών.

 

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος;

Το πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία. Πρωταρχικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στον οικιακό τομέα και κατ’ επέκταση η μείωση του ενεργειακού κόστους για το μέσο νοικοκυριό. Παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη, το πρόγραμμα αναμένεται να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθότι, μέσω της αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών και της εξοικονόμησης ενέργειας, θα συμβάλλει στην καλυτέρευση του ενεργειακού αποτυπώματος.

 

Ποια είναι τα ποσά επιδότησης;

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει έως 50% του κόστους των συσκευών. Το τελικό ποσό ανά συσκευή κυμαίνεται από 135 ευρώ έως 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο της συσκευής που ανακυκλώνεται.

 

Γιατί πρέπει να αισθάνεσαι τυχερός αν έχεις ενταχθεί στο πρόγραμμα;

Γιατί έτσι θα πετύχεις πολύ υψηλά ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων! Η αντικατάσταση των παλιών ενεργοβόρων συσκευών είναι το κλειδί για τη μείωση της ενεργειακής σου κατανάλωσης και πολύ γρήγορα θα δεις τους λογαριασμούς να μειώνονται σημαντικά. Μάλιστα, το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών που «καίνε» πολύ ρεύμα, μειώνει ακόμα περισσότερο το χρονικό διάστημα της απόσβεσης και βάζει τέλος στα υψηλά κόστη των λογαριασμών. Ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρικών μας συσκευών είναι το μυστικό και η απόσυρση των παλιών δίνει τη λύση στην ακρίβεια του ενεργειακού κόστους.

 

Πώς μια καινούργια συσκευή ανώτερης ενεργειακής κλάσης εξασφαλίζει μειωμένα κόστη;

Τι είναι αυτό που ανεβάζει κατά κόρον τον λογαριασμό ρεύματος στο σπίτι σου; Μα, φυσικά, οι ηλεκτρικές συσκευές, ειδικά αυτές που δουλεύουν non-stop. Όσο πιο παλιές είναι, τόσο μεγαλύτερη κατανάλωση έχουν. Γι’ αυτό ακριβώς, η απόσυρσή τους αποτελεί σανίδα σωτηρίας για την τσέπη σου.

Οι νέες, πoλύ πιο αποδοτικές συσκευές ανήκουν σε ανώτερες ενεργειακές κλάσεις. Αυτές οι συσκευές μπορούν να κάνουν θαύματα. Φέρνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στα ποσοστά εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και σε αυτά του κόστους λειτουργίας.

Πολλές από αυτές τις αποδοτικές οικιακές συσκευές εξασφαλίζουν ποσοστά μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης έως και 80%!

Όπως είναι λογικό, όσο περισσότερο λειτουργεί μια συσκευή, τόσο πιο καθοριστικής σημασίας θα πρέπει να είναι το κόστος λειτουργίας κατά την επιλογή της. Όταν θέλουμε να αγοράσουμε, για παράδειγμα, ένα ψυγείο που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, τότε η επιλογή μιας ενεργειακά αποδοτικής συσκευής είναι μονόδρομος.

Η ενεργειακή ετικέτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την κατάλληλη επιλογή μιας τέτοιας οικονομικής και αποδοτικής ηλεκτρικής συσκευής. Με τις νέες ανανεωμένες ενεργειακές ετικέτες μπορεί κανείς να γνωρίζει πόση ενέργεια καταναλώνει η συσκευή που θέλει να αγοράσει.

Επιλέγοντας, λοιπόν, μια καινούργια και ενεργειακά αποδοτική συσκευή εξασφαλίζεις μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, μείωση στις δαπάνες σου και παράλληλα καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα.

Μπορείς να δεις ακόμη