Αναβάθμισε την εμπειρία gaming με μία 4Κ HDR TV

Οι TVs βρίσκουν θέση σε ολοένα και περισσότερα σαλόνια αλλά και playrooms. Κι αν συνδυαστούν με μία κονσόλα τελευταίας γενιάς όπως τα PS4 Pro και Xbox One X, μπορεί κανείς να απολαύσει εντυπωσιακό 4Κ gaming. Οι εν λόγω κονσόλες υποστηρίζουν 4Κ και HDR. Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίες 4K UHD TVs συνδυάζουν εξαιρετικά ευκρινή ανάλυση και HDR βίντεο για ακόμη καλύτερη αντίθεση και πιο «ζωντανά» χρώματα.

 

Η ανάλυση μπορεί να κάνει τη διαφορά

Το 4K είναι μια τεχνολογία προβολής που πολλαπλασιάζει τον αριθμό των pixels που υπάρχουν σε μια εικόνα Full HD. Αυτά τα pixels, στις τηλεοράσεις, είναι τοποθετημένα σε διάταξη 3840 x 2160 (σε σύγκριση με την 1920 x 1080 των τηλεοράσεων Full HD), προσφέροντας πιο έντονη και πιο λεπτομερή εικόνα. Οι εμπορικές ονομασίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι 4K, 4K Ultra HD, UHD, UHD 4K, SUHD TV, Ultra HD, Ultra UDTV, και 2160p.

Για να απολαύσεις περιεχόμενο 4Κ, χρειάζεσαι τρία πράγματα: μία 4Κ TV, μία συσκευή που μπορεί να αναπαράγει 4Κ περιεχόμενο και το αντίστοιχο μέσο, όπως ένα UHD Blu-ray ή πρόσβαση σε μια υπηρεσία streaming που υποστηρίζει 4Κ, όπως το Netflix.

Τα PS4 Pro, Xbox One X και Xbox One S προσφέρουν μια πληθώρα επιλογών για οικιακή διασκέδαση, πέρα από το gaming. Ακόμα κι αν διαθέτεις μια Full HD TV, θα μπορέσεις να απολαύσεις gaming και ταινίες με υψηλή ποιότητα εικόνας. Ωστόσο, τόσο το PS4 Pro όσο και τα Xbox One Χ και Xbox One S έχουν σχεδιαστεί για να αξιοποιούν τα χαρακτηριστικά που προσφέρει μια 4Κ HDR TV. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι υποστηρίζουν αναπαραγωγή 4K video, προκειμένου να επιτρέψουν την διαδικτυακή μετάδοση (streaming) 4K υπηρεσιών όπως το Netflix και το YouTube. Μάλιστα, το Xbox One, εκτός από παιχνιδοκονσόλα, αποτελεί κι ένα κορυφαίο 4K bluray player, για να μπορείς να παρακολουθήσεις ταινίες Ultra HD Blu-ray.

 

Ουσιαστική αναβάθμιση

Τόσο το PS4 Pro όσο και το Xbox One S διαθέτουν τεχνολογίες αναβάθμισης εικόνας, που σημαίνει ότι – όταν συνδέονται σε τηλεόραση 4Κ – επεξεργάζονται εκ νέου μια εικόνα χαμηλότερης ανάλυσης και ενισχύουν την ποιότητα της ώστε να προσεγγίζει 4Κ ανάλυση. Έτσι, όταν ρυθμίζεις την ανάλυση του Xbox One S για 4K UHD, τα πάντα (εφαρμογές, παιχνίδια και γραφικό περιβάλλον χρήστη) εμφανίζονται σε 4Κ.

Το 4Κ περιεχόμενο εμφανίζεται στην εγγενή του ανάλυση (4Κ), ενώ περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης (π.χ. 1080p) αναβαθμίζεται (δηλαδή γίνεται upscale) σε 4Κ. Όσον αφορά στα PS4 Pro και Xbox One X, υπάρχει και η δυνατότητα για 4Κ gaming – για παιχνίδια που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι απολαμβάνεις gaming με περισσότερη λεπτομέρεια και εντυπωσιακή οπτική ακρίβεια.

 

 

Και το HDR στο παιχνίδι

Το HDR, ή High Dynamic Range (Υψηλό Δυναμικό Εύρος), είναι ένα νέο πρότυπο απεικόνισης που επιτρέπει την αναπαραγωγή εικόνας με πολύ μεγαλύτερο βάθος χρώματος και μεγαλύτερη αντίθεση σε σχέση με το Standard Dynamic Range, που βρίσκουμε εδώ και δεκαετίες στις «παραδοσιακές» τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Σε γενικές γραμμές, το HDR προσφέρει αισθητά πιο ευκρινείς εικόνες, με πιο ζωντανά χρώματα και απαράμιλλη λεπτομέρεια. Αυτό σημαίνει πολύ βαθύτερα επίπεδα μαύρου διατηρώντας και την παραμικρή λεπτομέρεια, πολύ πιο φωτεινό λευκό, και μεγαλύτερο  εύρος χρωματικής κλίμακας – σε σχέση με την παλαιότερη τεχνολογία των HDTVs. Έτσι, με μια τηλεόραση HDR θα μπορέσεις να απολαύσεις παιχνίδια, video streaming apps αλλά και ταινίες, με καθηλωτικά γραφικά HDR.  Οι κοινές ονομασίες για το HDR10 είναι: HDR Premium, High Dynamic Range, HDR, UHD Color, Ultra HD Premium, και Ultra HD deep color.

Βλέπεις λοιπόν ότι η εμπειρία με μία 4Κ τηλεόραση μπορεί να γίνει ακόμα πιο συναρπαστική. Τώρα, εάν προβληματίζεσαι σχετικά με το ποια 4Κ τηλεόραση πρέπει να επιλέξεις για τη νέα σου κονσόλα, ίσως σε βοηθήσει ο παρακάτω μίνι-οδηγός μας.

 

Εύρος οθόνης (ίντσες)

Το εύρος οθόνης της τηλεόρασης παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία θέασης. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, όσον αφορά στις τηλεοράσεις 4Κ, είναι ότι ο θεατής θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά κοντά για να εκτιμήσει την επιπλέον ανάλυση που προσφέρει η εν λόγω τεχνολογία. Για παράδειγμα, σε μια τηλεόραση 4Κ 60 ιντσών η ιδανική απόσταση θέασης είναι περίπου στα 1.8 μέτρα. Σημαντικό ρόλο παίζει κι ο διαθέσιμος χώρος. Γιατί μία τηλεόραση 60-65 ιντσών είναι αρκετά μεγάλη. Ωστόσο, επειδή μιλάμε περισσότερο για gaming, όσο μεγαλύτερο πάνελ έχουμε τόσο καλύτερη η εμπειρία. Επομένως εξέτασε την αγορά μίας τηλεόρασης 4Κ με διαγώνιο από – τουλάχιστον – 49 ίντσες και πάνω.

 

Πρότυπο HDR

Ίσως να έχεις μπερδευτεί με τις ονομασίες που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για διάφορες τεχνολογίες, όπως είναι το HDR. Κι ο λόγος είναι γιατί υπάρχουν δύο πρότυπα HDR: Το Dolby Vision και το HDR10. Ορισμένες τηλεοράσεις υποστηρίζουν και τα δύο, ωστόσο τόσο η Sony όσο και η Microsoft συνιστούν το HDR10 (αφού οι κονσόλες τους υποστηρίζουν μόνο το συγκεκριμένο πρότυπο). Ανάλογα την εταιρεία λοιπόν, το HDR10 έχει και διαφορετική ονομασία. Συγκεκριμένα, η LG το αναφέρει ως HDR Pro. Η Sony το αναφέρει ως 4K HDR, ενώ η Samsung χρησιμοποιεί τόσο το HDR Pro όσο και το SUHD.

 

TV για gaming

Ένα ζήτημα που έχουν οι περισσότερες τηλεοράσεις είναι το υψηλό input lag – σε σχέση με τα gaming monitors. Το input lag, γνωστό επίσης και ως display lag (το οποίο μετριέται σε ms) είναι ο χρόνος που μεσολαβεί από την στιγμή που η τηλεόραση δέχεται το σήμα της εικόνας μέχρι να το εμφανίσει στην οθόνη. Για ταινίες και βίντεο, αυτά τα λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου καθυστέρησης δεν είναι τόσο αξιοσημείωτα. Ωστόσο, όταν πρόκειται για γρήγορο gaming αυτό το lag μπορεί να εισαγάγει μια πολύ μικρή καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα ενός πλήκτρου και στο πότε αντιδρά ο χαρακτήρας στην οθόνη.

Για παράδειγμα, όταν σε ένα fighting game πατάς ένα πλήκτρο και ο χαρακτήρας σου στην οθόνη δεν ανταποκρίνεται άμεσα, τότε σημαίνει ότι υπάρχει υψηλό input lag. Προσοχή, το input lag δεν πρέπει να συγχέεται με το χρόνο απόκρισης ή το ρυθμό ανανέωσης. Ο χρόνος απόκρισης, ο οποίος επίσης μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms), αναφέρεται στο πόσο γρήγορα ενημερώνονται τα pixels στην οθόνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάξεις αν ψάχνεις μία τηλεόραση που θα απολαμβάνεις κυρίως gaming και αθλητικά γεγονότα.

Οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαφοροποιούνται στο πως επεξεργάζονται το ψηφιακό σήμα, επομένως εμφανίζουν διαφορετικό input lag. Ιδιαίτερα στις τηλεοράσεις 4Κ HDR, μόλις ενεργοποιήσεις τη λειτουργία HDR και το 4K mode, το input lag είναι υψηλότερο. Αλλά μην ανησυχείς, οτιδήποτε λιγότερο από 40ms είναι αρκετά ικανοποιητικό για gaming σε μια τηλεόραση. Το input lag δεν συμπεριλαμβάνεται στα χαρακτηριστικά μιας τηλεόρασης. Ευτυχώς όμως οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν μια λειτουργία που ονομάζεται Game Mode, που μειώνει το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ του παιχνιδιού και της οθόνης. Αν σου αρέσει λοιπόν το ανταγωνιστικό παιχνίδι, το Game Mode θα βελτιώσει την εμπειρία σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη