Αναβαθμίζεται σημαντικά το AI chatbot Bard της Google

by Zikou Stella

Ο CEO της Google, Sundar Pichai απάντησε στην κριτική σχετικά με το πειραματικό AI chatbot Bard και σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, υποσχέθηκε ότι η εταιρεία θα το αναβαθμίσει πολύ σύντομα, κάτι που δεν αποκλείεται και να έχει ξεκινήσει τη στιγμή που διαβάζεις την είδηση.

“Σίγουρα έχουμε πιο αποτελεσματικά μοντέλα. Πολύ σύντομα θα αναβαθμίσουμε το Bard σε μερικά από τα πιο αποτελεσματικά μας μοντέλα PaLM, που θα προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, όπως για παράδειγμα στην αιτιολόγηση και τη δημιουργία κώδικα, ενώ θα δίνονται και καλύτερες απαντήσεις σε μαθηματικά προβλήματα”.

Ο Pichai σημείωσε ότι ο Bard βασίστηκε αρχικά σε μια απλή και αποτελεσματική έκδοση του LaMDA, ενός γλωσσικού μοντέλου AI που είναι εστιασμένο στην αναπαραγωγή διαλόγων.

“Κατά κάποιον τρόπο αισθάνομαι ότι πήραμε ένα τροποποιημένο Honda Civic και το βάλαμε σε έναν αγώνα με πιο ισχυρά αυτοκίνητα”, είπε ο Pichai. Το PaLM, συγκριτικά, είναι ένα πιο πρόσφατο γλωσσικό μοντέλο. Είναι μεγαλύτερης κλίμακας και η Google ισχυρίζεται ότι είναι πιο αποτελεσματικό σε εργασίες όπως προβλήματα κοινής λογικής, συλλογισμού και κωδικοποίησης”.

 

 

Το Bard έγινε ευρέως διαθέσιμο για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου 2023, όμως δεν κατόρθωσε να αποσπάσει το ενδιαφέρον του κοινού, όπως συνέβη με το ChatGPT της OpenAI ή το chatbot του Bing της Microsoft. Όπως όλα τα chatbots γενικής χρήσης, είναι σε θέση να απαντήσει σε ένα ευρύ φάσμα ερωτήσεων, αλλά οι απαντήσεις του είναι γενικά λιγότερο χρήσιμες και ευφάνταστες και το κυριότερο, δεν βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές δεδομένων.

Ο Pichai εξήγησε ότι οι αρχικά περιορισμένες δυνατότητες του Bard ήταν μια επιλογή της Google. “Για μένα, ήταν σημαντικό να μην χρησιμοποιηθεί ένα πιο ικανό μοντέλο προτού μπορέσουμε να βεβαιωθούμε πλήρως ότι μπορούμε να το χειριστούμε επαρκώς” τόνισε.

Από τη συζήτηση δεν ήταν δυνατό να λείψει η ανησυχία που υπάρχει στο μυαλό όλων, ότι οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι ραγδαίες και δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να υπάρξει απειλή για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Πολλοί επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει για την επικίνδυνη δυναμική της κούρσας που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή μεταξύ εταιρειών όπως η OpenAI, η Microsoft και η Google. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες ημέρες, κορυφαίοι ερευνητές της AI αλλά και ισχυροί άνθρωποι του χώρου της τεχνολογίας, όπως ο Elon Musk, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, ζητώντας να διακοπεί κάθε ανάπτυξη που αφορά τα AI chatbots.

“Σε αυτόν τον τομέα, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ακούσουμε τις ανησυχίες”, είπε ο Pichai σχετικά με την παραπάνω επιστολή. “Και νομίζω ότι αξίζει να ανησυχούμε για αυτό. Θα χρειαστεί πολλή συζήτηση, κανείς δεν ξέρει όλες τις απαντήσεις, καμία εταιρεία δεν μπορεί να το διαχειριστεί σωστά”. Πρόσθεσε επίσης ότι “η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας για να μείνει εκτός νομοθετικού πλαισίου”, αλλά εξήγησε ότι είναι καλύτερο να εφαρμόζονται απλώς κανονισμοί σε υπάρχοντες κλάδους – όπως κανονισμοί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και κανονισμοί στην υγειονομική περίθαλψη – παρά να δημιουργηθούν νέοι νόμοι, ειδικά για την αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης”.

 

Οι ειδικοί ανησυχούν και για τους άμεσους κινδύνους, όπως η τάση των chatbots να “διαδίδουν” αναληθείς πληροφορίες. Άλλοι επικεντρώνονται σε κινδύνους που σχετίζονται άμεσα με την ανθρώπινη ύπαρξη και υπόσταση, προειδοποιώντας ότι τα συστήματα αυτά είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθούν που αν τοποθετηθούν σε ένα ευρύτερο δίκτυο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Το ακόμα πιο απαισιόδοξο σενάριο είναι πως κάποια από αυτά τα συστήματα πλησιάζουν να χαρακτηριστούν ως AGI, δηλαδή ικανά να διαχειριστούν μια σειρά από εργασίες όπως ένας άνθρωπος.

“Είναι τόσο ξεκάθαρο για μένα ότι αυτά τα συστήματα θα είναι πάρα πολύ ικανά και επομένως δεν έχει σχεδόν καμία σημασία αν έχουν φτάσει σε επίπεδο AGI ή όχι”, είπε ο Pichai. “Μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προκαλέσει παραπληροφόρηση σε μεγάλη κλίμακα; Ναι. Είναι AGI; Πραγματικά δεν έχει σημασία. Γιατί πρέπει να ανησυχούμε για την ασφάλεια από την τεχνητή νοημοσύνη; Γιατί πρέπει να το προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια στιγμή”.

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό πως ήρθε η στιγμή που ένα μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής φαντασίας γίνεται σιγά, σιγά πραγματικότητα.

Μπορείς να δεις ακόμη