Επιλογές προσβασιμότητας στο PlayStation Store του PS5

by Zikou Stella

Η Sony Interactive Entertainment (SIE) ανακοίνωσε την προσθήκη accessibility tags (πληροφορίες για επιλογές προσβασιμότητας) στις λίστες του PlayStation Store στο PS5. Με τον τρόπο αυτό οι developers θα μπορούν να προσφέρουν στους χρήστες πληροφορίες για τις επιλογές προσβασιμότητας που παρέχει ένα παιχνίδι, πριν αποφασίσεις να το αγοράσεις ή να το ξεκινήσεις. Η σχετική πληροφόρηση θα παρέχεται με το πάτημα του πλήκτρου “Τρίγωνο” στο DualSense controller του PlayStation 5, εφόσον ένα παιχνίδι υποστηρίζει accessibility tags. Η υιοθέτησή τους ή όχι επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε ομάδας ανάπτυξης και το βέβαιο είναι ότι θα βοηθήσει στην προώθηση των προϊόντων τους σε επιπλέον πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι νεαρές ηλικίες και άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής ή όρασης.

Αν υπάρχουν δύο εκδόσεις ενός παιχνιδιού στο PlayStation Store, δηλαδή μια για το PlayStation 5 και μια για το PlayStation 4 και τυγχάνει να παρέχουν και οι δύο επιλογές προσβασιμότητας, τότε θα είναι δυνατή και με απλό τρόπο η σύγκρισή τους, μέσω ενός drop down menu.

 

 

Οι επιλογές προσβασιμότητας είναι περισσότερες από 50 και έχουν χωριστεί σε έξι κατηγορίες:

Οπτικές, όπως ευανάγνωστο κείμενο, κείμενο μεγάλου μεγέθους, εναλλακτικοί χρωματισμοί, εμφάνιση πληροφοριών με ηχητικά μηνύματα και ενδείξεις για την κατεύθυνση από την οποία προέρχονται οι ήχοι.

Ηχητικές, όπως ρύθμιση της έντασης, μονοφωνικός ήχος, περιγραφή του περιεχομένου της οθόνης με κείμενο και οπτικές ενδείξεις.

Επιλογές για τους υπότιτλους, όπως προσαρμογή του μεγέθους τους και του χρώματός τους.

Επιλογές για τον χειρισμό, όπως αλλαγή της αντιστοίχισης των λειτουργιών στα πλήκτρα του controller, η ευαισθησία των αναλογικών μοχλών, η δυνατότητα για παιχνίδι δίχως πίεση των πλήκτρων για μεγάλο χρονικό διάστημα, ρυθμίσεις για στιγμιαία πίεση των πλήκτρων ή χειρισμός μέσω κινήσεων.

Επιλογές για το gameplay, όπως ρυθμίσεις του βαθμού δυσκολίας, η δυνατότητα παράκαμψης των γρίφων, απλοποίηση των quick time events και η ταχύτητα της δράσης.

Επιλογές για επικοινωνία σε διαδικτυακό επίπεδο, όπως μετατροπή του κειμένου σε φωνή και το αντίθετο όταν βρίσκεσαι σε κάποιο chat room.

Σημειώνεται ότι τα accessibility tags θα είναι ορατά, όπου υποστηρίζονται, μόνο μέσω του PlayStation Store σε κονσόλα PlayStation 5. Δεν θα τα βρεις αν ανοίξεις το PlayStation Store μέσω του PlayStation 4, ούτε μέσω ενός web browser στον υπολογιστή σου.

Αρχικά, θα υποστηρίζονται από τα: Days Gone, Death Stranding Director’s Cut, Ghost of Thushima Director’s Cut, God of War, God of War Ragnarok, Gran Turismo 7, Marvel’s Spider-Man Remastered, Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Ratchet & Clank: Rift Apart και Returnal.

Όσο προχωράει ο καιρός, οι developers θα εξοικειώνονται με τα accessibility tags και η παραπάνω λίστα θα εμπλουτίζεται. Στο video που ακολουθεί θα βρεις μια παρουσίαση του νέου χαρακτηριστικού.

 

Μπορείς να δεις ακόμη