Απαραίτητες ρυθμίσεις για να απολαύσεις στο έπακρο το gaming PC σου

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Όταν έχεις στα χέρια σου ένα πανίσχυρο gaming desktop PC ή ένα gaming laptop, είναι λογικό να ανυπομονείς να πατήσεις το “power” για να παίξεις τα καλύτερα PC games που κυκλοφορούν.

Πριν ξεκινήσεις την εγκατάσταση των πιο πρόσφατων τίτλων, σου συστήνουμε να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να διαβάσεις τον παρακάτω οδηγό. Περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές ρυθμίσεις υπολογιστή, ώστε να κάνεις ακόμα καλύτερες τις διαδραστικές περιπλανήσεις σου.

 

Εγκατάστησε τις διαθέσιμες ενημερώσεις των Windows

Ίσως να σκέφτεσαι ότι ο καινούργιος υπολογιστής σου θα ενημερωθεί πλήρως, χωρίς να χρειάζεται να κάνεις κάτι εσύ, αλλά δεν ισχύει αυτό. Η Microsoft κυκλοφορεί ενημερωμένες εκδόσεις στα Windows σε μηνιαία βάση, και πολλές φορές ακόμη πιο συχνά. Εκτός από τις ενημερώσεις που είναι σημαντικές για την ασφάλειά σου, μπορεί να εγκαταστήσει και ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης (Drivers) που χρειάζονται για να λειτουργήσει σωστά ο υπολογιστής σου.

Ωστόσο, η Microsoft παρέχει μόνο βασικά προγράμματα οδήγησης για συγκεκριμένο hardware, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα εγκαταστήσει drivers για ορισμένα gaming mice, μικρόφωνα USB, και άλλες συσκευές που θα μπορούσες να συνδέσεις στο νέο σου υπολογιστή, όπως κάμερα, Pen Tablet κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από τα Windows update μπορείς να αναβαθμίσεις σε Windows 11. Οπότε, πριν κάνεις οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση, φρόντισε να κάνεις το σχετικό update και να επωφεληθείς από τις νέες δυνατότητες που προσφέρει το πιο πρόσφατο λειτουργικό της Microsoft.

 

 

Προσάρμοσε τις ενημερώσεις των Windows σύμφωνα με τις ανάγκες σου

Φαντάσου να βρίσκεσαι κοντά στο φινάλε ενός δύσκολου αγώνα League of Legends και ξαφνικά να κάνει επανεκκίνηση ο υπολογιστής. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω απαραίτητης εγκατάστασης ενός πρόσφατου Windows Update. Ίσως μετά να μην έχεις και τόση όρεξη για gaming.

Για να σταματήσεις αυτή την ενοχλητική εμπειρία, άνοιξε τις ρυθμίσεις Windows update και κάνε κλικ στην επιλογή «Αλλαγή ωρών ενεργής χρήσης». Από εκεί μπορείς να ορίσεις τις ενεργές ώρες χρήσης για αυτόματη λήψη και εγκατάσταση των τελευταίων ενημερώσεων. Έτσι, θα γίνονται οι ενημερώσεις μόνο όταν δεν χρησιμοποιείς τον υπολογιστή.

 

Ενημέρωσε τα προγράμματα οδήγησης

Τη στιγμή που κάνεις την πρώτη εκκίνηση στο gaming PC σου, θα ξεκινήσει με τις εργοστασιακές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Αυτό περιλαμβάνει τις αρχικές εκδόσεις των προγραμμάτων οδήγησης (drivers) της κάρτας γραφικών.

Η ενημέρωση των drivers της κάρτας γραφικών είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία για την ομαλή λειτουργία της κάρτας. Βελτιστοποιεί στο μέγιστο την απόδοση της κάρτας γραφικών, ενώ είναι απαραίτητη για να μπορέσεις να παίξεις όλους τους προσφάτους τίτλους παιχνιδιών. Ανάλογα την κάρτα γραφικών (Nvidia ή AMD), θα χρειαστεί να κατεβάσεις τους drivers από την ιστοσελίδα του κατασκευαστή.

Με το που θα «κουμπώσεις» ένα νέο περιφερειακό, όπως πληκτρολόγιο/ποντίκι και gaming headset, τα Windows θα εγκαταστήσουν αυτόματα τα απαραίτητα προγράμματα οδήγησης. Ωστόσο, δεν αρκεί αυτό για την πιο βέλτιστη χρήση. Εταιρείες όπως η Cooler Master, Logitech, Razer και ADΧ παρέχουν τα απαραίτητα λογισμικά για τα gaming περιφερειακά τους. Ιδανικά, «κατεβάζοντας» τα ολοκληρωμένα πακέτα εγκατάστασης μέσα από τις σελίδες των κατασκευαστών, θα βρεις πολλά σημαντικά “Utilities” για να φέρεις όλες τις περιφερειακές συσκευές στα μέτρα σου.

Γενικότερα, καλό είναι να ελέγχεις τακτικά εάν υπάρχει κάποιο νέο πρόγραμμα οδήγησης για τον υπολογιστή σου. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην κάρτα γραφικών, οι εταιρείες δημοσιεύουν συχνά ενημερώσεις, που διορθώνουν πολλά ζητήματα στους πιο πρόσφατους τίτλους παιχνιδιών ή και βελτιώνουν συνολικά την εμπειρία gaming.

 

 

Ρυθμίσεις περιφερειακών

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να ρυθμίσεις τα gaming περιφερειακά σου. Για παράδειγμα, τα Windows 11 έρχονται με πολλά εργαλεία και βοηθητικά προγράμματα που μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης. Ωστόσο, δεν βοηθάνε πολύ στο gaming. Ένα από αυτά είναι το mouse acceleration το οποίο επιτρέπει στον δείκτη του ποντικιού να κινείται όχι μόνο με βάση την ανίχνευση και τις μετρήσεις της φυσικής κίνησης, αλλά και με βάση την ταχύτητα. Όταν όμως χρησιμοποιείς ένα gaming mouse, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία του ποντικιού κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να ανοίξεις το λογισμικό που συνοδεύει το περιφερειακό σου και να κάνεις τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Μέσα από το G Hub της Logitech, για παράδειγμα, μπορείς να πραγματοποιήσεις πολλές ρυθμίσεις όπως ευαισθησία DPI (Dots Per Inch) για το ποντίκι, φωτισμό RGB, ή να προγραμματίσεις πλήκτρα. Εάν έχεις περιφερειακά από την ίδια εταιρεία, μέσα από ένα λογισμικό μπορείς να ρυθμίσεις το ποντίκι, το πληκτρολόγιο και το gaming headset σου.

 

Έλεγξε το Windows game mode

Η Λειτουργία Παιχνιδιού (Game mode) είναι ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να ενισχύσει τις επιδόσεις του παιχνιδιού. Έκανε ντεμπούτο στα Windows 10, και έρχεται ακόμη πιο βελτιωμένο στα Windows 11. Πάτησε τον συνδυασμό πλήκτρων “Win+G” και έλεγξε αν είναι ενεργοποιημένη από προ-επιλογή.

Το Game mode θα επαναπροσδιορίσει τους πόρους του υπολογιστή. Όταν ξεκινήσεις ένα παιχνίδι θα δώσει προτεραιότητα στον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών του υπολογιστή για καλύτερες επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής σου θα χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για εργασίες στο παρασκήνιο και η κύρια προτεραιότητά του θα είναι η εμπειρία παιχνιδιού. Οποιεσδήποτε εργασίες που δεν αποτελούν προτεραιότητα θα σταματήσουν αυτόματα.

 

Ρυθμίσεις ενέργειας

Αν είσαι κάτοχος gaming laptop, θα χρειαστεί να ρυθμίσεις ένα σχέδιο παροχής ενέργειας. Ο φορητός υπολογιστής σου δεν χρειάζεται να λειτουργεί διαρκώς σε πλήρη ισχύ. Μπορείς να επιλέξεις το σχέδιο υψηλής απόδοσης όταν ασχολείσαι με «βαριές» εργασίες όπως είναι το gaming, ωστόσο αυτό σημαίνει ταχύτερη κατανάλωση ενέργειας. Μπορείς ωστόσο να κάνεις ορισμένες ρυθμίσεις όπως απενεργοποίηση οθόνης ή και αναστολή λειτουργίας μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αδράνειας.

Τα βασικά βήματα έγιναν. Τώρα μπορείς να αρχίσεις να κατεβάζεις τους αγαπημένους σου game clients όπως το Steam, για πρόσβαση στη βιβλιοθήκη παιχνιδιών σου. Μπορείς επίσης να κατεβάσεις και μια εφαρμογή όπως το Discort για να συνομιλείς με φίλους ή να συμμετάσχεις σε chat rooms και gaming parties.

Μπορείς να δεις ακόμη