Απόλαυσε επικό gaming στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου!

by Zikou Stella

Αν είσαι gamer και σου αρέσουν οι επικές «μάχες», τα ταξίδια σε μαγικούς κόσμους, οι μάχες με την παρέα σε online πεδία μάχης και οι μαγευτικές εικόνες, σίγουρα μπορείς να τα απολαύσεις στη μεγάλη οθόνη της τηλεόρασής σου.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό που θα αποκομίσεις παίζοντας τα αγαπημένα σου games. Έτσι, η τηλεόραση που θα επιλέξεις για να συνδέσεις την κονσόλα σου θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό τη συνολική εμπειρία.

 

 

Μεγάλο πάνελ, μεγαλείο εικόνας

Με τα PlayStation 5 και Xbox Series X να είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει σε κονσόλες τα τελευταία χρόνια. Πλούσια γραφικά, υπερυψηλές αναλύσεις έως 8Κ και υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης, είναι χαρακτηριστικά που μόνο σε ένα μεγάλο πάνελ μπορείς να απολαύσεις στο έπακρο.

Και μην σε ανησυχεί ο χώρος που θα τοποθετήσεις την τηλεόρασή σου, γιατί με μία τηλεόραση ή μπορείς να έχεις μεγάλο πάνελ σε μικρότερη απόσταση θέασης, ώστε η οθόνη να αποδίδει το βέλτιστο αποτέλεσμα εικόνας. Συνδύασε μία μεγάλη οθόνη 50-55 ίντσες και άνω με ανάλυση τουλάχιστον 4Κ. Όσο υψηλότερη η ανάλυση της οθόνης, τόσο μικρότερα και τα pixels. Κάτι που μεταφράζεται σε «κρυστάλλινη» εικόνα και πλούσιες λεπτομέρειες. Για να μπορείς να απολαμβάνεις όλα όσα είχαν στο μυαλό τους οι παραγωγοί ενός video game.

 

Ρυθμός ανανέωσης για μεγαλύτερη εμβύθιση

Ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας μετριέται σε Hertz (Hz) και περιγράφει τη συχνότητα με την οποία το panel μπορεί να εναλλάσσει τα διαδοχικά καρέ. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή, τόσο πιο ομαλή θα είναι η εικόνα και τόσο πιο «ζωντανά» θα εμφανίζονται τα αντικείμενα στην οθόνη σου. Αυτό είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό στα παιχνίδια με έντονη δράση, όπως είναι τα online shooters. Εκεί, δηλαδή, που η λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά στο δρόμο για τη νίκη.

Τόσο το PS5 όσο και το Xbox Series X υποστηρίζουν υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης έως 120Hz. Εξασφαλίζοντας μια απίστευτα ομαλή εμπειρία παιχνιδιού. Ασφαλώς, το gaming παραμένει ομαλότατο και υπέροχο στα 60Hz. Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις υποστηρίζουν αυτή τη συχνότητα, οπότε θα είσαι απόλυτα καλυμμένος με οποιαδήποτε τηλεόραση 4K ή 8Κ κι αν επιλέξεις. Αλλά γιατί να μην κάνεις το επόμενο βήμα με μία 4Κ TV με υψηλό ρυθμό ανανέωσης; Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης εικόνας θα ευνοήσει το παιχνίδι σου, ειδικά κατά τα ranked παιχνίδια στα FIFA, στο eFootball PES ή στο ΝΒΑ2Κ, όπου η μπάλα πάει, κυριολεκτικά, «πάνω-κάτω».

 

Τεχνολογίες που αναδεικνύουν τα πλούσια γραφικά

Ενώ η ανάλυση και οι διαστάσεις οθόνης αποτελούν βασικούς παράγοντες επιλογής, η τεχνολογία πάνελ είναι αυτή που αναδεικνύει τη «ζωντάνια» στα γραφικά ενός παιχνιδιού, αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόδοση των χρωμάτων (χρωματική παλέτα), φωτεινότητα, αντίθεση και γωνία θέσης. Οι πιο δημοφιλείς τεχνολογίες είναι οι LED, OLED και QLED.

Η τεχνολογία OLED διακρίνεται για την εξαιρετική απόδοση του μαύρου, λόγω των αυτοφωτιζόμενων pixel. Κάθε pixel απενεργοποιείται μεμονωμένα όποτε εντοπίζει μαύρο δίνοντας έμφαση σε όλα τα υπόλοιπα και μεγιστοποιώντας τη συνολική αντίθεση, ακόμα κι αν τα χρώματα δεν έχουν το μέγιστο βάθος.

Η QLED κάνει τη διαφορά στην εκπομπή της φωτεινότητας και στην απόδοση των χρωμάτων. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στο φιλμ κβαντικών κουκίδων (Quantum dots) που εκπέμπουν ακριβές έγχρωμο φως, με αποτέλεσμα ακριβείς και αποδοτικές εκπομπές φωτός.

Από την άλλη, οι τηλεοράσεις LED διακρίνονται για την υψηλότερη φωτεινότητα. Έτσι, ανάλογα με το φωτισμό του δωματίου ή του σαλονιού σου, θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η υψηλότερη φωτεινότητα των LED οθονών αποδίδουν καλύτερη εικόνα σε δωμάτια με έντονο φωτισμό.

Σε κάθε περίπτωση, να είσαι σίγουρος πως όλες οι σύγχρονες προτάσεις σε LED, OLED και QLED εξασφαλίζουν εμπειρία με ελάχιστες καθυστερήσεις (lag) ενώ υποστηρίζουν όλες τις καινοτομίες των next gen κονσολών PS5 και Xbox Series. Δηλαδή, 4Κ gaming μέσω σύνδεσης ΗDMI 2.1 και υψηλούς ρυθμούς ανανέωσης έως 120Hz.

 

Χρόνος απόκρισης και Input lag

Ο χρόνος απόκρισης μιας οθόνης μετριέται σε χιλιοστά του δευτερολέπτου (ms). Αναφέρεται στο πόσο γρήγορα ενημερώνονται τα pixels στην οθόνη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να κοιτάξεις. Κατά γενικό κανόνα, όσο μικρότερος είναι ο χρόνος απόκρισης τόσο λιγότερη διάσπαση εικόνας και αποκλίσεις χρώματος έχουμε. Οι τηλεοράσεις που είναι ιδανικές για gaming εξασφαλίζουν χρόνο απόκρισης από 5ms και κάτω. Έτσι, όταν θα παίζεις παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό, όπως action και racing games, ή first person shooter θα απολαμβάνεις ομαλή εικόνα και θα είσαι απερίσπαστος στο παιχνίδι σου.

Οι τηλεοράσεις gaming ΟLED και QLED υποστηρίζουν VRR (variable refresh rate, μεταβλητός ρυθμός ανανέωσης) που εξασφαλίζει χαμηλό input lag, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες παιχνιδιών επόμενης γενιάς. Έτσι, μειώνεται η καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα ενός πλήκτρου και στο πότε αντιδρά ο χαρακτήρας στην οθόνη. Όταν θα παίζεις ανταγωνιστικούς τίτλους όπως τα Apex Legends και Call of Duty, θα είσαι πάντα ένα «κλικ» μπροστά από τους αντιπάλους σου. Στόχευσε πρώτος, πέτυχε περισσότερα headshots και φτάσε στην κορυφή!

Λειτουργία “Game”

Η λειτουργία “game mode” ή και “game optimizer” συναντάται στις περισσότερες τηλεοράσεις για gaming. Ενεργοποίησέ τη μέσα από τις ρυθμίσεις οθόνης και η τηλεόραση ρυθμίζεται αυτόματα στο βέλτιστο χρόνο απόκρισης, ενώ βελτιώνεται ταυτόχρονα και το “input latency” (καθυστέρηση εισόδου). Ειδικά στα ανταγωνιστικά παιχνίδια, το χιλιοστό δευτερολέπτου μπορεί να κάνει τη διαφορά στο δρόμο προς τη νίκη!

 

Ήχος που σε βάζει στο κέντρο της δράσης

Είτε παίζεις σόλο, είτε με παρέα, έρχονται στιγμές που θέλεις να αφήσεις τα gaming ακουστικά σου στην άκρη. Ο πολυκαναλικός ήχος 5.1/ 7.1 της τηλεόρασής σου θα σε βοηθήσει να προσδιορίσεις πού βρίσκονται οι αντίπαλοι σε σχέση με τον χαρακτήρα σου ή και να παρέχει ήχους περιβάλλοντος για μια πιο καθηλωτική εμπειρία. Ενεργοποίησε την αντίστοιχη λειτουργία στην τηλεόραση και στην κονσόλα σου, και απόλαυσε το υπέροχο soundtrack του The Last of Us Part II ή άκου την παραμικρή λεπτομέρεια από τους χαοτικούς κόσμους του Demon’s Souls.

Ιδανικά μπορείς να ενισχύσεις τον ήχο της τηλεόρασής σου με την προσθήκη ηχόμπαρας. Πολλές προτάσεις σε 4K και 8Κ τηλεοράσεις συνοδεύονται από ηχόμπαρες (Soundbars), οι οποίες συνήθως κρεμιούνται στο κάτω μέρος τους. Έλεγξε την ισχύ (σε Watt) των ηχείων και αν υποστηρίζουν κάποια πρόσθετη τεχνολογία.

 

Βυθίσου περισσότερο στη δράση με υποστήριξη HDR

Η λειτουργία HDR είναι “must” για μία τηλεόραση 4Κ/8Κ, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για gaming TV. HDR σημαίνει High Dynamic Range που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Υψηλό Δυναμικό Εύρος» και ενισχύει τη φωτεινότητα που μπορεί να προβάλλει μια οθόνη, αλλά και τις χρωματικές της ικανότητες. Με τα PS5 και Xbox Series X|S μπορείς να απολαμβάνεις την οπτική ζωντάνια του HDR. Να βυθιστείς στη δράση με πιο ευκρινείς χαρακτήρες, πιο φωτεινούς κόσμους και απίστευτες λεπτομέρειες!

Συνοπτικά, λοιπόν, μία σύγχρονη gaming smart ΤV παρέχει εκπληκτική εικόνα και ήχο, αλλά και ειδικές λειτουργίες στην οθόνη για σένα που θέλεις να απολαμβάνεις στο έπακρο τους αγαπημένους σου τίτλους παιχνιδιών. Ειδικά αν είσαι ανταγωνιστικός παίκτης, με λειτουργίες όπως το game mode για αλλαγή αναλογίας οθόνης, έλεγχο των input lag, FPS και HDR, ρυθμίσεις ασύρματων ακουστικών, θα είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά!

Μπορείς να δεις ακόμη