Απομακρυσμένο παιχνίδι PS4

 

To PlayStation 4 remote play (Απομακρυσμένο παιχνίδι PS4) είναι πλέον συμβατό με μια πληθώρα συσκευών, κι όχι μόνο με τη σειρά προϊόντων Xperia της Sony. Με την έλευση του firmware 7.0.0, η εφαρμογή PS4 Remote Play έχει ενημερωθεί για να υποστηρίζει σχεδόν οποιαδήποτε φορητή συσκευή με λειτουργικό iOS και Android, μέχρι macOS και Windows.

Χάρη στο Remote play app και την υποστήριξη ασύρματου χειριστηρίου DualShock 4 μπορείς να μεταδίδεις και να παίζεις παιχνίδια PS4, να παίζεις παιχνίδια εναλλάξ, να προβάλλεις την αρχική οθόνη PS4 και να περιηγείσαι στα μενού της κονσόλας από οποιαδήποτε συμβατή συσκευή είναι συνδεδεμένη στο ευρυζωνικό σου δίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να παίξεις τα αγαπημένα σου παιχνίδια PS4 στο PS4 και το PS4 Pro, να πατήσεις παύση στη δράση και να συνεχίσεις το παιχνίδι σε άλλη συσκευή του ευρυζωνικού δικτύου σου, χωρίς να είσαι κολλημένος στην τηλεόρασή σου. Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό, ειδικά εάν μοιράζεσαι την τηλεόραση του σπιτιού σου με άλλους ανθρώπους.

 

Τι θα χρειαστείς

Αρχικά φρόντισε το PS4 ή το PS4 Pro να είναι συνδεδεμένο στο οικιακό σου δίκτυο, και να έχεις εγκαταστήσει τo firmware update 7.0.0. Για να μπορέσεις να απολαύσεις στο έπακρο το Απομακρυσμένο παιχνίδι, θα χρειαστείς ευρυζωνική σύνδεση δικτύου τουλάχιστον 5 Mbps. Συνιστάται 12 Mbps μέσω καλωδίου LAN για την καλύτερη δυνατή εμπειρία.

Η συμβατή συσκευή, στην οποία θα μεταδόσεις περιεχόμενο από το PS4, θα πρέπει επίσης να είναι συνδεδεμένη στο ίδιο δίκτυο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επισκεφτείς το App Store από τη συσκευή της επιλογής σου και να εγκαταστήσεις την εφαρμογή. Τα περισσότερα παιχνίδια PS4 είναι συμβατά με αυτή τη δυνατότητα, ωστόσο υπάρχουν κι ορισμένες εξαιρέσεις. Για να ελέγξεις εάν κάποιο παιχνίδι υποστηρίζει remote play, ρίξε μια ματιά στα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού – στο πίσω μέρος της συσκευασίας ή στη σελίδα του παιχνιδιού (αν πρόκειται για ψηφιακή έκδοση).

 

Συμβατές συσκευές

Το Remote Play app είναι συμβατό με smartphone ή tablet με Android 5.0 ή πιο πρόσφατη έκδοση, και με οποιαδήποτε iPhone ή iPad με iOS 12.1 ή μεταγενέστερη έκδοση. Σε ό,τι αφορά στους φορητούς και desktop υπολογιστές, η εφαρμογή είναι συμβατή με τα λειτουργικά Windows 8 ή 10 και macOS 10.12 ή νεότερη έκδοση. Σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα σύνδεσης DualShock 4 μέσω Bluetooth, υποστηρίζεται από συσκευές με Android 10+, iOS 13+, Windows 8 ή 10 και macOS Catalina 10.15.

 

 

Ρύθμιση εφαρμογής

Αφού εγκαταστήσεις την εφαρμογή, πήγαινε στην καρτέλα “Ρυθμίσεις” στην κονσόλα σου και επίλεξε το πεδίο “Ρυθμίσεις σύνδεσης απομακρυσμένης αναπαραγωγής” και ενεργοποίησε την επιλογή “Ενεργοποίηση απομακρυσμένης αναπαραγωγής”. Στη συνέχεια, κατευθύνσου και πάλι στην καρτέλα “Ρυθμίσεις” και επίλεξε PlayStation Network > Διαχείριση λογαριασμού. Βεβαιώσου ότι έχεις ενεργοποιήσει την επιλογή “Ενεργοποίηση ως πρωτεύον PS4”. Σε διαφορετική περίπτωση, πάτησε την επιλογή “Ενεργοποίηση”. Το Remote Play θα συνδεθεί και θα μεταφερθεί αυτόματα από το PlayStation 4 που έχει επισημανθεί ως η βασική συσκευή.

Έπειτα, άνοιξε την εφαρμογή PS4 Remote Play στην επιλεγμένη συσκευή σου, προκειμένου να συνδεθεί με το PS4. Πάτησε το μενού “Προσθήκη συσκευής” στο PS4 και το “Έναρξη” στην εφαρμογή Remote Play PS4. Σε αυτό το σημείο, και οι δύο συσκευές θα πρέπει να ξεκινήσουν την αναζήτηση στο δίκτυο. Σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί σύνδεση με αυτόματο τρόπο, θα πρέπει να την κάνεις χειροκίνητα. Για να το κάνεις αυτό, απλώς κάνε κλικ στο κουμπί “Εγγραφή με μη αυτόματο τρόπο” στην οθόνη που εμφανίζεται ενώ η εφαρμογή προσπαθεί να συνδεθεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποκτήσεις έναν κωδικό, μεταβαίνοντας στην οθόνη Ρυθμίσεις > Ρυθμίσεις σύνδεσης απομακρυσμένης αναπαραγωγής στο PS4 και επιλέγοντας “Προσθήκη συσκευής”. Θα λάβεις έναν κωδικό που θα πρέπει να εισαγάγεις στην εφαρμογή.

Στη συνέχεια, εάν η συσκευή σου υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση με το DualShock 4 controller, μπορείς να συνδέσεις το χειριστήριο μέσω Bluetooth, για βέλτιστη εμπειρία. Εναλλακτικά μπορείς να ελέγξεις το PS4 με τα κουμπιά από την οθόνη αφής της συσκευής (π.χ. tablet ή smartphone), ή να συνδέσεις το DualShock 4 στον υπολογιστή σου μέσω καλωδίου USB.

Για να συνδέσεις ασύρματα το DualShock 4 μέσω Bluetooth, κράτησε τα πλήκτρα PS και Share στο χειριστήριο, μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει η lightbar. Αυτό υποδεικνύει ότι βρίσκεται στη λειτουργία αντιστοίχισης Bluetooth. Από εκεί, απλά περιηγήσου στις ρυθμίσεις Bluetooth της συσκευής σου και κάνε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα πρέπει να επιλέξεις Προσθήκη συσκευής > ζεύξη.

Αυτό ήταν! Το PS4 σου θα πρέπει τώρα να μεταδίδει περιεχόμενο στη φορητή συσκευή σου ή στον επιτραπέζιο υπολογιστή σου. Είσαι πλέον ελεύθερος να απολαμβάνεις τα PS4 games σου σε οποιαδήποτε σημείο του σπιτιού υπάρχει ίντερνετ, χωρίς να περιορίζεσαι μπροστά από την τηλεόραση.

 

Πώς μπορείς να ελαχιστοποιήσεις το “lag”

Εάν παρατηρήσεις «κολλήματα» κατά τη διάρκεια του streaming, μπορείς να αλλάξεις την ανάλυση εικόνας ή και το ρυθμό ανανέωσης (Frame Rate) στην εφαρμογή PS4 Remote Play για να βελτιώσεις τη ροή, δηλαδή να μειώσεις το bandwidth που απαιτείται για ένα ομαλό streaming. Μπορεί το PS4 να προσφέρει ικανοποιητική συνδεσιμότητα Wi-Fi, ωστόσο δεν ενδείκνυται η ασύρματη σύνδεση για remote play. Οπότε συνιστάται να το συνδέσεις -αν είναι εφικτό- απευθείας στο router σου, για ομαλότερη εμπειρία. Ένα modem router wireless με σύνδεση 5Ghz θα ήταν ιδανικό, αλλά και πάλι μόνο αν είσαι αρκετά κοντά στο δρομολογητή σου.

Εναλλακτικά, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός powerline adapter. Οι εν λόγω συσκευές χρησιμεύουν στο να επεκτείνεις το οικιακό σου δίκτυο ώστε να καλύπτει περισσότερο χώρο και να μην έχεις «νεκρές» ζώνες ή άλλα μέρη του σπιτιού ή του γραφείου σου, όπου πριν το σήμα ήταν χαμηλό, μη αποδοτικό ή ακόμα και ανύπαρκτο.

Tα powerline adapters χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication) το οποίο αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους, επεκτείνοντας έτσι το δίκτυο. Ένα ενοποιημένο δίκτυο powerline υποστηρίζει απρόσκοπτη ροή streaming video, online παιχνίδια και σταθερή περιήγηση στο διαδίκτυο σε tablet, φορητούς υπολογιστές και smartphones σε δύσκολα σημεία σε όλο το σπίτι σου.

Συνδέοντας τους συγκεκριμένους adapters στις πρίζες ρεύματος μπορείς να έχεις internet σε κάθε σημείο του σπιτιού χωρίς επιπλέον καλώδια. Έτσι μπορείς να υπερδιπλασιάσεις την εμβέλεια του δικτύου σου οριζόντια και κάθετα, δηλαδή να έχεις κάλυψη σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή για απρόσκοπτο streaming από το PS4 σε μια φορητή συσκευή, σου συστήνουμε να επιλέξεις ένα powerline με ταχύτητα μεταφοράς από 500 Mbps και πάνω.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη