Τα επτά πιο συνηθισμένα λάθη που θα αποφύγουμε στο εορταστικό τραπέζι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Κατ’ αρχήν να διευκρινίσουμε πως το μόνο λάθος είναι να θέλεις, να μπορείς, αλλά τελικά να μην ανοίξεις το σπίτι σου μέσα στις γιορτές να καλοδεχτείς τους αγαπημένους σου για να τους μαγειρέψεις, να τους δείξεις την αγάπη σου και να ανταλλάξεις μαζί τους ευχές κι αγκαλιές. Όσο για τα παρακάτω λάθη, τα επισημαίνουμε μόνο και μόνο για να γλιτώσουμε την άσκοπη κούραση, τα περιττά έξοδα και για να οργανώσουμε καλύτερα τον χρόνο μας ώστε να περάσουμε όλοι καλά και οι καλεσμένοι μας καλύτερα.

Δεν θα παρεκκλίνουμε από τον σχεδιασμό του γιορτινού τραπεζιού

Τα γιορτινά καλέσματα πρώτα οργανώνονται στο μυαλό και στη συνέχεια αποτυπώνονται ή τουλάχιστον θα πρέπει να αποτυπώνονται στο χαρτί, στον υπολογιστή ή στο tablet. Φτιάχνουμε λίστες λοιπόν με τους πάντες και τα πάντα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να διαπιστώσουμε την πραγματική διάσταση του καλέσματος και τις πιθανές ελλείψεις. Ετοιμάζουμε λοιπόν λίστες: μία με τους καλεσμένους μας, μια λίστα με τους ανθρώπους που μπορούν να μας βοηθήσουν και τι δουλειά μπορεί να κάνει ο καθένας, αναλυτική λίστα με το μενού, λίστα για όσα σχετίζονται με το καλωσόρισμα, λίστα μουσικής, λίστα διακόσμησης, λίστα για το στρώσιμο του τραπεζιού, λίστα με τα ψώνια. Φαίνεται υπερβολικό, αλλά είναι πολύ βολικό να ξέρεις πραγματικά πόσα έχεις να κάνεις, ώστε να τα βάλεις σε μια σωστή και βολική χρονική σειρά και να μην τρέχεις την τελευταία στιγμή να προλάβεις τα πάντα.

 

Δεν θα καλέσουμε 10 άτομα και θα μαγειρέψουμε για 20

Όσο ευχάριστο είναι ένα πλούσιο τραπέζι τόσο δυσάρεστο είναι να περισσεύει πολύ φαγητό στο τέλος, γι’ αυτό φέτος διδασκόμαστε από τις προηγούμενες χρονιές και είμαστε προσεκτικοί με τις ποσότητες του φαγητού που θα μαγειρέψουμε κι όχι τόσο με την ποικιλία των εδεσμάτων, γνωρίζοντας βέβαια πού πρέπει να σταματήσουμε. Κι αυτό γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα παραπονεμένο στο τραπέζι μας και όλοι να σηκωθούν χορτασμένοι και ευχαριστημένοι. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως πρέπει να βαρυστομαχιάσουμε τους καλεσμένους μας. Να θυμάσαι λοιπόν πως η παρουσίαση σε μεγάλες πιατέλες από την οποία ο καθένας παίρνει ό,τι θέλει στην ποσότητα που τον ευχαριστεί είναι πολύ βολική τόσο στα καθιστά δείπνα όσο και στον μπουφέ.

Δεν ξεχνάμε αυτούς που αποφεύγουν το κρέας ή γενικότερα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν θα γεμίσουμε όλες τις σαλάτες μας με τυριά και αλλαντικά, μαγειρεύουμε ξεχωριστά τις πατάτες ή τα λαχανικά της γαρνιτούρας κι όχι μαζί με το κρέας, προτιμάμε να φτιάξουμε τη σούπα μας χορτοφαγική και κάποια πίτα ή άλλο ορεκτικό χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά.

Δεν θα αφήνουμε όλο το μαγείρεμα για την τελευταία μέρα

Το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να απολαύσει κανείς, αλλά όταν οικοδεσπότης, διοργανωτής, διακοσμητής, αρχιμάγειρας, μάγειρας, ζαχαροπλάστης και λατζέρης είσαι εσύ, τότε πρέπει το μαγείρεμα να ολοκληρωθεί σε δύο ή και τρεις μέρες. Το γλυκό πρέπει να γίνει σίγουρα την προηγούμενη και η βασιλόπιτα 2 μέρες πριν. Αν για παράδειγμα το κάλεσμα είναι βραδινό, τα ψητά κρεατικά μπορούν να ψηθούν το πρωί της ίδιας μέρας και να ζεσταθούν πριν τα βγάλουμε στο τραπέζι. Πίτες και τάρτες ψήνονται το μεσημέρι για το βράδυ για να μπορούν να κοπούν και να μπουν το κομμάτια σε πιατέλα, ενώ δεν ξεχνάμε πως τα πιλάφια γίνονται στην κατσαρόλα και καλό είναι να μαγειρεύονται τελευταία.

Όσο για τις πρασινάδες της σαλάτας καλό είναι να έχουν πλυθεί και να είναι έτοιμες από νωρίς, τα φρούτα καθαρισμένα και κομμένα μέσα σε νερό με λεμόνι. Οι βινεγκρέτ όμως μπορούν να γίνουν ακόμη και την προηγούμενη μέρα. Όσο για την κουζίνα πρέπει να έχει μαζευτεί μέχρι το απόγευμα.

 

Δεν θα το παρακάνουμε με τα μεζεδάκια και τα ορεκτικά

Αν προσφέρουμε μαζί με το ποτό του καλωσορίσματος πολλά μεζεδάκια, είναι πολύ πιθανό να χορτάσουν με αυτά οι καλεσμένοι μας και όλο το φαγητό που μαγειρέψαμε θα περισσέψει. Ας φροντίσουμε λοιπόν να καθίσουν πεινασμένοι κι ορεξάτοι στο τραπέζι μας.

 

Δεν θα αφήσουμε το στρώσιμο του τραπεζιού για την τελευταία στιγμή

Τίποτε πιο αγχωτικό από το να τρέχεις τελευταία στιγμή να βρεις και να διπλώσεις σωστά τις πετσέτες, να γυαλίσεις τα μαχαιροπίρουνα και μια σκιά από ένα ποτήρι, να βρεις που είναι οι κατάλληλες πιατέλες και τα μπολ σερβιρίσματος, να ξεχάσεις το αλατοπίπερο, το ανοιχτήρι του κρασιού, τις οδοντογλυφίδες, τις σπάτουλες και τις κουτάλες.

Δεν θα βάλουμε ψηλά βάζα και διακοσμητικά στο τραπέζι

Αν γεμίσουμε το γιορτινό τραπέζι μας με ψηλά βάζα και κηροπήγια, τότε κανένας δεν θα βλέπει τον απέναντί του κι αργά ή γρήγορα θα μας ζητήσουν να τα βγάλουμε κι έτσι θα τρέχουμε να βρούμε μια γωνιά που δεν θα ενοχλούν για να τα ακουμπήσουμε. Είναι το ίδιο ωραία τοποθετημένα σε σημεία του σπιτιού που δεν εμποδίζουν την κίνηση και την επικοινωνία των καλεσμένων μας.

 

Δεν θα ξεχάσουμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας

Είναι σημαντικό μέχρι το απόγευμα η κουζίνα και το σπίτι μας να είναι μαζεμένα, το τραπέζι στρωμένο και να έχουμε στη διάθεσή μας χρόνο για μια μικρή σιέστα, ένα μπάνιο και τον κατάλληλο χρόνο για να ετοιμαστούμε. Τα ψηλά τακούνια είναι κομψά αλλά δεν είναι βολικά για οικοδέσποινες με κουρασμένα πόδια. Για το συγκεκριμένο βράδυ ας τα αντικαταστήσουμε με κάτι άνετο. Να θυμάσαι πως οι καλεσμένοι σου θέλουν να σε δουν να κάθεσαι μαζί τους στο τραπέζι, να τρώς και να τσουγκρίζεις το ποτήρια σου, κι όχι να τρέχεις διαρκώς πάνω κάτω πανικόβλητη γιατί θα νιώσουν άβολα κι ενοχικά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη