Arc A770 και A750: Οι καινούργιες κάρτες γραφικών για gamers από την Intel

by Aggeliki Tsoukana

Η Intel είναι μια από τις κορυφαίες εταιρείες κατασκευής chip (ημιαγωγών) και πασίγνωστη για τους επεξεργαστές της (CPU), οι οποίοι κυριαρχούν στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών.

Όμως, δεν είχε την ίδια περίοπτη θέση και στις GPU, δηλαδή στους επεξεργαστές που είναι αφιερωμένοι στα γραφικά, εκεί όπου κυρίαρχοι στα high end προϊόντα ήταν σαφώς οι AMD και Nvidia! Για την ακρίβεια, η Intel έφτιαχνε και παλιότερα τσιπ γραφικών, αλλά ήταν μοντέλα για πιο χαμηλές γραφικές απαιτήσεις και εργασίες (συνήθως ενσωματωμένα σε μητρικές). Σε κάθε περίπτωση, έχουμε νέες εξελίξεις και μία μεγάλη αλλαγή, αφού με τις Arc A770 και A750 η εταιρεία στοχεύει σε αυτό το πιο απαιτητικό κοινό των gamers και επιδιώκει να αμφισβητήσει ευθέως τον ανταγωνισμό!

Από πλευράς εμφάνισης, έχουμε ένα smooth design, με καθαρές γραμμές, μαύρο χρώμα, εμφανώς καλό φινίρισμα, αλλά και πιο απλή, λειτουργική και λιγότερο θορυβώδη cooling λύση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ολόκληρη η σειρά αξιοποιεί την Xe XPG αρχιτεκτονική, ενώ από πλευράς software, αλλά και λειτουργιών, θα έχει ό,τι χρειάζεται για να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες GPUs. Έτσι, με το XeSS θα προσφέρει ό,τι και η Nvidia με το DLSS, με το Smooth Sync θα μειώσει πιθανά θέματα σε high frame rates ή με τους νέους drivers (Arc Control) θα σου προσφέρει μία σειρά από πολύπλοκες ρυθμίσεις και monitoring tools.

Επιπρόσθετα, φαίνεται ότι έχει καλές επιδόσεις και το ντεμπούτο είναι τουλάχιστον υποσχόμενο, αλλά με κάποια πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν έναν πιθανό αγοραστή. Έτσι, όπως φαίνεται από όλες τις δοκιμές και από την αξιολόγηση από αξιόπιστες πηγές, όπως αυτή του Digital Foundry, οι κάρτες αυτές αποδίδουν εξαιρετικά σε νέες τεχνολογίες και σε νέα βιντεοπαιχνίδια. Όμως, η απόδοση δεν είναι η αναμενόμενη σε παλιότερα videogames (από DX11 και κάτω όπως μάλλον είναι φυσικό), αν και ελπίζει η εταιρεία σταδιακά αυτό να το διορθώσει, ενώ για να έχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα πρέπει να έχεις ένα σύγχρονο PC ικανό να τρέχει PCIe Resizable BAR.

Συμπερασματικά, η Intel μπαίνει δυναμικά στον χώρο με προϊόντα που δείχνουν καλές επιδόσεις, προοπτική και εξαιρετική τιμολόγηση. Ωστόσο, το λεγόμενο backwards compatibility και performance για παλιότερα παιχνίδια θέλει τον χρόνο του για να διορθωθεί, αλλά το performance σε DX12 games και η εξαιρετική υποστήριξη για νέες τεχνολογίες, όπως είναι το ray tracing, σίγουρα δεν μπορούν να σε αφήσουν αδιάφορο.

 

 

Πίνακας Βασικών Χαρακτηριστικών

Arc A770 16GB Arc A770 8GB Arc A750 8GB
Xe Cores 32 32 28
Χρονισμός 2100MHz 2100MHz 2050MHz
TBP 225W 225W 225W
Μνήμη 16GB GDDR6 8GB GDDR6 8GB GDDR6
Interface 256-bit 256-bit 256-bit
Bandwidth 560GB/s 512GB/s 512GB/s

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη