Αριθμός έκτακτης ανάγκης 112

Τον τελευταίο καιρό γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, τη σωστή λειτουργία και τη χρησιμότητά του. Πρόκειται για τον αριθμό που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις φυσικών και άλλων καταστροφών.

Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή φαίνεται πως οδηγεί σε όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές είναι μία πραγματικότητα πλέον δεκαετιών, ενώ ταυτόχρονα η χώρα μας είναι και υψηλού σεισμικού κινδύνου. Δηλαδή, χωρίς υπερβολές οι πολίτες και οι δομές αυτής της χώρας αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες ειδικών καταστάσεων.

 

Τι είναι και πως λειτουργεί

Το 112 καθιερώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Σκοπός του είναι να διευκολύνει την τηλεφωνική πρόσβαση στις αντίστοιχες ειδικές κρατικές υπηρεσίες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους τους πολίτες σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, αλλά και στην Ελβετία και τη Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ειδικά στη χώρα υπήρχε ένα θέμα αφού η υπηρεσία δεν αξιοποιούνταν πλήρως και δεν είχαν ενημερωθεί μαζικά οι πολίτες. Φέτος το καλοκαίρι ξεκίνησαν προσπάθειες ώστε η υπηρεσία να είναι πλήρως λειτουργική μέχρι το τέλος του έτους. Στόχος είναι ο αριθμός να λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα / επτά μέρες την εβδομάδα. Φυσικά με τη βοήθεια ειδικά καταρτισμένου προσωπικού και χειριστές που θα μιλάνε Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, θα μπορεί να γίνει κλήση για όλα τα έκτακτα περιστατικά που συνήθως αφορούσαν την Αστυνομία (100), την Πυροσβεστική (199), το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ (166), αλλά και την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS (1065) και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά (116000).

H κλήση προς το 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας και εκτός από τις εισερχόμενες κλήσεις υποστηρίζει SMS, MMS, email και FAX. Το πιο σημαντικό είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς της πληροφορίας θέσης του καλούντος.(σε επίπεδο διεύθυνσης εγκατάστασης για σταθερό τηλέφωνο και κεραίας για κινητό τηλέφωνο).

Φυσικά η κλήση γίνεται χωρίς χρέωση, μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Για τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι απαραίτητη ούτε καν η ύπαρξη κάρτας SIM. Αν το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του κατόχου δεν είναι διαθέσιμο σε μία περιοχή, εξυπηρετείται αυτόματα από τα άλλα διαθέσιμα δίκτυα.

Τέλος, η υπηρεσία έχει και την δυνατότητα αποστολής μαζικού ενημερωτικού μηνύματος-προειδοποίησης για ειδικές καταστάσεις σε πλήθος πολιτών σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος.

 

Αξιοποίησε τον αριθμό σε ώρα ανάγκης

Σύμφωνα με τα προηγούμενα είναι ένα εργαλείο που μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως είναι η άμεση ενημέρωση πολιτών, η παροχή οδηγιών και ο συντονισμός μίας πιθανής εκκένωσης περιοχής.

Από την άλλη ως πολίτης μπορείς όχι μόνο να ενημερωθείς, αλλά να καλέσεις σε βοήθεια. Ειδικά η δυνατότητα γεωεντοπισμού μπορεί να σώσει ζωές σε ανθρώπους που έχουν χαθεί, τραυματιστεί, εμπλακεί σε κάποιο ατύχημα ή γενικά αντιμετωπίζουν κάποιον κίνδυνο.

Στο εξωτερικό υπάρχουν καταγεγραμμένες πολλές περιπτώσεις όπου η χρήση του 112 ήταν σωτήρια και απέτρεψε απώλειες ζωής και άλλες τραγικές καταστάσεις.

Βέβαια, λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις υπόλοιπες δράσεις μίας Πολιτείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και δεν είναι παρά ένα σημαντικό εργαλείο σε έναν γενικότερο σχεδιασμό και μηχανισμό.

Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζεις και να θυμάσαι τον αριθμό 112, ενώ ταυτόχρονα να εκπαιδεύσεις τα παιδιά και άλλους ώστε να γνωρίζουν πότε να καλέσουν, πώς και γιατί.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη