Ασχολήσου με τα φυτά σου

 

Η ενασχόληση με την κηπουρική όχι μόνο μας ευχαριστεί και μας χαλαρώνει, αλλά μας ανταμείβει με την εικόνα των περιποιημένων φυτών και των ανθισμένων λουλουδιών. Και τώρα η κηπουρική είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Παρακάτω θα βρεις μερικά έξυπνα κόλπα και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις στα φυτά σου την καλύτερη φροντίδα.

 

Καθαριότητα και «ξεσκαρτάρισμα»

Η εποχή είναι ιδανική για να ασχοληθείς με την καθαριότητα της βεράντας ή και του κήπου σου. Ο χειμώνας άφησε πίσω του βρωμιές, ξερά φύλλα και κλαδιά. Χρησιμοποίησε έναν ισχυρό φυσητήρα για να απομακρύνεις όλα τα ξερά και υγρά υπολείμματα από τον κήπο σου.

Πάρε μια τσουγκράνα ή ένα σκαλιστήρι και τράβηξε από τη ρίζα όλα τα «άγρια» φυτά. Κόψε τα μαραμένα λουλούδια και τα άνθη από τα αρωματικά σου φυτά, για να είναι πάντα πράσινα. Για να ισιώνεις το χώμα, ν’ απλώνεις το λίπασμα, το χώμα, το χαλίκι και την άμμο, καθώς και να σκουπίζεις μεγάλα σκουπίδια και υπολείμματα, θα σε διευκολύνει περισσότερο μια τσουγκράνα με στρογγυλεμένες άκρες.

Χρησιμοποίησε πλυστικό μηχάνημα και απομάκρυνε τα βρύα απ’ όλες τις επιφάνειες. Πλύνε καλά τους πάγκους και τα έπιπλα που υπάρχουν στη βεράντα ή στον κήπο σου. Μπορείς, επίσης, να δώσεις όμορφα σχήματα στους θάμνους ή στα δεντράκια σου με ένα μπορντουροψάλιδο.

Εάν ένα μέρος του κήπου σου αποτελείται από γκαζόν, τότε πρέπει να το περιποιηθείς και αυτό. Σκουπίζεις τα πεσμένα φύλλα, αφαιρείς τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια, ρίχνεις λίπασμα, εξαερίζεις τον χλοοτάπητα ανοίγοντας τρύπες με την μια τσουγκράνα. Επιπλέον, η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να κουρέψεις το γκαζόν. Οπότε, εάν η χλοοκοπτική σου μηχανή έχει χαλάσει, πρέπει να την αντικαταστήσεις άμεσα. Για κοντό γρασίδι, η ιδανική λύση είναι το χορτοκοπτικό.

 

Μεταφύτευση

 

Όταν τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτυχθούν αρκετά, θα χρειαστεί να τα μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες, πλαστικές ή πήλινες. Κατάλληλες εποχές για μεταφύτευση είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα εσωτερικού χώρου. Φρόντισε να επιλέξεις γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από αυτή που βρισκόταν το φυτό σου. Επίλεξε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να φεύγει το περίσσιο νερό, αλλά και αντίστοιχο «πιατάκι» για να μη λερώνεται το πάτωμα κατά το πότισμα.

Αν σκοπεύεις να φυτέψεις λαχανόκηπο στο μπαλκόνι σου, προτίμησε σακούλες καλλιέργειας που είναι πολύ όμορφες και διαθέτουν πλούσιο και κατάλληλο έδαφος. Για τις γλάστρες είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς υγρά λιπάσματα ή υδατοδιαλυτά και όχι αυτά που είναι σε κοκκώδη μορφή. Επίσης, αν το σημείο στο οποίο θα φυτέψεις τα φυτά σου έχει πολύ αέρα, προστάτεψέ το τοποθετώντας ένα παραβάν από φυσικό μπαμπού ή ξύλινο.

Υπάρχουν διάφορα είδη λιπάσματος που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Από λίπασμα γενικής χρήσης μέχρι εξειδικευμένο λίπασμα για πράσινα φυτά που αφορά περισσότερο τη βλάστηση, ή την ανθοφορία. Υπάρχουν επίσης ειδικά λιπάσματα για συγκεκριμένα φυτά όπως τα λιπάσματα για ορχιδέες. Μια εναλλακτική είναι να «φτιάξεις» λίπασμα με υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι. Μπορείς, για παράδειγμα, να αποξηράνεις φλούδες μπανάνας, να τις περάσεις από το μπλέντερ και να τις χρησιμοποιήσεις σαν λίπασμα για να βοηθήσεις τα φυτά σου να ανανεωθούν. Επίσης, αν σου έχει περισσέψει στάχτη από το τζάκι σου, μην την πετάξεις, μια και μπορεί να γίνει ένα τέλειο λίπασμα που θα βοηθήσει τα φυτά σου.

 

Πότισμα

Μην ποτίζεις τις ώρες που επικρατεί ζέστη γιατί χάνεται μία σημαντική ποσότητα νερού, αφού εξατμίζεται. Προτίμησε να ποτίζεις όσο το δυνατόν αργότερα από τη δύση του ήλιου, ή αρκετά νωρίς το πρωί. Γενικότερα, καλό θα ήταν να αποφεύγεις το συχνό πότισμα με μικρή ποσότητα νερού, γιατί με αυτό τον τρόπο ευνοείται η επιφανειακή ανάπτυξη ριζών από τα φυτά. Αντίθετα, μείωσε τη συχνότητα ποτίσματος, αυξάνοντας την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείς κάθε φορά. Επίσης, για να μην έχεις μεγάλες απώλειες νερού, απόφυγε να ποτίζεις με το απλό λάστιχο. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνεις άσκοπα νερό καθώς προχωράς από φυτό σε φυτό, ενώ συχνά χάνονται αρκετά λίτρα στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο άνοιγμα της βρύσης και την έναρξη του ποτίσματος. Προτίμησε ποτιστήρι ή αγόρασε ένα «πιστόλι» ρυθμιζόμενης ροής, ώστε το νερό να τρέχει μόνον όταν πατάς τη σκανδάλη.

Σε ό,τι αφορά στα φυτά εσωτερικού χώρου, να θυμάσαι ότι δεν χρειάζονται υπερβολικό νερό. Αν διαπιστώσεις ότι το χώμα έχει ακόμη υγρασία δεν πρέπει να ποτίσεις. Επίσης, αν τα φυτά σου βρίσκονται σε γλάστρες που δεν έχουν τρύπες (όπως π.χ. τα διακοσμητικά κασπώ), φρόντισε να τα ποτίζεις σε μικρές ποσότητες και αδειάζεις συχνά το νερό για να μην σαπίσουν. Κατά γενικό κανόνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα. Ωστόσο, ανάλογα με το φυτό και την εποχή προσαρμόζεις και το πότισμα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ορισμένα φυτά που χρειάζονται πότισμα μια φορά το μήνα.

 

 

Διατήρησε τα φυτά σου πράσινα και λαμπερά

Αν έχεις πολλές γλάστρες, τοποθετημένες τη μια δίπλα στην άλλη στο δάπεδο του μπαλκονιού ή του κήπου, μπορείς να δημιουργήσεις έναν κάθετο κήπο, τοποθετώντας τις στον τοίχο κάθετα. Με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσεις με όμορφα αρώματα και χρώματα κάθε πλευρά του κήπου και παράλληλα θα εξοικονομήσεις χώρο. Αν έχεις κάποιο σημείο του μπαλκονιού ή του κήπου που θέλεις να «κρύψεις» μπορείς να βάλεις εκεί μια ξύλινη επιφάνεια στην οποία θα τοποθετήσεις κατακόρυφα γλάστρες.

Υπάρχουν πολλά γεωργικά και καλλωπιστικά φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να τους βρούμε την κατάλληλη θέση. Τοποθέτησέ τα σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας να μην δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου που μπορούν να βλάψουν τα φύλλα τους. Αν ο χώρος σου δεν είναι τόσο φωτεινός, μπορείς να επιλέξεις φυτά όπως η μπιγκόνια, η μέντα και το φιλόδενδρο, που έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και να ανθίζουν ακόμα και σε χώρους με λίγο φως. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι ευαίσθητα στην παγωμένη ατμόσφαιρα, γι’ αυτό καλό είναι να μην έρχονται σε επαφή με τα παγωμένα τζάμια την περίοδο του χειμώνα. Γενικότερα, προτίμησε σημεία με καλό αερισμό και μέτρια υγρασία, μακριά από θερμαντικά σώματα όπως το καλοριφέρ και το τζάκι.

Τέλος, φρόντιζε να καθαρίζεις το φύλλωμα των φυτών σου, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα νοτισμένο πανί σε χλιαρό απιονισμένο νερό. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεις τη σκόνη που δυσκολεύει την ανάπτυξη των φυτών ενώ παράλληλα δίνεις λίγη δροσιά στο φύλλωμα. Το απιονισμένο νερό είναι απαραίτητο για να αποφύγεις τη δημιουργία αλάτων στο φύλλωμα. Μπορείς αν θέλεις να αξιοποιήσεις το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα, ή από το κλιματιστικό.

 

Μπορείς να δεις ακόμη