Ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας  

Η τεχνολογία συνεχίζει να αλλάζει τα πάντα γύρω μας με πολλούς τρόπους και να προσφέρει νέες εμπειρίες χρήσης ώστε η ζωή να γίνεται καλύτερη και ευκολότερη σε κάθε επίπεδο. Ακόμη και σε θέματα ασφάλειας μπορεί να δώσει οικονομικές και καινοτόμες λύσεις. Με τον όρο ασφάλεια γίνεται αναφορά σε οτιδήποτε σχετίζεται με την προστασία της ζωής, της περιουσίας και των προσωπικών δεδομένων, αλλά και σε ότι μπορεί να βοηθήσει γενικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μάλιστα γι’ αυτόν τον σκοπό συνήθως δεν απαιτείται ακριβός hi-tech εξοπλισμός, ενώ το Internet of Things (η διασύνδεση όλων των συσκευών μέσω διαδικτύου) και το Artificial Intelligence (Τεχνητή Νοημοσύνη) αποτελούν τον πυρήνα των νέων εξελίξεων και καινοτομιών σε αυτόν τον τομέα.

 

Έξυπνα συστήματα ασφαλείας και συναγερμοί

Οι παραδοσιακοί συναγερμοί έχουν εξελιχθεί ώστε να συνδέονται με σύγχρονους αισθητήρες και άλλες συσκευές σε μία ολιστική και πληρέστερη αντίληψη της έννοιας ασφάλειας ειδικά στο σπίτι.

Έτσι, μπορούν να συνδεθούν με έξυπνες κάμερες και να μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, με μαγνητικές κλειδαριές, με αισθητήρες φωτός, κίνησης, καπνού ή γενικά με πάσης φύσεως αισθητήρες (π.χ. ακόμη και για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικό χώρο). Δηλαδή, μπορούν να εντοπίσουν ύποπτες ή περίεργες αλλαγές, τυχόν παραβίαση ή κίνηση μέσα στον χώρο και να ενημερώσουν αυτόματα τις αρχές και τον ιδιοκτήτη. Σε μερικές περιπτώσεις ενεργοποιούν αντίμετρα (όπως είναι το σύστημα πυρόσβεσης σε περίπτωση φωτιάς). Αυτή η διασύνδεση και ο αυτοματισμός είναι και η ουσία του Internet of Things.

Επιπρόσθετα, μπορείς να αξιοποιήσεις τις νέες κλειδαριές με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ή χρήσης κωδικού. Αυτές μπορείς να τις διαχειριστείς και απομακρυσμένα με την βοήθεια ενός smartphone και του αντίστοιχου app. Δηλαδή, μπορείς να μην είσαι παρών στο σπίτι σου να επιτρέψεις την είσοδο σε ένα συγγενικό μέλος ή εργαζόμενο. Επίσης, μπορείς πάλι απομακρυσμένα να διαχειριστείς φώτα, παράθυρα, μπαλκονόπορτες και συσκευές ώστε να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι σπίτι ενώ λείπεις. Το τελευταίο μπορεί να γίνει και περιοδικά μέσω χρονοπρογραμματισμού.

 

 

Εντοπισμός συσκευής από απόσταση

Πλέον πολλές συσκευές (όπως για παράδειγμα κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, αυτοκίνητα, έξυπνοι χαρτοφύλακες) ενσωματώνουν λειτουργία εντοπισμού θέσης ώστε να τις βρεις σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής. Ειδικά για smartphone, πέρα από τη λειτουργία αναζήτησης μέσω λειτουργικού, υπάρχουν πολλά applications που προσφέρουν παρόμοιες υπηρεσίες. Σε κάποια από αυτά υπάρχουν και συστήματα συναγερμού, όπως είναι η «σειρήνα» που δεν σταματά παρά μόνο αν απενεργοποιηθεί από τον κάτοχο της συσκευής. Το τελευταίο είναι πολύ χρήσιμο σε σακίδια και χαρτοφύλακες.

 

Ασφάλεια μέσω Βιομετρικών Δεδομένων

Τα βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι εκείνα τα μοναδικά, μετρήσιμα, φυσικά γνωρίσματα που χρησιμοποιούνται προκειμένου αναγνωριστεί η ταυτότητα ενός ατόμου. Τέτοια είναι μεταξύ των άλλων το πρόσωπο, η ίριδα του ματιού και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Όπως προαναφέρθηκε συστήματα συναγερμού τα αξιοποιούν ήδη όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στο αμάξι. Πλέον χρησιμοποιούνται συχνά και σε δημοφιλείς ηλεκτρονικές συσκευές όπως είναι οι προσωπικοί υπολογιστές και τα κινητά προσφέροντας ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας (κυρίως επιτρέποντας την είσοδο και την χρήση συσκευών). Ο λόγος που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή είναι ότι είναι πιο πρακτικά και αξιόπιστα από την χρήση (μόνο) PIN ή Password.

 

Εργαλεία Κρυπτογράφησης

Τα εργαλεία κρυπτογράφησης έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή αφού είναι ένας πρακτικός και αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία ψηφιακών αρχείων, μηνυμάτων, εταιρικών και προσωπικών δεδομένων (τα οποία παράγονται σε εκθετικά μεγαλύτερους ρυθμούς σε σχέση με παλαιότερα). Μάλιστα, διατίθενται ακόμα και δωρεάν πολύ ισχυρά τέτοια εργαλεία που δύο δεκαετίες πίσω ήταν διαθέσιμα μόνο σε κράτη και ειδικές υπηρεσίες. Το θετικό είναι ότι κρυπτογράφηση μπορεί να γίνει και σε φορητά αποθηκευτικά μέσα, αλλά και σε cloud υπηρεσίες.

 

Κάμερες και Αισθητήρες

Πέρα από τις παραδοσιακές κάμερες ασφαλείας υπάρχει πλέον πληθώρα συσκευών τύπου κάμερας με πολύ πιο οικονομικές και με αναβαθμισμένες δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δημοφιλείς IP cameras, οι οποίες συνδέονται μέσω δικτύου και κάνουν streaming εικόνα, ήχο ή βίντεο σε άλλες συσκευές όπως είναι το κινητό σου. Επιπλέον κάποιες από αυτές διατίθενται με επιπλέον λειτουργικότητα όπως είναι η ανίχνευση κίνησης ή προσώπου. Σαφώς, αποτελούν την φθηνότερη λύση για την εποπτεία ενός χώρου από απόσταση, ενώ προσφέρουν επιπλέον έλεγχο σε διάφορα θέματα όπως είναι η εποπτεία ανήλικων, αρρώστων και ηλικιωμένων.

 

Gadget για Κατοικίδια

Εξαιρετικά χρήσιμα και ενδιαφέροντα είναι τα γκατζετάκια που κυκλοφορούν για το αγαπημένο σου κατοικίδιο. Για παράδειγμα υπάρχουν αυτόματες ταΐστρες (που συνδέονται και μέσω Wi-Fi), συστήματα επικοινωνίας από απόσταση (για να μην αισθάνεται μοναξιά), κάμερες, ακόμη και GPS trackers. Τα τελευταία είναι πολύ χρήσιμα σε περίπτωση που το ζώο απομακρυνθεί για οποιονδήποτε λόγο και μπορεί να αποδειχτούν κυριολεκτικά σωτήρια.

Λύσεις για τον κήπο

Ο κήπος ή μία προσεγμένη βεράντα διακοσμημένη με φυτά είναι μία ευχάριστη ασχολία για πολλούς. Πέρα από υλοποιήσεις αυτόματου ποτίσματος υπάρχουν πλέον και λύσεις για τον «έξυπνο κήπο» ώστε τα φυτά σου να είναι συνολικά υγιή και φροντισμένα. Ειδικότερα, μέσω αισθητήρων που επικοινωνούν αυτόματα με μία οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή μπορείς να ελέγχεις ακόμη και τα επίπεδα υγρασίας ή λίπανσης.

 

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι online αγορές και το e-banking δεν έχουν κάνει απλά την ζωή σου πιο εύκολη, αλλά είναι αποδεδειγμένα πιο ασφαλή από την χρήση μετρητών. Δυστυχώς, υπάρχει ακόμα σε μερίδα του ελληνικού κοινού ένα αίσθημα ανασφάλειας το οποίο ενισχύεται από δημοσιογραφικές υπερβολές και παραφουσκωμένες ειδήσεις, αλλά η διεθνής εμπειρία χρήσης δεν το επιβεβαιώνει αυτό. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι απλοί κανόνες που πρέπει να έχεις κατά νου, οι οποίοι είναι κατά βάση απλά θέματα κοινής λογικής.

Πέρα από τα χρήματα είσαι περισσότερο ασφαλής και στις συνδιαλλαγές σου με κρατικές υπηρεσίες (e-government). Τα ψηφιακά υπογεγραμμένα πιστοποιητικά είναι πιο ασφαλή από φωτοτυπίες ή επίσημες σφραγισμένες εκτυπώσεις, ενώ όλα διαμοιράζονται και γίνονται πιο εύκολα.

 

Health Monitoring

Τέλος, θέμα ασφάλειας είναι και η προφύλαξη της υγείας σου, αλλά και των οικείων σου,  με κάθε μέσο. Αυτό μπορεί να γίνει ποικιλοτρόπως: από apps που καταγράφουν δείκτες υγείας ή προσφέρουν ενημέρωση, μέχρι συστήματα τηλεϊατρικής και επικοινωνίας με γιατρό από απόσταση. Ακόμη και κάποια smartwatches ή fitness trackers μπορούν να είναι σωτήρια και δεν είναι πλέον λίγες οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις όπου προειδοποίησαν για έμφραγμα και έσωσαν ζωές. Παράλληλα, υπάρχουν και ειδικές συσκευές και προγράμματα για μωρά, παιδιά και ηλικιωμένους που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες υγείας ή monitoring γενικότερα. Φαντάσου για παράδειγμα έναν ηλικιωμένο με άνοια που εντοπίζεται πιο εύκολα.

Γενικά, η τεχνολογία έχει θετικές και αρνητικές επιδράσεις. Όλα όμως εξαρτώνται από την ορθή χρήση. Ειδικά όμως στον τομέα της ασφάλειας έχει να προσφέρει πολλές και οικονομικές λύσεις που κάποια χρόνια πίσω ήταν διαθέσιμες μόνο σε «γεμάτα πορτοφόλια». Η επιλογή που θα κάνεις εξαρτάταιι καθαρά από υποκειμενικά κριτήρια και θα διαλέξεις σίγουρα ό,τι καλύπτει καλύτερα τις δικές σου ανάγκες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη