Ασφαλείς βόλτες με τα κατάλληλα αξεσουάρ ποδηλάτου

by Aggeliki Tsoukana

Το ποδήλατο έχει γίνει βασικό μέσο μεταφοράς για πολλούς ανθρώπους. Είναι διασκέδαση, κάνει καλό στη σωματική και ψυχική υγεία, και συμβάλει στο βιώσιμο μέλλον του πλανήτη. Αυτή τη σπουδαία ευελιξία θέλει να αναδείξει και η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Ιουνίου.

Για να είναι οι βόλτες μας με ποδήλατο πιο ασφαλείς, δεν αρκεί μόνο η ενσωμάτωση του ποδηλάτου στον σχεδιασμό των βιώσιμων μεταφορών. Εξίσου απαραίτητη είναι και η καλύτερη οδική συμπεριφορά από πλευράς αναβατών. Κάτι που επιτυγχάνεται με την επιλογή των κατάλληλων αξεσουάρ ποδηλάτου και την τήρηση βασικών κανόνων οδηγικής συμπεριφοράς.

 

 

Ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός

Η χρήση κράνους ή και άλλων προστατευτικών δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο κάθε ποδηλάτης πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής ασφαλείας και να φοράει κράνος, ειδικές επιγονατίδες και μαξιλαράκια αγκώνων για να αποφύγει τραυματισμούς από τυχόν ατυχήματα.

Ενδεικτικά, το Fiat F500 είναι το ιδανικό κράνος για χρήση με το ποδήλατο, το πατίνι ή το ηλεκτρικό σκούτερ σου! Με μικρό βάρος και ευπροσάρμοστο μέγεθος, θα σε προστατεύει χωρίς καν να καταλαβαίνεις ότι το φοράς.

 

 

 

Οι απαραίτητοι ανακλαστήρες

Οι ανακλαστήρες στο ποδήλατο και τα ρούχα καθώς και τα φώτα είναι απαραίτητα κατά την κίνηση τις βραδινές ώρες. Αν το ποδήλατό σου δεν φέρει ειδικούς ανακλαστήρες ή φώτα, φρόντισε να το εξοπλίσεις με φανάρια ασφαλείας και ανακλαστήρες.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλα τα σύγχρονα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μοντέλα που φέρουν ειδικό ανακλαστήρα στο πίσω μέρος αλλά και στις ρόδες. Επιπλέον, θα συναντήσεις μοντέλα, όπως το UrbanGlide Bike 140, που φέρουν εμπρόσθιο και οπίσθιο φωτισμό. Χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για όλη τη διάρκεια της ημέρας και όλους τους δρόμους.

 

Παπούτσια ποδηλασίας

Τα παπούτσια που θα φορέσεις για τις μακρινές βόλτες σου θα πρέπει να είναι άνετα και ειδικά σχεδιασμένα για ποδήλατο, ώστε να υπάρχει σταθερότητα στο πάτημά σου.

 

Για να μεταφέρεις άνετα τα προσωπικά σου αντικείμενα

Μία τσάντα μεταφοράς είναι ό,τι χρειάζεσαι για εύκολη μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων όπως τα γυαλιά ηλίου, τον φορτιστή του smartphone σου, ένα μπουκάλι νερό, ακουστικά κ.λπ. Μάλιστα, με ευέλικτες προτάσεις όπως η τσάντα μεταφοράς UrbanGlide, σου επιτρέπει να μεταφέρεις πιο άνετα το ηλεκτρικό σκούτερ ή το αναδιπλούμενο ποδήλατό σου. Μπορείς, επίσης, να χρησιμοποιείς φορητό ηχείο Bluetooth με λειτουργία hands free και ειδική βάση για ποδήλατο.

 

 

Κανονισμοί οδηγικής συμπεριφοράς

Τα αξεσουάρ ποδηλάτου που προαναφέρθηκαν είναι σίγουρο ότι συμβάλουν στις ασφαλείς μετακινήσεις σου, ωστόσο δεν θα έχουν κανένα νόημα αν δεν ακολουθείς ορισμένους απλούς κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς.

Οι ποδηλάτες πλέον αντιμετωπίζονται πλέον ως «κανονικοί» οδηγοί. Πράγμα που τους επιτρέπει να μετακινούνται στο οδόστρωμα εντός πόλης – σε τμήμα/οδός αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτων. Αυτό παράλληλα σημαίνει πώς οφείλουν να φροντίζουν να κινούνται με ασφάλεια στον δρόμο και να σέβονται τον ΚΟΚ, όπως και οι άλλοι οδηγοί.

 

Επίλεξε ηλεκτρικό ποδήλατο για όλες τις μετακινήσεις σου

Όπως και με το «κλασικό» ποδήλατο, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να λειτουργήσουν και ως ένα μέσο ανάπτυξης, άθλησης και αναψυχής. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια μέσα στα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα ή ακόμη και τα λεωφορεία. Έτσι, αν και η τελική ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα που μπορούν να αναπτύξουν μοιάζει μικρή, πολλές φορές ξεπερνά τη μέση ταχύτητα του Ι.Χ. ή του λεωφορείου στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα, αν κανείς επιλέξει κάποιο αναδιπλούμενο μοντέλο, τότε μπορεί να το συνδυάσει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. το μετρό) ώστε να έχει μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να φτάσει στον προορισμό του. Παράλληλα, η υψηλότερη επιτάχυνση κατά την εκκίνηση και η μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει και μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια, σε σχέση με το συμβατικό ποδήλατο.

Απόλαυσε μία βόλτα στη φύση, ή χρησιμοποίησε το ποδήλατο για να πας στο σχόλιο, τη σχολή, ή τη δουλειά. Ας κάνουμε όλοι όσο περισσότερο ποδήλατο μπορούμε, ηλεκτρικό ή μη, και πάντα με ασφάλεια.

Μπορείς να δεις ακόμη