Ασφαλιστήρια Συμβόλαια Σπιτιού και σε γραφή Braille

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Στo πλαίσιo της ολιστικής εξυπηρέτησης πελατών και παροχής καινοτόμων υπηρεσιών από την Κωτσόβολο μπορείς να ασφαλίσεις το περιεχόμενο του σπιτιού σου εύκολα και γρήγορα σε ένα από τα καταστήματά μας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την Anytime, η οποία όπως είναι γνωστό είναι κορυφαία στον κλάδο της.

Πλέον, η συνεργασία μας επεκτείνεται και με τη δυνατότητα ασφάλισης σε γραφή Μπράιγ! Δηλαδή, η Κωτσόβολος σε συνεργασία με την Anytime δημιούργησαν το πρώτο έντυπο ασφάλισης σε γραφή Μπράιγ στην Ελλάδα, σε μία προσπάθεια μη αποκλεισμού των συνανθρώπων μας με  προβλήματα όρασης.

 

Μία κοινωνία για όλους και χωρίς αποκλεισμούς!

Η Κωτσόβολος και η Anytime εδώ και καιρό δεν μένουν στα λόγια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο, ειδικά σε θέματα διακρίσεων και αποκλεισμών. Άλλωστε, όλοι οι άνθρωποι έχουμε τα ίδια δικαιώματα και ευκαιρίες, ειδικά στη νέα ψηφιακή εποχή που ανοίγει και καινούργιους ορίζοντες.

Να σημειωθεί ότι η Κωτσόβολος εδώ και καιρό τρέχει το εξαιρετικό πρόγραμμα «Τεχνολογία χωρίς Εμπόδια», με το οποίο φροντίζει η τεχνολογία να είναι προσβάσιμη από όλους, διευκολύνοντας τη ζωή των ατόμων με αναπηρίες (όρασης, ακοής ή κίνησης).

Επίσης, στο νέο αυτό εγχείρημα με το ενημερωτικό έντυπο σε μορφή Μπράιγ, υπήρξε ουσιαστική συνεργασία με την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών και είναι η πρώτη φορά που άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν να αξιοποιήσουν τη γραφή αυτή για να ενημερωθούν μόνοι τους (χωρίς τη βοήθεια από τρίτους) για την παρεχόμενη ασφάλιση περιεχομένου σπιτιού.

 

 

Τι είναι ο κώδικας Μπράιγ (Braille)

Αν δεν το γνωρίζεις ήδη, ο κώδικας Μπράιγ δεν είναι στην ουσία μία νέα γλώσσα, αλλά ένα απτό αλφάβητο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γραφή σχεδόν σε οποιαδήποτε γλώσσα (και στα ελληνικά προφανώς). Είναι ουσιαστικά το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών συμπολιτών μας, ενώ το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (Louis Braille).

Μάλιστα, ο Λουδοβίκος είχε τυφλωθεί σε μικρή ηλικία και κάθε άλλο παρά ευχαριστημένος ήταν από το τότε σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί, επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Για αυτό και ξεκίνησε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό και κατάλληλο αλφάβητο για τυφλούς.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του υπήρξε το λεγόμενο σύστημα «νυχτερινής γραφής», που είχε επινοήσει ένας Γάλλος λοχαγός (ο Barbier), ύστερα από απαίτηση του Ναπολέοντα. Ήταν ένα σύστημα επικοινωνίας που επέτρεπε στους στρατιώτες του να επικοινωνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τον εχθρό.

Ξεκινώντας από αυτή τη βάση, χρειάστηκε περίπου πέντε χρόνια για να τα καταφέρει. Πρακτικά, ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Έτσι, ο τυφλός μπορεί να διαβάζει ψηλαφώντας με το δάχτυλο, δηλαδή είναι ανάγνωση με την αφή.

Ειδικότερα, το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και με αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γνωστά μας γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται με φορά από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω.

Επίσης, υπάρχει και ο αντίστοιχος κώδικας Μπράιγ για τα μαθηματικά και τα σύμβολά τους, ο λεγόμενος κώδικας Nemeth, που αποτελεί ένα σύστημα συμβόλων που βοηθά τους συνανθρώπους μας με τύφλωση στη μελέτη, γραφή και εκμάθηση των (προχωρημένων) μαθηματικών.

Στην Ελλάδα η καθιέρωση του κώδικα Μπράιγ έγινε το 1948 ύστερα από προσαρμογή του γαλλικού Κώδικα στο ελληνικό αλφάβητο από μία ομάδα ειδικών και αποτελεί μέχρι και σήμερα το βασικό μέσο εκπαίδευσης όσων έχουν σοβαρά θέματα όρασης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 253 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα όρασης, από τους οποίους οι 36 εκατομμύρια είναι τυφλοί και οι 217 εκατομμύρια έχουν μέτρια έως σοβαρή εξασθένιση όρασης.

 

Τέλος, πιστεύουμε σε έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και το κάναμε πράξη, «μεταφράζοντας» το ενημερωτικό έντυπο για την Ασφάλιση Περιεχομένου Σπιτιού σε γραφή Braille δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους γνωρίζουν αυτή τη γραφή να μπορούν να ενημερωθούν οι ίδιοι για τους όρους και τις καλύψεις που τους εξασφαλίζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο ασφάλισης περιεχομένου σπιτιού της Anytime που διατίθεται αποκλειστικά από την Κωτσόβολος.

Μπορείς να δεις ακόμη