Atari VCS: Αυτή είναι η νέα παιχνιδοκονσόλα της Atari

by k-Admin 3


Η Atari παρουσίασε στο φετινό Game Developers Conference (GDC) την τελευταία έκδοση της νέας παιχνιδοκονσόλας της. Πρόσφατα η εταιρεία επέλεξε την ονομασία “Atari VCS” αντί του Ataribox, ενώ παράλληλα αποκάλυψε τις πρώτες εικόνες από τα πρωτότυπα Atari VCS, Classic Joystick και Modern Controller. Η Atari συνεργάζεται με game developers, δημιουργούς περιεχομένου και άλλους επαγγελματίες της βιομηχανίας για να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες, με την εμβληματική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών να επιβεβαιώνει ότι οι προπαραγγελίες του Atari VCS θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο.


Τι είναι το Atari VCS;

Το Atari VCS (Atari Video Computer System) είναι ένα σύστημα βασισμένο σε μια προσαρμοσμένη έκδοση του Linux, με περιβάλλον χρήσης ειδικά διαμορφωμένο για τηλεοράσεις. Μέσα από το βελτιωμένο interface της κονσόλας οι χρήστες θα έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Atari, το οποίο θα περιλαμβάνει εκατοντάδες σύγχρονα και κλασικά παιχνίδια της εταιρείας, ενώ θα παρέχει εφαρμογές πολυμέσων, όπως το Netflix και το Hulu, social browsing και αναπαραγωγή μουσικής.



Φαίνεται λοιπόν ότι το concept της Atari για το VCS δεν έχει να κάνει απλά με ένα σύστημα που έρχεται να αναβιώσει κάποια παλαιότερη κονσόλα, όπως έκανε, για παράδειγμα, η Nintendo με τα mini NES και SNES, αλλά με ένα εντελώς καινούργιο σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας. Μάλιστα, όπως επισημαίνει και η εταιρεία, ο σκοπός του Atari VCS είναι να προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό μια νέα streaming πλατφόρμα μέσα από την οποία οι χρήστες θα μπορούν να απολαμβάνουν video games και περιήγηση στο διαδίκτυο, με υποστήριξη ανάλυσης 4Κ.


Σχεδιασμός με μια ισχυρή δόση νοσταλγίας

Ο σχεδιασμός του Atari VCS είναι εμπνευσμένος από το θρυλικό Atari 2600 που κυκλοφόρησε το 1978, το σύστημα που πιθανώς έφερε τα video games στο σαλόνι μας περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία. Όπως σημειώνει η εταιρεία, το νέο λογότυπο Atari VCS, όπως και η ίδια η κονσόλα, συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν, αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της Atari κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός του Atari VCS χαρακτηρίζεται από τις εμβληματικές ξύλινες επιφάνειες και οριζόντιες παράλληλες γραμμές που έχουν καταστήσει το Atari 2600 αναγνωρίσιμο στα μάτια εκατοντάδων εκατομμυρίων gamers. Στο εσωτερικό του “κρύβει”, ωστόσο, σύγχρονο hardware, όπως μπορεί κανείς να διακρίνει και από την πίσω πλευρά του εναλλακτικού, περισσότερο μοντέρνου σχεδιασμού, όπου εκεί συναντάμε 4 θύρες USB για σύνδεση mouse, keyboard και άλλων περιφερειακών, υποδοχή για κάρτα microSD, θύρα HDMI και θύρα ethernet.

Η Atari δεν έχει αποκαλύψει ακόμα λεπτομέρειες σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές του Atari VCS, ωστόσο η εταιρεία επισημαίνει ότι το hardware μπορεί να συγκριθεί με ένα mid-range PC, το οποίο θα είναι αρκετά ισχυρό για να “τρέξει” τα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια της αγοράς. Επιπλέον, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν οποιαδήποτε εφαρμογή Linux επιθυμούν, συμπεριλαμβανομένου του Steam client, κάτι που θα επεκτείνει άμεσα τη βιβλιοθήκη της κονσόλας.

Η γοητεία του κλασικού συναντά την άνεση του μοντέρνου

Η νέα κονσόλα της Atari περιλαμβάνει επίσης και μια σύγχρονη έκδοση του κλασικού Atari joystick για όσους θέλουν πιο κοντινή εμπειρία στην κλασική κονσόλα. Ο σχεδιασμός του νέου joystick βασίζεται στο Atari 2600 joystick προσθέτοντας 2 πλήκτρα εισόδου για πρόσβαση στα μενού της κονσόλας, ενώ διαθέτει επίσης κατευθυντικά φώτα LED που επισημαίνουν την όποια κατεύθυνση του stick. Φυσικά, η κονσόλα προσφέρει και ένα πιο προηγμένο χειριστήριο με σχεδιασμό παρόμοιο με αυτόν του Xbox One controller. Σύμφωνα με τις πρώτες φωτογραφίες του controller, φαίνεται να υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση, ενώ διαθέτει δύο ασύμμετρους αναλογικούς μοχλούς και κλασική διάταξη πλήκτρων ABXY.

Έπειτα λοιπόν από περίπου 25 χρόνια αδράνειας, η Atari κάνει δυναμικό comeback στο κομμάτι του hardware παρουσιάζοντας ένα πολλά υποσχόμενο και γεμάτο νοσταλγία σύστημα οικιακής ψυχαγωγίας. Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά όπως η ίδια η εταιρεία υπόσχεται.

Μπορείς να δεις ακόμη