|  |  | 

CHEF ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ Συνταγές

Ανάποδη τάρτα με μήλα & crumble αμυγδάλου – Γιώργος Τσούλης – Chef στην Πρίζα

ΥΛΙΚΑ

  • Για τα μήλα

  • 5 μήλα κόκκινα, κομμένα στα 8
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 85 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
  • Για το crumble αμυγδάλου

  • 150 γρ. βούτυρο, παγωμένο & κομμένο σε κυβάκια
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 120 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και την αφήνουμε να καραμελώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μήλα κι ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει το μήλο. Όταν δέσει η καραμέλα αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το εκχύλισμα βανίλιας και τέλος το βούτυρο κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφού ετοιμαστούν τα μήλα, τα αφήνουμε στην άκρη, μέσα στο τηγάνι, κι ετοιμάζουμε το crumble.

 

Εκτέλεση για το crumble:

 

Ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από τα αμύγδαλα, μέσα σ’ έναν πολυκόφτη κι ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει σαν τριφτή ζύμη. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα κι ανακατεύουμε για λίγο ακόμη. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και με τα χέρια, ξεκινώντας να τρίβουμε το βούτυρο, μέχρι να διαλυθεί τελείως, με τα υπόλοιπα υλικά. Έπειτα, παίρνουμε το τηγάνι με τα μήλα και ξεκινάμε να πασπαλίζουμε από πάνω τους το crumble. Τοποθετούμε το τηγάνι σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, στον αέρα και ψήνουμε για 20-25 λεπτά μέχρι το crumble να πάρει ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις ετοιμαστεί, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και σερβίρουμε με παγωτό βανίλια.

 

TIPS

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ξινόμηλα, αλλά τότε θα πρέπει ν’ αυξήσουμε την καστανή ζάχαρη κατά 50 γρ.

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

Δείτε ακόμη