Αξιοποίησε το HDR στην τηλεόρασή σου

by Aggeliki Tsoukana

Σε περίπτωση που εξετάζεις να αναβαθμίσεις την τηλεόρασή σου με μία Smart TV 4K ή Smart TV 8K, και δεν γνωρίζεις τί είναι το HDR, μάθε ότι έχεις λησμονήσει ένα από τα πλέον σημαντικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν οι σύγχρονες τηλεοράσεις.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα δούμε γιατί το HDR είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό σε μια τηλεόραση και πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις.

 

Τι σημαίνει HDR

Το HDR σημαίνει High Dynamic Range που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Υψηλό Δυναμικό Εύρος». Αποτελεί μια καινοτομία που εξασφαλίζει πιο φυσική και ρεαλιστική εικόνα, ακόμη και με ευρύτερο φάσμα αντίθεσης.

 

 

Γιατί μπορεί να κάνει τη διαφορά

Το HDR είναι μια πολύ σημαντική καινοτομία και πρέπει να ενδιαφέρει τους πάντες. Ειδικά τους λάτρεις ταινιών και σειρών, αλλά και τους gamers. Έτσι, λοιπόν, όταν βλέπεις το λογότυπο HDR σε μια τηλεόραση σημαίνει ότι η εμπειρία θέασης μπορεί να γίνει ακόμα πιο συναρπαστική.

Υπάρχουν διάφορα είδη προτύπων HDR, αλλά το HDR10 είναι το πιο συνηθισμένο. Πρόσφατα εισήχθη μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται HDR10+ και η διαφορά μεταξύ αυτού και του HDR10 είναι εάν χρησιμοποιούνται στατικά ή δυναμικά μεταδεδομένα, δηλαδή πρόσθετες πληροφορίες εικόνας όπως χρώμα, φωτισμός, που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία επεξεργασίας εικόνας HDR.

Η δυναμική τεχνολογία HDR σημαίνει την εφαρμογή μεταδεδομένων σε κάθε σκηνή και στη συνέχεια την παροχή καλύτερης ποιότητας εικόνας σε σύγκριση με την ποιότητα της στατικής τεχνολογίας HDR. Για παράδειγμα, σε μια σκηνή ενός πολύ σκοτεινού σπηλαίου, μία τηλεόραση HDR θα δείξει την εμφάνιση και το χρώμα των τοιχωμάτων των σπηλαίων, καθώς και την υφή τους. Δηλαδή, οι σκηνές σε ταινίες και σειρές προβάλλονται όπως ακριβώς τις φαντάστηκε ο σκηνοθέτης τους.

 

Πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις

Οι συνδρομητικές πλατφόρμες Netflix, Amazon Prime Video και YouTube Premium προσφέρουν κανονικότατα σειρές και ταινίες σε ανάλυση 4K με HDR. Αρκεί αυτές να έχουν γυριστεί έτσι εξ αρχής. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να «ανοίξεις» την αντίστοιχη εφαρμογή στη smart TV σου και να επιλέξεις το αντίστοιχο συνδρομητικό πακέτο. Στην περίπτωση του Netflix, η δυνατότητα αυτή υπάρχει στη συνδρομή για τις 4 οθόνες. Σε ό,τι αφορά στα Prime Video και YouTube Premium, είναι ένα το επίπεδο συνδρομής και με αυτό εξασφαλίζεται κάθε πιθανή ποιότητα.

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις video streaming υπηρεσίες σε ανάλυση 4Κ HDR θα χρειαστεί και μια γρήγορη σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο. Το Netflix, για παράδειγμα, συνιστά να έχεις γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα απαιτείται ταχύτητα streaming/download περίπου 25mbps.

 

 

Media players και TV Boxes

Ένα media player όπως τα Xiaomi Mi Box S 4K TV, Apple TV 4Κ, ή Google Chromecast Ultra, μπορεί να προσφέρει περισσότερες επιλογές σε εφαρμογές που ίσως πριν να μην υποστήριζε η 4Κ smart TV σου. To μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις το media player σε μια θύρα HDMI στην τηλεόρασή σου και να πατήσεις το πλήκτρο ενεργοποίησης στο χειριστήριο που συνοδεύει τη συσκευή.

Όλες οι προτάσεις είναι συμβατές με χιλιάδες εφαρμογές όπως το Netflix, και σου προσφέρουν πρόσβαση σε πληθώρα υπηρεσιών ποιοτικού περιεχομένου σε ανάλυση 4Κ και σε συνεχές streaming φρέσκου περιεχομένου. Πολλά μοντέλα έρχονται με προ-εγκατεστημένες εφαρμογές streaming, ή και προσφέρουν πρόσβαση στη συνδρομητική υπηρεσία της Google, το Google Play Movies & TV, όπου μπορείς να αναζητήσεις τον όρο 4K ή μπορείς να αναζητήσεις ταινίες με το σήμα ποιότητας 4K.

 

 

Για να απολαμβάνεις 4K HDR gaming

Το gaming αποδεικνύεται αρκετά προχωρημένο (και) σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο 4Κ. Το PS4 υποστηρίζει τεχνολογία HDR, όπως και το Xbox One S. Αυτά σε αναλύσεις HD και Full HD βέβαια. Υπάρχουν πλέον εκατοντάδες τίτλοι στην αγορά με σήμα HDR. Ακόμη καλύτερα όμως, στο PS4 Pro υπάρχουν παιχνίδια που τρέχουν σε 4K, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το Xbox One X.

Εννοείται ότι και τα πιο πρόσφατα Xbox Series X και PlayStation 5 είναι μια καλή αφορμή για να αναβαθμίσεις την τηλεόρασή σου με μία 4K smart TV, ή ακόμη και με μία 8Κ smart TV, αφού σύντομα θα προσφέρουν δυνατότητα και για 8Κ gaming.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργοποίηση του HDR στην κονσόλα σου, αυτό μπορείς να το ελέγξεις μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής. Για παράδειγμα, στο PS5 μπορείς να το ενεργοποιήσεις μέσα από τις Ρυθμίσεις > Οθόνη και βίντεο > Έξοδος βίντεο > HDR. Αντίστοιχα, στο Xbox Series X|S αυτό μπορείς να το κάνεις μέσα από τις Μετάβαση στις Ρυθμίσεις > Επιλογές συμβατότητας > Auto HDR.

Μπορείς να δεις ακόμη