Ανακυκλώνοντας το πασχαλινό τραπέζι

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Με τα υπόλοιπα του πασχαλινού τραπεζιού φτιάχνουμε τις επόμενες ημέρες νόστιμα πιάτα σνακ, σαλάτες και σοκολατένιες λιχουδιές για όλη την οικογένεια.

 

 

Πράσινη σαλάτα με βραστά αυγά

Τα φυλλώδη λαχανικά, τα αγγουράκια και τα αβοκάντο έχουν μεγάλη αδυναμία στα βραστά αυγά. Και το Πάσχα δεν λείπουν από το τραπέζι μας, γιατί να λείπουν από τις σαλάτες μας;

 

Υλικά

  • ½ μαρούλι
  • ½ σγουρή σαλάτα
  • 1 αβοκάντο
  • 1 αγγουράκι
  • 1 κρεμμυδάκι φρέσκο ψιλοκομμένο με το πράσινο τρυφερό μέρος
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3-4 βραστά αυγά

 

Για τη βινεγκρέτ

  • 1/3 φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε και στεγνώνουμε τα μαρουλόφυλλα και τη σαλάτα. Τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια και τα ανακατεύουμε σε σαλατιέρα.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, το αγγούρι κομμένο σε λεπτές φέτες μαζί με τη φλούδα του, το αβοκάντο σε κυβάκια, ελαφρώς αλατισμένο και ραντισμένο με λίγο χυμό λεμονιού.
  3. Χτυπάμε το λαδολέμονο σε βαζάκι που κλείνει με καπάκι και την αφήνουμε στην άκρη.
  4. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, αλατίζουμε ελαφρώς, περιχύνουμε τη σαλάτα με το λαδολέμονο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε από πάνω τα αυγά κομμένα σε τέταρτα, αλατοπιπερώνουμε και φέρνουμε τη σαλάτα στο τραπέζι.

 

 

Quesadillas με αρνί

Με το περίσσευμα μιας μικρής ποσότητας ψαχνού από ψημένο ή σουβλιστό αρνί δυο τορτίγιες λίγο τυρί και μερικά λαχανικά φτιάχνουμε λαχταριστά κεσαντίγιας.

 

Υλικά για 2 άτομα:

  • 200 γρ. ψαχνό από ψημένο ή μαγειρεμένο αρνί που έχει περισσέψει
  • 120 γρ. τσένταρ χοντροτριμμένο ή οποιοδήποτε άλλο τυρί που λιώνει εύκολα
  • ½ κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες λεπτές
  • ½ κουτ. γλυκού σκόρδο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 τορτίγιες μεγάλες
  • 1-2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο

 

Εκτέλεση

  1. Όσο είναι κρύο, κόβουμε το ψαχνό του αρνιού σε φετούλες λεπτές ή το ξεψαχνίζουμε με τα χέρια σε μικρά κομμάτια.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το αρνί και τα μπαχαρικά και τα φέρνουμε μερικές βόλτες με τα λαχανικά να ζεσταθεί.
  3. Μεταφέρουμε όλο το περιεχόμενο σε μπολ και τοποθετούμε στο ίδιο τηγάνι την πρώτη τορτίγια.
  4. Απλώνουμε πάνω της το μείγμα του αρνιού, πασπαλίζουμε με μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο και μετά με τριμμένο τυρί. Σκεπάζουμε τη γέμιση με τη δεύτερη τορτίγια και το τηγάνι με καπάκι. Ψήνουμε για μερικά λεπτά να γίνει τραγανή η κάτω τορτίγια.
  5. Με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζουμε την quesadilla και από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για μερικά λεπτά να λιώσει το τυρί.
  6. Σερβίρουμε σε πιατέλα, κόβουμε με ροδάκια σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

 

Πάστα με σάλτσα λαχανικών κι αρνιού

Το αρνί γίνεται παρέα με ντομάτα και λαχανικά πρώτης τάξεως σάλτσα για ζυμαρικά και λύνει το πρόβλημα του τι τρώμε αύριο…

 

Υλικά

  • 1 πακέτο ριγκατόνι, πένες ή άλλο ζυμαρικό της επιλογής σας
  • 250 γρ. ψημένο αρνί που μας περίσσεψε, σε κυβάκια
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά πράσινη σε κυβάκια
  • 1 μικρή πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα

 

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις πιπεριές και το καρότο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συχνά.
  2. Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει.
  3. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κυβάκια του αρνιού, λίγο νερό και δίνουμε μια τελευταία καλή βράση στο φαγητό. Όταν δέσει η σάλτσα, δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται έξτρα αλάτι και πιπέρι, της προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  4. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαγειρευτούν αλ ντέντε, τα στραγγίζουμε και τα ανακατεύουμε με τη μισή σάλτσα.
  5. Μοιράζουμε σε πιάτα την πάστα, προσθέτουμε έξτρα σάλτσα πάνω από κάθε πιάτο και το τριμμένο τυρί της επιλογής μας.

 

 

Εύκολη πραλίνα φουντουκιού

Με τα περισσεύματα των πασχαλινών σοκολατένιων αυγών των παιδιών, λίγα φουντούκια και λίγο κακάο φτιάχνουμε υπέροχη σπιτική πραλίνα φουντουκιού για άλειμμα στο ψωμί.

 

Υλικά:

  • 150 γρ. φουντούκια
  • 50 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 30 γρ. κακάο
  • 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC και απλώνουμε τα φουντούκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε για 10 λεπτά και αν έχουν φλούδα τα φουντούκια, τα τρίβουμε να φύγει.
  2. Όταν γίνουν χλιαρά τα φουντούκια, τα κάνουμε σκόνη στον επεξεργαστή και μετά τα πολτοποιούμε προσθέτοντας το λάδι, την άχνη ζάχαρη, τη βανίλια και το κακάο. Αν είναι μικρού τύπου ο επεξεργαστής κάνουμε αυτή τη διαδικασία σε δύο δόσεις, αν είναι μεγάλου, όλα μαζί. Σε κάθε περίπτωση κάνουμε μικρά ενδιάμεσα διαλείμματα για να μην κάψουμε το μηχάνημα.
  3. Την κουβερτούρα την ψιλοκόβουμε και τη λιώνουμε ξεχωριστά σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε στο τέλος έτσι λιωμένη στον πολτό των φουντουκιών κάνοντας ένα τελευταίο ανακάτεμα.
  4. Μεταφέρουμε την πραλίνα σε βάζο και τη διατηρούμε στο ντουλάπι. Είναι ένα απίθανο άλειμμα για το ψωμί.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: κατσαρόλα, τηγάνι, φούρνος.

Μπορείς να δεις ακόμη