Bayonetta 3 – Η επιστροφή της εμβληματικής Umbra Witch

by Aggeliki Tsoukana

Για τους φίλους της Bayonetta, η κυκλοφορία του τρίτου μέρους της δημοφιλούς σειράς μοιάζει με ένα μικρό θαύμα. Το Bayonetta 2 λανσαρίστηκε για το Wii U το 2014 και έπρεπε να περιμένουμε οκτώ ολόκληρα χρόνια πριν πιάσουμε στα χέρια μας μια ακόμα περιπέτεια της εμβληματικής Umbra Witch. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού πέρασε από πολλά κύματα, υπήρξαν στιγμές που πολλοί νόμιζαν ότι έχει σταματήσει, όμως ευτυχώς, εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων.

Το σενάριο παραπέμπει σε σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές, βγαλμένες από την επιστημονική φαντασία. Η Bayonetta και η παρέα της περνάνε πλέον στο multiverse, όπου διαφορετικές εκδοχές της υπάρχουν σε πολλαπλές διαστάσεις. Κατά τη διάρκεια της εισαγωγής, σε μία από αυτές τις διαστάσεις, η πρωταγωνίστρια όχι απλά χάνει τη ζωή της, αλλά διαλύεται και σε χίλια κομμάτια. Η νέα απειλή ακούει στο όνομα Homonculi. Πρόκειται για βιολογικά όπλα, φτιαγμένα από ανθρώπους, που έπεσαν στα χέρια μιας μυστηριώδους οντότητας, γνωστής ως Singularity η οποία όχι μόνο τα ελέγχει αλλά και απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.

 

 

Οι συμπρωταγωνίστριες

Ενεργό ρόλο στην ιστορία θα έχει μια φίλη από τα παλιά, η Jeanne και η νεοφερμένη Viola, Umbra Witch που έρχεται από άλλη διάσταση. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις. Να βρεθούν τα Chaos Gears και ο Dr. Sigurd. Η Jeanne θα αναλάβει να βρει τον επιστήμονα που αγνοείται. Η δική της περιπέτεια περνάει μέσα από επίπεδα που θυμίζουν περισσότερο ένα 2D platform game, παρά ένα 3D hack and slash. Πολυώροφα κτίρια, ασανσέρ, υποτακτικοί του εχθρού, κάμερες ασφαλείας, ερμάρια, αεραγωγοί και διάφορά άλλα, συνθέτουν μια διαφορετική εμπειρία, που παραπέμπει σε stealth game. Ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η Jeanne είναι περιορισμένος και εκτός από προσεκτική, πρέπει να δείξει ότι διαθέτει σβελτάδα και ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις πολύ γρήγορα. Όσο για τη Viola, θα βοηθήσει σημαντικά τη Bayonetta στην αναζήτηση των Chaos Gears. Ακόμα, την εμφάνισή τους θα κάνουν γνωστές φυσιογνωμίες, όπως ο Rodin, o Enzo αλλά και ο Luka, που δεν σταματάει να αναζητά νέες περιπέτειες.

 

Εκπληκτικό σύστημα μάχης

Αν έχεις ασχοληθεί με κάποια από τις προηγούμενες περιπέτειες της Bayonetta, σίγουρα θα ξέρεις ότι η σαγηνευτική μάγισσα διψάει για μάχες. Ποτέ δεν το βάζει στα πόδια και δεν διστάζει να τα βάλει ακόμα και με ορδές εχθρών που είναι πολύ μεγαλύτεροι σε μέγεθος από εκείνη. Οι επιθετικές κινήσεις της με τα χέρια και τα πόδια, είναι προσαρμοσμένες στα εκάστοτε όπλα που κουβαλάει. Αυτά έχουν το δικό τους skill tree και διαφορετικές δυνατότητες. Άλλα χρησιμεύουν για να προκαλούν ζημιά από μεγάλη απόσταση και άλλα απαιτούν η πρωταγωνίστρια να βρίσκεται όσο το δυνατό πιο κοντά στους εχθρούς της.

Αν είσαι λάτρης των combos είσαι τυχερός, μιας και αυτά αποτελούν ένα από τα βασικά συστατικά του gameplay. Οι συνδυασμοί είναι δεκάδες και αν έχεις την όρεξη να πειραματιστείς, θα διαπιστώσεις ότι οι κινήσεις της Bayonetta αλλάζουν εντελώς, απλά με το πάτημα ενός διαφορετικού πλήκτρου. Όμως, ο πιο σημαντικός μηχανισμός παραμένει το Witch Time. Αποφεύγοντας μια επίθεση την κατάλληλη στιγμή, η ηρωίδα σταματάει τον χρόνο για λίγα δευτερόλεπτα, οι εχθροί της μένουν ακίνητοι σαν αγάλματα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να εξαπολύσει πανίσχυρες επιθέσεις εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να της σταθεί εμπόδιο. Μια σημαντική προσθήκη στο σύστημα μάχης είναι το Demon Masquerade. Αυτό το χαρακτηριστικό δίνει στη Bayonetta τη δυνατότητα να καλέσει ένα Slave Demon. Όπως και με τα όπλα, υπάρχουν διάφοροι τύποι δαιμόνων, ο καθένας με το δικό του skill tree, στυλ μάχης και κινήσεις. Η επίκληση ενός δαίμονα απαιτεί μαγεία, η οποία εξαντλείται και αναπληρώνεται με κάθε χτύπημα που καταφέρνεις.

 

 

Στο προσκήνιο η Viola

Σε κάποια σημεία της ιστορίας θα αναλάβεις τον έλεγχο της Viola. Και αν η εμπειρία της Bayonetta φαίνεται στο πως κινείται στο πεδίο της μάχης, αυτό είναι κάτι που λείπει ως ένα βαθμό από τη Viola. Η δεύτερη δεν διαθέτει ποικιλία όπλων, παρά μόνο ένα katana. Το Slave Demon της είναι ένα και μοναδικό, το Cheshire. Επιπλέον, οι επιθέσεις της από απόσταση δεν είναι και τόσο ισχυρές και ειδικεύεται κυρίως σε μάχες “σώμα με σώμα”. Ακόμα και ο μηχανισμός Witch Time λειτουργεί διαφορετικά. Με την Bayonetta πρέπει να αποφύγεις, αλλά με τη Viola πρέπει να μπλοκάρεις. Όσο για το Cheshire, δεν θα αντιμετωπίσεις το παραμικρό πρόβλημα με τη χρήση του. Πάντως, αν έχεις συνηθίσει στο στυλ της Bayonetta, θα σε παρεξενέψει και θα χρειαστείς αρκετό χρόνο για να συνηθίσεις, μέσ’ τη μέση της περιπέτειας, να μάχεσαι με τη Viola. Θα δεχτείς πολλά χτυπήματα πριν μάθεις να τη χειρίζεσαι αποτελεσματικά.

 

Μουσική για Oscar

Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων βαθμολογείται με άριστα. Η Viola έχει ένα πολύ κουλ και ροκ στυλ, ενώ η πρωταγωνίστρια είναι ο ορισμός της κομψότητας. Όσο περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο αναδεικνύεται η ομορφιά της Bayonetta. Ακόμα, ο σχεδιασμός κάθε Slave Demon είναι τέτοιος που αναδεικνύει την προσωπικότητα και την αγριότητά του. Μια γρήγορη ματιά αρκεί για να διαπιστώσεις κανείς το βάρος που έχει δώσει η ομάδα ανάπτυξης στις σχεδιαστικές λεπτομέρειες. Κατά τα άλλα, τα γραφικά σίγουρα δεν είναι ο τομέας που κάνει τη διαφορά, όμως είναι τόσο έντονες οι μάχες, τόσο μεγάλη η προσμονή να προχωρήσεις παρακάτω για να αποκαλύψεις την εξέλιξη της ιστορίας, που δεν θα έχεις και πολλά περιθώρια να τα προσέξεις. Εκεί που δεν θα έχεις το παραμικρό παράπονο είναι η μουσική επένδυση. Όπως πάντα επική, ανεβάζει κατακόρυφα την αδρεναλίνης τις στιγμές που πρέπει και σε χαλαρώνει σε σημεία που η Bayonetta κάνει για παράδειγμα τα ψώνια της, όπως όταν επισκέπτεται το κατάστημα – μπαράκι Gates of Hell. Εκεί θα μπορέσει να προμηθευτεί μια σειρά από χρήσιμα αντικείμενα, όπως νέες ικανότητες αλλά και τα γνωστά lollipops που ανά πάσα στιγμή αναπληρώνουν την ενέργεια, τη μαγεία της, ενισχύουν τις δυνάμεις της για περιορισμένο χρονικό διάστημα και πολλά άλλα. Σε υψηλό ποιοτικό επίπεδο και το voice acting, με τις φωνές των ηθοποιών να αντικατοπτρίζουν με ιδανικό τρόπο την προσωπικότητα κάθε διαφορετικού χαρακτήρα.

 

Γιατί να αγοράσεις το παιχνίδι

Το Bayonetta 3 θα σε κρατήσει απασχολημένο για αρκετές εβδομάδες. Υπάρχουν δεκάδες μυστικά που θα κληθείς να ανακαλύψεις και μερικές σκληρές δοκιμασίες που θα σε κρατήσουν κολλημένο μπροστά από την οθόνη. Όλα τα παραπάνω με την ανάλογη ανταμοιβή. Ακόμα, ανά πάσα στιγμή μπορείς να επιστρέψεις σε οποιοδήποτε σημείο της ιστορίας, να παίξεις ξανά και να κυνηγήσεις ακόμα μεγαλύτερο σκορ. Η αλήθεια είναι ότι η επίτευξη υψηλών βαθμολογιών, είναι πολύ πιο εύκολη σε σχέση με τους δύο προηγούμενους τίτλους. Κλείνοντας, το μόνο που θα θέλαμε να προσθέσουμε είναι πως το Bayonetta 3 είναι ακόμα ένα κομμάτι που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σου. Είτε είσαι βετεράνος, είτε νέος στη σειρά.

 

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

 

Μπορείς να δεις ακόμη