CES 2020: Αυτά είναι τα πρωτότυπα foldable laptops της Dell

Ρίχνοντας μια ματιά στην παρουσία της Dell στη CES 2020, όλοι θα συμφωνήσουν πως αυτό που μαγνήτισε το ενδιαφέρον των επισκεπτών ήταν τα δύο foldable πρωτότυπα laptop. Τα Concept Duet και Concept Ori, απέδειξαν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι αυτό που μέχρι και πριν λίγα χρόνια φάνταζε σενάριο sci-fi, δεν απέχει και πολύ από το σήμερα.

Το Concept Duet είναι αρκετά εντυπωσιακό οπτικά, αφού θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το XPS 13, με τη διαφορά ότι εδώ αντί του πληκτρολογίου και του trackpad υπάρχει μία δεύτερη οθόνη ιδίου μεγέθους (13,4 ίντσες) και ανάλυσης (Full HD, 1080p) με την κύρια. Η διάταξη αυτή προσφέρει στον χρήστη μεγάλη ευελιξία, αφού μπορεί να χρησιμοποιήσει το Duet σαν ένα κανονικό laptop (εμφανίζονται πληκτρολόγιο και trackpad στην οθόνη), σαν βιβλίο, σαν tablet και σαν σημειωματάριο. Το multitasking γίνεται παιχνίδι ενώ κάτι μας λέει ότι οι δημιουργοί περιεχομένου θα το βρουν ιδιαίτερα βολικό.

Το Concept Ori (από το “origami”, ξεκάθαρη αναφορά στον foldable σχεδιασμό του) από την άλλη θυμίζει περισσότερο το προϊόν μίας άλλης εταιρείας και συγκεκριμένα το ThinkPad X1 Fold της Lenovo –μόνο που αυτό μας συστήθηκε πέρυσι ενώ εμφανίστηκε σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο και στη CES. Στην ουσία πρόκειται για ένα foldable tablet που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με γραφίδα, ποντίκι και πληκτρολόγιο μέσω Bluetooth. Η οθόνη του είναι στις 13 ίντσες με QHD+ ανάλυση, ωστόσο αυτά όπως επίσης και τα υπόλοιπα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι για την ώρα δευτερευούσης σημασίας.

Η Dell δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις συσκευές, ούτε σχετικά με το hardware, ούτε όσον αφορά στο software. Μια υπόθεση που θα μπορούσαμε να κάνουμε βέβαια, είναι πως αμφότερα, αν και εφ’ όσον κυκλοφορήσουν θα τρέχουν Windows. Η Microsoft ετοιμάζεται να… υποδεχθεί με κάθε επισημότητα τις foldable συσκευές στο επόμενο update του λειτουργικού της συστήματος (βλ. Windows 10X), οπότε δεν θα μας εκπλήξει καθόλου αν τα Windows κυριαρχήσουν –και- σε αυτή την κατηγορία εξ αρχής.

Η Dell δεν είχε να κάνει κάποιο σχόλιο για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Το μόνο βέβαιο είναι πως τα foldable laptops είναι εδώ και το ντουέτο πληκτρολογίου/trackpad απειλείται από τη δεύτερη οθόνη περισσότερο από ποτέ.

 

Μπορείς να δεις ακόμη