CES 2020: Eπαγγελματική Canon EOS-1D X Mark III με 20.1MP, δύο επεξεργαστές και video 5.5K

Στο πλαίσιο της έκθεσης CES, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Λας Βέγκας, η Canon παρουσίασε την πλέον προηγμένη της φωτογραφική μηχανή, την EOS-1D X Mark III, τις δυνατότητες της οποίας θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι επαγγελματίες.

Το σώμα της Canon EOS-1D X Mark III είναι όπως περιμέναμε ανθεκτικό στα στοιχεία της φύσης (π.χ. νερό, βροχή, σκόνη κ.ά) και το μεγαλύτερο μέρος του είναι κατασκευασμένο από κράμα μαγνησίου για πρόσθετη αντοχή, αλλά μειωμένο βάρος (1440 γραμμάρια, και επομένως είναι ελαφρύτερο της προκατόχου).

Σύμφωνα με την εταιρεία το κλείστρο αντέχει για περισσότερες από μισό εκατομμύριο λήψεις, δείγμα της αντοχής και της ποιότητας κατασκευής της. Η οθόνη είναι αφής, 3,2 ιντσών και έχει ανάλυση 2,1-million dots, με το μενού και τις διάφορες ρυθμίσεις της μηχανής να είναι όλα βελτιστοποιημένα για αφή, αν και βεβαίως στην διάθεση του χρήστη βρίσκονται και τα πλήκτρα. Το οπτικό οφθαλμοσκόπιο προσφέρει κάλυψη κάδρου 100% με μεγέθυνση 0,76x.

Τα εργονομικά χειριστήρια θα φανούν ιδιαίτερα οικεία στους φωτογράφους που χρησιμοποιούν μηχανές της σειράς EOS-1D αλλά τώρα, χάρη στα φωτιζόμενα κουμπιά που ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός πλήκτρου, διευκολύνουν τον χειρισμό της μηχανής σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού ή στο σκοτάδι. Από το σώμα δεν θα μπορούσε να λείπει η διπλή υποδοχή για κάρτες μνήμης CFexpress, που «αντέχουν» στις λήψεις με πολλά καρέ το δευτερόλεπτο και είναι ιδανικές για λήψη βίντεο υπερ-υψηλής ανάλυσης. Από άποψη συνδεσιμότητας, υπάρχουν υποδοχές HDMI (mini) και USB 3.0, ενώ δεν απουσιάζει το Ethernet και το GPS. Για τη λήψη βίντεο, υποστηρίζεται τόσο εξωτερικό μικρόφωνο όσο και ακουστικά.

Ένα χαρακτηριστικό επίσης που για πρώτη φορά συναντούμε σε μηχανή EOS-1D είναι το Wi-Fi που επιτρέπει τον απομακρυσμένο έλεγχο χρησιμοποιώντας συμβατό κινητό ή tablet.

Η μπαταρία είναι όμοια με του προκατόχου της. Ωστόσο χάρη σε βελτιστοποιήσεις, η LP-E19 παρέχει διπλάσια αυτονομία που φτάνει τις 2800 λήψεις ή τις 610 λήψεις με ενεργοποιημένο το Live View.

Η ναυαρχίδα της Canon ενσωματώνει αισθητήρα CMOS πλήρους καρέ (Full Frame) ανάλυσης 20,1MP, ο οποίος εφοδιάζεται με χαμηλοπερατό (low-pass) φίλτρο 16 σημείων, όταν το προηγούμενο μοντέλο είχε φίλτρο 4 σημείων. Χάρη στο νέο φίλτρο High Detail Low-Pass Filter επιτυγχάνεται δειγματοληψία μεγαλύτερου αριθμού σημείων για ευκρινέστερες και υψηλότερης ανάλυσης εικόνες χωρίς ανεπιθύμητα φαινόμενα τύπου moiré. Η κάμερα μάλιστα είναι η πρώτη στην σειρά EOS που υποστηρίζει αρχεία νέας γενιάς HEIF (High Efficiency Image File Format) που βασίζονται στον codec HEVC, για την παραγωγή αρχείων στα 10 bits αντίστοιχου μεγέθους με τα JPEG, αλλά με πολύ λιγότερες παραμορφώσεις και artifacts λόγω συμπίεσης.

Ο αισθητήρας συνεπικουρείται από τον νέο επεξεργαστή εικόνας DIGIC X, που είναι και υπεύθυνος για το ταχύτατο AF, την ιδανική εφαρμογή του ISO και την πιο γρήγορη συνεχή λήψη φωτογραφιών, αλλά και από έναν δεύτερο επεξεργαστή DIGIC 8, ο οποίος κάνει ακόμα πιο γρήγορη την αυτόματη εστίαση.

Ο αισθητήρας με τα τεράστια εικονοστοιχεία είναι μεγάλο προσόν για την EOS-1D X Mark III που αναπτύχθηκε για να προσφέρει εξαιρετική απόδοση σε συνθήκες με χαμηλά επίπεδα φωτισμού και προσφέρει ISO που μπορεί να ρυθμιστεί από 100 μέχρι 102400 (είναι επεκτάσιμο από 50 μέχρι 819200). Το σύστημα αυτόματης εστίασης (AF) είναι ολοκαίνουριο και προσφέρει 192 σημεία εστίασης, εκ των οποίων τα 151 βρίσκονται σε «σταυροειδή» σχηματισμό. Στη διάθεση του χρήστη βρίσκονται τεχνολογίες ανίχνευσης προσώπου και ματιού, αλλά και… κεφαλιού, για την ανίχνευση προσώπων ακόμη και με κράνος ή γυαλιά. Για ακόμα πιο γρήγορη επιλογή του σημείου εστίασης στην εικόνα, η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή εφοδιάζεται με δύο ελεγκτές αφής AF.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα της Canon EOS-1D X Mark III είναι η ταχύτητα συνεχόμενων λήψεων που αγγίζει τα 16 καρέ το δευτερόλεπτο με το μηχανικό κλείστρο ενεργοποιημένο και τα 20 καρέ το δευτερόλεπτο με ενεργοποιημένο το Live View στην οθόνη.

Για να επιτευχθεί τέτοιος υψηλός ρυθμός λήψης, η Canon χρησιμοποιεί μία τεχνολογία που επαναπροσδιορίζει το σύστημα κατόπτρου SLR. Το κάτοπτρο με την συγκεκριμένη τεχνολογία έχει σχεδόν μηδενική ανάδραση, κάτι που σημαίνει ότι επιστρέφει στην πρότερη θέση του ταχύτατα και με απόλυτη ακρίβεια, κατευθύνοντας το φως στον αισθητήρα AF ταχύτερα από κάθε άλλη φορά. Όσον αφορά στην ενσωματωμένη μνήμη/ buffer, είναι τέτοιο που χωράει 1000 φωτογραφίες σε μορφή RAW.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι η υποστήριξη video 5.5K, στα 60fps και σε 12-bit RAW (απαιτούνται οι κάρτες μνήμης CFexpress), ενώ υποστηρίζεται και δυνατότητα λήψης βίντεο αργής κίνησης σε ανάλυση 1080p στα 120fps. Φυσικά, υποστηρίζεται λήψη βίντεο ανάλυσης 4K στα 60fps και 10-bit 4:2:2 με Canon Log Gamma σε όλη την επιφάνεια του αισθητήρα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, η EOS-1D X Mark III είναι η πρώτη μηχανή της που δεν ανήκει στην σειρά Cinema EOS και προσφέρει δυνατότητα βιντεοσκόπησης σε RAW, για την απόδοση μίας εκτεταμένης χρωματική γκάμας και τονικότητας που μπορεί να εξαχθεί στο στάδιο post-production για να επιτευχθεί εικόνα ανώτερης ποιότητας. Όσον αφορά στην σταθεροποίηση, υποστηρίζεται το χαρακτηριστικό Move Digital IS, που παρέχει σταθεροποίηση 5 αξόνων για να αντισταθμίσει μεγάλη ποικιλία κραδασμών και απότομων κινήσεων.

Η Canon EOS-1D X Mark III που απευθύνεται σε απαιτητικούς και επαγγελματίες φωτογράφους θα διατεθεί σε πολλές αγορές από τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη