CES 2020: Κορυφαία λήψη βίντεο 4K με τις Nikon D780 και Coolpix P950

Η Nikon παρουσίασε δύο νέες φωτογραφικές μηχανές στο πλαίσιο της έκθεσης CES που όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται στο Λας Βέγκας: την dSLR D780 που απευθύνεται σε σοβαρούς ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφους και την CoolPix P950, που απευθύνεται σε λάτρεις της φωτογραφίες που επιθυμούν να αποκτήσουν μία «superzoom» για όλες τις δουλειές.

Ξεκινώντας από την πρόταση της εταιρείας με τους εναλλάξιμους φακούς, η Nikon D780 έρχεται με αισθητήρα πλήρους καρέ ή κάδρου (Full Frame) και με πολλές καινοτομίες και τεχνολογίες που προέρχονται από τις mirrorless φωτογραφικές μηχανές της εταιρείας, Z6 και Z7, ανάμεσα στις οποίες είναι η δυνατότητα λήψης βίντεο 4K ή UHD σε N-Log και βάθος χρώματος 10-bit στα 30fps, 25fps και 24fps με μηδενικό συντελεστή crop, χρησιμοποιώντας όλο το εύρος του αισθητήρα (full pixel readout). Επιπλέον, παρέχει δυνατότητα λήψης βίντεο αργής κίνησης σε ανάλυση Full HD στα 120fps με ήχο αλλά και time lapse βίντεο 4K. Από τις mirrorless μηχανές της εταιρείας προέρχεται και το σύστημα αυτόματης εστίασης (AF) στο οποίο θα αναφερθούμε παρακάτω. Φυσικά, από τη μηχανή δεν απουσιάζει υποδοχή για εξωτερικό μικρόφωνο ή ακουστικά.

Η Nikon D780 ενσωματώνει αισθητήρα BSI-CMOS Full Frame ανάλυσης 24,5MP που συνεπικουρείται από τον επεξεργαστή εικόνας Expeed 6. Ο νέος αισθητήρας προσφέρει πολύ καλή ευαισθησία στο φως προσφέροντας ISO μεταξύ 100 και 51200, το οποίο είναι επεκτάσιμο από τα 50 μέχρι τα 204000.

Το σύστημα αυτόματης εστίασης (AF) διαθέτει 51 σημεία, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 15 αισθητήρες σε σταυροειδή διάταξη. Με ενεργοποιημένο το Live View, τα σημεία εστίασης (ανίχνευσης αντίθεσης και ανίχνευσης φάσης) αυξάνονται στα 273 με αποτέλεσμα να καλύπτουν το 90% περίπου του κάδρου τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Επιπλέον, υποστηρίζονται τεχνολογίες ανίχνευσης προσώπου και ματιού για ακόμα πιο ακριβή αποτελέσματα. Όσον αφορά στην ταχύτητα, υποστηρίζεται συνεχής λήψη μέσω οφθαλμοσκόπιου με 7 καρέ το δευτερόλεπτο (σε RAW και σε λειτουργία AF/AE), ενώ με το αθόρυβο Live View ενεργοποιημένο, η ταχύτητα αυξάνεται στα 12 καρέ το δευτερόλεπτο.

H κάμερα διαθέτει οπτικό σκόπευτρο με κάλυψη κάδρου 100% και μεγέθυνση 0,70x, καθώς και ανακλινόμενη οθόνη αφής – αλλά όχι και περιστρεφόμενη, που θα ήταν ιδανικό για vlogging – 3,2 ιντσών ανάλυσης 2,359-million dots. Η Nikon D780 διαθέτει δύο υποδοχές για κάρτες μνήμης SD UHS-II και η αυτονομία της (μπαταρία EN-EL16b) αγγίζει τις 2260 λήψεις. Από άποψη συνδεσιμότητας, η νέα D780 της Nikon ενσωματώνει HDMI, USB-C, Wi-Fi και Bluetooth για τον απομακρυσμένο έλεγχο και την σύνδεση της με smartphones και tablets μέσω της εφαρμογής Snapbridge. H νέα Nikon D780 θα κυκλοφορήσει μέσα στον Ιανουάριο, τόσο μόνη της (σώμα) όσο και σε kit με τον φακό F4G ED VR 24-120mm.

 

H Coolpix P950 είναι η δεύτερη κάμερα που παρουσίασε αυτές τις ημέρες η Nikon και χάρη στο εκπληκτικό 83x zoom είναι ιδανική για όσους λατρεύουν τη φύση ή το… φεγγάρι. Η Coolpix P950 αντικαθιστά την P900 και μπορεί να μην προσφέρει τα επίπεδο μεγέθυνσης που προσφέρει η μεγαλύτερη P1000, μπορεί όμως να προσφέρει 83x zoom που ισοδυναμεί με 2000mm για τις κάμερες 35mm (με μέγιστο διάφραγμα f/2.8 σε όλο το εύρος του, 24-2000). Αυτό επαρκεί για να τραβήξεις φωτογραφία το φεγγάρι ή να τραβήξεις την κόρη του ματιού ενός πουλιού που κάθεται στο κλαδί ενός δέντρου από πολύ μακριά! Μάλιστα με την λειτουργία Dynamic Fine Zoom 166x, το ανώτερο όριο zoom επεκτείνεται ψηφιακά και φτάνει τα 4000mm!

Με τέτοιου επιπέδου zoom, είναι απαραίτητη η σταθεροποίηση της εικόνας και επομένως για την απόσβεση των κραδασμών, η νέα Coolpix P950 εφοδιάζεται με σύστημα οπτικής σταθεροποίησης της εικόνας VR που περιλαμβάνει και μία επιπλέον λειτουργία για να προσφέρει ακόμα καλύτερη απόσβεση των κραδασμών όταν ο φωτογράφος βρίσκεται εν κινήσει.

Αν και ενσωματώνει τον ίδιο αισθητήρα 1/2.3 των 16MP (Megapixels) με την P900, η νέα Coolpix P950 διαθέτει πολύ καλύτερο ηλεκτρονικό σκόπευτρο (EVF) τεχνολογίας OLED και διπλάσιας ανάλυσης από εκείνο του προηγούμενου μοντέλου στα 2,4-million dots. Για εξοικονόμηση ενέργειας και για την αυτόματη μετάβαση από την οθόνη στο σκόπευτρο και το ανάποδο, παρέχεται ένας οπτικός αισθητήρας που ανιχνεύει το πρόσωπο καθώς ο φωτογράφος πλησιάζει τη μηχανή. Η κάμερα επίσης υποστηρίζει λήψη βίντεο ανάλυσης 4Κ (στα 30 fps με στερεοφωνικό ήχο) και μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες με ταχύτητα 7 καρέ το δευτερόλεπτο σε RAW ή JPEG ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού έως και ISO 6400. Επίσης μπορεί να τραβήξει βίντεο ανάλυσης Full HD με 60 καρέ το δευτερόλεπτο.

Η Coolpix P950 δέχεται κάρτες μνήμης SD και η αυτονομία της μπαταρίας της επαρκεί για περίπου 290 λήψεις ή για βίντεο διάρκειας μίας ώρας και είκοσι λεπτών. Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, ενσωματώνει υποδοχή HDMI (micro) και microUSB. Φυσικά, υπάρχει υποδοχή για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν εξωτερικό μικρόφωνο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στον τομέα του ήχου. Το βάρος της επίσης μόλις που ξεπερνάει το ένα κιλό. Η κάμερα θα διατεθεί στην αγορά από τις αρχές Φεβρουαρίου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη