CES 2020: Η νέα γενιά επεξεργαστών της AMD είναι εδώ

Η AMD είχε προαναγγείλει ανακοινώσεις στη CES και δεν μας απογοήτευσε αφού παρουσίασε την τέταρτη γενιά επεξεργαστών της.

Η σειρά AMD Ryzen 4000 έρχεται εφοδιασμένη με έως και οκτώ πυρήνες και 16 threads. Εστιάζει ως επί το πλείστον στο απαιτητικό κοινό –από επαγγελματίες μέχρι gamers- με προτάσεις για desktop και laptop. Με την ολοκαίνουρια αρχιτεκτονική Zen 2 στα 7 nm, προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις συγκριτικά με τον άμεσο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την AMD, ο Ryzen 7 4800U (οκτώ πυρήνες, 16 threads) είναι έως και κατά 90% ταχύτερος σε σχέση με τον Intel Core i7-1065G7 (τέσσερις πυρήνες, οκτώ threads, 10 nm) σε multithreading λειτουργία. Από τα δε συγκριτικά που παρακολουθήσαμε, ξεχωρίσαμε τις κατά 49% ταχύτερες επιδόσεις στο Adobe Premiere και κατά 27% στο PC Mark 10.

Η AMD κάνει λόγο για τον καλύτερο ultra-thin επεξεργαστή laptop «δείχνοντας» το Lenovo Yoga Slim, τον «λεπτότερο και ελαφρύτερο οκταπύρηνο φορητό στον κόσμο». Αξίζει να αναφέρουμε πάντως πως ο Ryzen 7 4800U θα κάνει ντεμπούτο στο Asus Zephyrus G14 το οποίο θα κυκλοφορήσει σε επιλεγμένες αγορές τον επόμενο μήνα και αναμένεται να έχει βάρος γύρω στο 1,5 κιλό.

Πέραν της σειράς U, η AMD παρουσίασε και τη σειρά H (με το H να προκύπτει από το “high performance”). Η διαφορά τους έχει να κάνει με τις ενεργειακές απαιτήσεις αλλά και το μέγεθός τους, καθώς η πρώτη είναι στα 15 W και αφορά ελαφριά και λεπτά laptops, τη στιγμή που η δεύτερη είναι στα 45 W και εστιάζει σε μεγαλύτερα μοντέλα. Ο Ryzen 7 4800H, σύμφωνα με την AMD, είναι κατά 39% ταχύτερος σε σχέση με τον Intel Core i7-9750H.

 

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα είδηση από την παρουσίαση της AMD, είχε να κάνει με τον άκρως εντυπωσιακό Ryzen Threadripper 3990X ο οποίος αναμένεται να διατεθεί παγκοσμίως στις 7 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για εξέλιξη που σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσει ασυγκίνητους τους λάτρεις των high end συστημάτων. Με 64 πυρήνες, 128 threads και έως 288 MB συνολικής cache, είναι κατασκευασμένος για εκείνους που δεν παίζουν με την απόδοση του υπολογιστή τους, όντας σε θέση να καλύψει τα θέλω ακόμα και του πιο απαιτητικού επαγγελματία.

Πέραν των επεξεργαστών, η AMD είχε νεότερα και από το μέτωπο των καρτών γραφικών με τις Radeon RX 5600. Όπως γίνεται αντιληπτό και από την ονομασία τους, έρχονται να καλύψουν το κενό ανάμεσα στις σειρές Radeon RX 5500 και RX 5700, αποτελώντας εξαιρετικές προτάσεις για όσους παίζουν στα 1080p. Ειδικά η RX 5600 XT μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις ακόμα και των πιο σύγχρονων παιχνιδιών αποδίδοντας σταθερά 60 fps, ενώ στηρίζεται στην ίδια αρχιτεκτονική με τις RX 5500 και RX 5700.

Κατά την παρουσίασή της, είδαμε το Call of Duty: Modern Warfare να φτάνει ακόμα και τα 92 fps ενώ το Gears of War 5 σταμάτησε στα 87 fps.

Οι επιδόσεις της AMD Radeon RX 5600 XT ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες της NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti. Αν σκεφτεί κανείς πως και οι δύο κάρτες είναι ίσης αξίας τότε αντιλαμβάνεται πως υπάρχει μεταξύ τους μεγάλη πρόκληση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη