CES 2022: Επίδειξη δύναμης από το μέλλον της NVIDIA

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η μεγάλη αμερικάνικη πολυεθνική ξεκίνησε δυναμικά τη χρονιά και με το «καλημέρα» παρουσίασε μια σειρά πολλών ανακοινώσεων με μεγάλη γκάμα από λάπτοπ και επεξεργαστές μέχρι τεχνολογίες για αυτόματα αυτοκίνητα.

 

GAMING

Η ραγδαία ανάπτυξη στον χώρο του gaming δεν έμεινε απαρατήρητη από την NVidia η οποία έκανε ένα μεγάλο βήμα στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών με τις νέες της ανακοινώσεις.

 

 

GEFORCE NOW

Το GEFORCE NOW δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χρήστη από κάθε συσκευή να παίξει τα νέα βελτιωμένα και απαιτητικά παιχνίδια με τον πιο εύκολο τρόπο. Παράλληλα με την ανάπτυξη του χώρου του gaming αυξήθηκαν και οι λογισμικές αλλά και τεχνολογικές απαιτήσεις των νέων παιχνιδιών με αποτέλεσμα τα προηγούμενης τεχνολογίας συστήματα και υπολογιστές να μην έχουν τη δυνατότητα να τα υποστηρίξουν στο έπακρο. Η NVidia έφερε τη λύση προσφέροντας με το GEFORCE NOW περισσότερα από 1100 παιχνίδια (τα 90 από αυτά δωρεάν) για υπολογιστές κινητά αλλά και τάμπλετ. Επιπλέον δημιούργησε έξτρα συνεργασίες που έφεραν και άλλα πλεονέκτημα στους χρήστες της. Η συνεργασία με την EA έφερε από 4 Ιανουαρίου στο Force NOW τα battlefield 4 και battlefield 5 ενώ αυτή με την AT&T δίνει τη δυνατότητα για priority membership στην πλατφόρμα τους πρώτους 6 μήνες χωρίς κόστος. Επιπλέον κάθε πέμπτη ανακοινώθηκε πως θα γίνονται προσθήκες νέων συναρπαστικών παιχνιδιών για να ικανοποιήσουν τους εκατομμύρια φαν κάθε τύπου παιχνιδιού. Ακόμα έγινε γνωστή η δυνατότητα χρήσης του GEFORCE NOW μέσα από τις smart TV της Samsung, με τη συνεργασία των δυο κολοσσών, γεγονός επαναστατικό για τον τομέα αυτό.

Τα μέλη του GEFORCE NOW έχουν τη μοναδική δυνατότητα να βιώσουν τα παιχνίδια μέσα από τον νέο RTX 3080 με 1440p και 120 fps γεγονός που θα απογειώσει τον τρόπο που παίζει αλλά και βιώνει το παιχνίδι ο χρήστης. Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης έγιναν γνωστά κάποια από τα νέα 150 και παιχνίδια κολόνες της πλατφόρμας που θα πρωταγωνιστήσουν και θα συνεπάρουν την ανάσα των μικρών και μεγάλων gamer. Ένα από αυτά είναι το THE DAY BEFORE με τα πλεονέκτημα του RTX να είναι παραπάνω από εμφανή αφού τα fps του παιχνιδιού αυξάνονται, τα γραφικά γίνονται πιο ζωντανά και η αλληλεπίδραση ανεβαίνει. Επίσης ανακοινώθηκε το RAINBOWSIX EXTRACTION σε συνεργασία με τη UBISOFT και το ESCAPE FROM TARKOV με το RTX  να ανεβάζει τα fps και την αδρεναλίνη της μάχης κατακόρυφα προσφέροντας μια μοναδική αλληλεπίδραση μεταξύ παίκτη και παιχνιδιού.

 

 

REFLEX GEFORCE

Επίσης παρουσιάστηκε το REFLEX GEFORCE που αφορά κυρίως παιχνίδια aiming. Μέσα στη μάχη δευτερόλεπτα αρκούν για να αλλάξουν και να καθορίσουν το αποτέλεσμα, και με το REFLEX σύστημα που διπλασιάζει την απόδοση στόχου αλλά και γενικά δημιουργεί την καλύτερη δυνατή σύνδεση μεταξύ παίκτη και δράσης, η νίκη έρχεται όλο και πιο κοντά. 7 νέα παιχνίδια παρουσιάστηκαν που θα χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία και αυτά είναι :

I-RACING, RAINBOWSIX EXTRACTION, GOD OF WAR, MIDNIGHT GHOST RUN, GRIT, READY OR NOT, SUPER PEOPLE.

 

ESPORTS DISPLAY

Στη μεγάλη ποικιλία παρουσιάσεων που βελτιώνουν την εμπειρία και τον τρόπο παιχνιδιού έρχεται να προστεθεί μια νέα κατηγορία  ESPORTS DISPLAY με 1440p, 27 ίντσες και μέχρι 360 Hz με ενσωματωμένο το REFLEX ANALYZER και τη δυνατότητα να μετατραπούν σε 1080p, 25 ίντσες αν αυτό βολεύει περισσότερο τον παίχτη. Η νέα αυτή κατηγορία ξεκλειδώνει έναν καινούριο πιο ρεαλιστικό και διασκεδαστικό τρόπο παιχνιδιού με περισσότερες λεπτομέρειες που θα λατρέψουν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι ερασιτέχνες παίκτες.

 

GEFORCE RTX 3050

Τα νέα παιχνίδια έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιούνται από τα προηγούμενα μοντέλα επεξεργαστών και για αυτό παρουσιάστηκε από την NVidia ο RTX 3050 με δυνατότητα απόδοσης πάνω από 60 frame per second με 8GB G6, 9 SHADER TFLOPS και 18 RT TFLOPS  που δίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για gaming μέχρι σήμερα. Θα είναι διαθέσιμοι από 27 Ιανουάριου.

 

CREATION-DESIGNING

Πέρα από τα άλματα στον τομέα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών ο αμερικάνικος κολοσσός παρουσίασε την εκπληκτική πρόοδο στον τομέα της δημιουργίας και σχεδιασμού τρισδιάστατων χωρών και επεξεργασίας αυτών.

 

NVIDIA STUDIO

Το INVIDIA STUDIO αποτελεί έναν νέο πρωτότυπο χώρο – πλατφόρμα που φιλοξενεί δημιουργούς και τους δίνει τη δυνατότητα να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν πιο ευκολά πολλά τρισδιάστατά περιβάλλοντα

 

INVIDIA OMNIVERSE

Αποτελεί μια νέα πρωτοποριακή πλατφόρμα για συνεργασία και τρισδιάστατο σχεδιασμό για δημιουργούς για το GEFORCE RTX STYDIO. Λειτουργεί με τη συνεργασία πολλών και διάφορων εφαρμογών για σχεδιασμό που περιλαμβάνονται σε αυτή χωρίς να χρειάζεται να μεταφέρεται το αρχείο ανάμεσα σε αυτές, γεγονός που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον χρήστη και καλυτέρα τελικά αποτελέσματα. Επίσης δίνει τη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους δημιουργούς που χρησιμοποιούν το OMNIVERSE και παρέχει πληθώρα 3D εφαρμογών και εργαλείων. Επιπρόσθετα με τα προγράμματα PHYSICS, MACHINA και AYDIO2FACE η αλληλεπίδραση και οι δυνατότητες αυξάνονται ενώ το αποτέλεσμα γίνεται ακόμα πιο ρεαλιστικά και με ζωντανότερα γραφικά.

 

 

CANVAS AI UPDATE

Η NVIDIA ανακοίνωσε μια δωρεάν αναβάθμιση στην εφαρμογή CANVAS AI και υπόσχεται περισσότερες λεπτομέρειες και μεγαλύτερη ποικιλία υλικών στην ήδη εκπληκτική ποικιλία που υπάρχει.

 

 

LAPTOPS

160 νέα RTX λάπτοπ ανακοινωθήκαν μαζί με το προηγμένο 4ης γενιάς max q σύστημα. Η ολοένα και αυξανόμενη ροπή προς τους φορητούς υπολογιστές οδηγεί και στην ανάγκη καλυτέρων δυνατοτήτων από αυτούς για υποστήριξη των αυξανομένων αναγκών τόσο των gamer όσο και των designer. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δίνεται από το εκπληκτικό σύστημα max q το οποίο πετυχαίνει την απολυτή ισορροπία μεταξύ GPU, CPU και ζωής μπαταρίας. Το max q αυξάνει την ενέργεια που δέχεται η GPU και βελτιώνει τη δράση της CPU τριπλασιάζοντας έτσι την απόδοση του λάπτοπ.

Επίσης στις 4 Ιανουάριου παρουσιάστηκαν τα RTX 308O Ti LAPTOPS και τα RTX 3070 Ti LAPTOPS. Τα πρώτα περιέχουν 16 GB πιο γρήγορη GDDR6, 120 + FPS ULTRA 1440p ενώ τα 3070 Ti περιέχουν 100 FPS ULTRA 1440p. Και τα δυο μοντέλα θα είναι διαθέσιμα από 1η Φεβρουάριου και θα δώσουν στους χρήστες σε συνδυασμό με το NVIDIA OMNIVERSE πιο γρήγορες ζωντανές και ακριβής δυνατότητες τρισδιάστατης απεικόνισης και επεξεργασίας.

Τέλος η INVIDIA αναφέρθηκε στον νέο επεξεργαστή που ετοιμάζει, τον RTX 3090 Ti με περισσότερες ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στον Ιανουάριο.

 

 

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Στο τέλος της παρουσίασης της, η NVidia έδωσε βάση στη συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνολογία για αυτόνομη οδήγηση και οδική ασφάλεια καθώς και στον τρόπο υλοποίησης τους στο μέλλον που όλο και πλησιάζει. Η υλοποίηση αυτή βασίζεται στο AI λογισμικό πραγματικού χρόνου της εταιρίας, που θα υπάρχει σε κάθε όχημα και θα αναλύει και θα διαβάζει το περιβάλλον και τις κινήσεις με αποτέλεσμα να οδηγεί το αυτοκίνητα με ασφάλεια, στο προσομοιωμένο περιβάλλον, στο omnivores και στα ΑΙ εκπαιδευμένα μοντέλα της NVidia. Σήμερα η εταιρία βρίσκεται στην 8η γενιά Hyperion drive το οποίο είναι εξοπλισμένο με ραντάρ κάμερες και συστήματα που αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο για εκμηδένιση του ρίσκου ατυχήματος. Αξιοσημείωτο είναι το άβατα του omniverse που όπως φάνηκε θα έχει τη δυνατότητα να συνδέει ομιλία AI, όραση υπολογιστή-ραντάρ και κατανόηση φωνητικών εντολών.

 

Μπορείς να δεις ακόμη