CES 2022: Lenovo’s ThinkBook Plus Gen 3

by Aggeliki Tsoukana

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης CES 2022 πολλοί φορητοί υπολογιστές έκαναν την εμφάνιση τους με τον Lenovo ThinkBook Plus Gen 3 να είναι ένας από τους πιο φιλόδοξους και υποσχόμενους. Αποτελεί ένα λάπτοπ ιδανικό για εργασία με τρομερά χαρακτηριστικά, με μια παράξενα ευρεία κύρια οθόνη 21:10 και μια οθόνη αφής 8 ιντσών που μοιάζει με tablet στα δεξιά του πληκτρολογίου του. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρία Lenovo παρουσιάζει υπολογιστή με δευτερεύουσα οθόνη, αφού υπάρχει και το δυνατό ThinkBook Plus δεύτερης γενιάς το οποίο έκανε χρήση μιας ασπρόμαυρης οθόνης τεχνολογίας E-Ink στο πίσω μέρος του.

Πληροφοριακά, η τεχνολογία E-Ink είναι διαφορετική από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε άλλες οθόνες κινητών, τηλεοράσεων, λάπτοπ κτλ. η οποία μπορεί να είναι OLED, LED κ.α. Η οθόνη E-Ink είναι κατά κύριο λόγο ασπρόμαυρη και χρησιμοποιεί αρνητικά και θετικά φορτισμένα σωματίδια τα οποία φέρουν το λευκό και μαύρο χρώμα αντίστοιχα και ανάλογα με το φορτίο τους έρχονται στην επιφάνεια για να αποδώσουν το ανάλογο χρώμα. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε e-book readers. Τα θετικά χαρακτηριστικά μιας E-Ink οθόνης είναι η χαμηλή κατανάλωση της μπαταρίας και η εύκολη ανάγνωση της αφού δεν βασίζεται σε nits για να αποδώσει τη φωτεινότητα της. Στη CES 2022 το E-Ink χρησιμοποιήθηκε εντυπωσιακά από τη BMW για το νέο της αυτοκίνητο που μπορεί να αλλάξει χρώμα.

Το ThinkBook Plus τρίτης γενιάς αποτελεί ουσιαστικά έναν αρκετά μεγάλο φορητό υπολογιστή εξωτερικά, με άπειρες δυνατότητες όταν κάποιος κοιτάξει τα εσωτερικά του χαρακτηριστικά. Διαθέτει μια οθόνη 17,3 ιντσών 1440p (3072 x 1440 pixel) με σχετικά ασυνήθιστη αναλογία διαστάσεων 21:10 που τη καθιστά εξαιρετικά ευρεία. Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι η δυνατότητα εκτέλεσης 2 εργασιών δίπλα δίπλα με πολύ καλές αποδόσεις. Με τον φορητό αυτό υπολογιστή θα λυθούν τα χέρια του χρήστη όταν θα έχει ανάγκη από πολλά παράθυρα και σύνθετες εργασίες.

 

 

Με τη βιομηχανία να κινείται εμφανέστατα προς μεγαλύτερες οθόνες, όχι μόνο στα κινητά τηλέφωνα αλλά και στα λάπτοπ, μοντέλα όπως το Microsoft Surface Laptop 4 φαίνεται να ήταν μπροστά, μέχρι αυτή τη στιγμή. Το παραπάνω αλλάζει και σε συνδυασμό με τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης που είναι στα 120 Hz, παρόλο που η μέγιστη φωτεινότητα είναι μάλλον μέτρια 400 nits, η Lenovo μπαίνει και αυτή στη νέα τάση της αγοράς. Κοιτάζοντας προς τα κάτω, αυτή την ασυνήθιστα ευρεία οθόνη συνοδεύει μια δευτερεύουσα που μοιάζει πολύ περισσότερο με ένα tablet που βρίσκεται στα δεξιά του πληκτρολογίου του χρήστη. Η δεύτερη οθόνη αποτελεί ουσιαστικά ένα LCD πάνελ 8 ιντσών με ανάλυση 800 x 1280 και διαθέτει υποστήριξη γραφίδας, το οποίο σημαίνει ότι οι χρήστες μπορούν να γράφουν σημειώσεις και να αγγίζουν τις εικόνες.

Με αυτό τον τρόπο ξεκλειδώνονται πολλές νέες δυνατότητες για αλληλεπίδραση ανάμεσα στον χρήστη και τη συσκευή. Παρέχεται μια πληθώρα εφαρμογών των δυο οθονών. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια εργασιών σε ένα υπολογιστικό φύλλο, η δεύτερη οθόνη μετατρέπεται σε μια τεράστια αριθμομηχανή. Ακόμα, οι χρήστες μπορούν να μετακινήσουν ορισμένες από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούνται συχνά στη δευτερεύουσα οθόνη του ThinkBook Plus Gen 3 για γρήγορη πρόσβαση.

Η γραμμή εργαλείων μιας εφαρμογής μπορεί να συρθεί στη δευτερεύουσα οθόνη για να αποκτήσει ο χρήστης περισσότερο χώρο στην κύρια, όταν η εφαρμογή υποστηρίζει αποσπώμενες γραμμές εργαλείων. Ακόμα, κατά τη χρήση μιας εφαρμογής επικοινωνίας, μπορεί να ανοίξει ένα ξεχωριστό παράθυρο συνομιλίας στην οθόνη που μοιάζει με tablet. Μέχρι στιγμής, έχει δοκιμαστεί μόνο με Microsoft Teams, Skype και Zoom. Επί του παρόντος λείπει η υποστήριξη για το Google Meet και το Slack. Τέλος, η δευτερεύουσα οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικατοπτρίζει την οθόνη ενός τηλεφώνου, κάπως σαν την τεχνολογία DeX που είναι διαθέσιμη στα τηλέφωνα Samsung. Στο ThinkBook Plus Gen 3 της Lenovo ωστόσο, λειτουργεί προς το παρόν μόνο με περιορισμένο αριθμό τηλεφώνων Motorola.

Μπορείς να δεις ακόμη