Συσκευές και αξεσουάρ για όσους αγαπούν το διάβασμα

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι η έκδοση ενός έντυπου βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ψηφιακής έκδοσης ενός βιβλίου είναι ότι δεν χρειάζεται να το κουβαλάς μαζί σου. Σε ένα e-reader app έχεις αποθηκευμένα μερικές δεκάδες ή και εκατοντάδες βιβλία θυσιάζοντας λίγα Megabytes αποθηκευτικού χώρου.

Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία πολυμέσων, όπως ήχους, εικόνες, αλλά και διαδραστικά στοιχεία, όπως υπερσυνδέσμους και δυνατότητα δημιουργίας σελιδοδεικτών, με τα οποία μπορεί ο αναγνώστης να αλληλεπιδράσει.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η τεχνολογία έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορεί να αγγίξει το ενδιαφέρον και των φανατικότερων βιβλιοφάγων. Οι συσκευές που προσπαθούν να το πετύχουν αυτό είναι πάρα πολλές.

 

Επιλογές για κάθε περίσταση

Οι επιλογές για να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία στην ηλεκτρονική μορφή τους είναι πολλές. Μπορείς να διαβάσεις στην οθόνη του υπολογιστή σου, σε smartphone, σε tablet, ή σε αυτόνομες συσκευές που ονομάζονται e-readers. Έτσι, ίσως θέλεις να αξιολογήσεις τις διαθέσιμες επιλογές. Ειδικά όταν χρειάζεσαι κάτι φορητό.

Για αρχή πρέπει να δώσεις μεγάλη σημασία στο μέγεθος της συσκευής. Οι διαστάσεις και το βάρος θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο αφού θα πρέπει η συσκευή να κάθεται άνετα στο χέρι σου, χωρίς να κουράζει ή να είναι άβολη. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα βιβλία βγαίνουν σε σταθερές διαστάσεις. Η κλασική σελίδα μεγέθους Β5 είναι αρκετά μεγάλη για να χωρέσει μπόλικο κείμενο και αρκετά μικρή για την κρατάς με το ένα χέρι. Βιβλία αυτής της διάστασης είναι εύκολο να τακτοποιηθούν στην τσάντα σου, στον χαρτοφύλακα ή ακόμα και στην εσωτερική τσέπη του μπουφάν σου.

Όταν γίνεται λόγος για ηλεκτρονικές συσκευές που θα αντικαταστήσουν το βιβλίο, η γνώση των διαστάσεων του κλασικού βιβλίου είναι πολύ χρήσιμη. Περίπου σε αυτό το μέγεθος βρίσκεις μικρά tablet ή μεγάλα κινητά. Δεν είναι όμως πάντα βολική μια ηλεκτρονική συσκευή τέτοιων διαστάσεων. Είναι λοιπόν λογικό να θέλεις να βολευτείς με κάτι που θα έχει διαφορετικό μέγεθος από αυτό του βιβλίου.

Οι τρεις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων είναι το Kindle της Amazon, το Google Books και το iBooks της Apple. Οι δύο πρώτες διατίθενται τόσο για Android όσο και για iOS, ενώ οι τελευταία διατίθεται μόνο για συσκευές iOS. Και οι τρεις εφαρμογές αποτελούν ταυτοχρόνως και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, προσφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους και απίστευτη ευκολία αγοράς και ανάγνωσης βιβλίων.

 

 

Διαβάζουμε βιβλία στο smartphone

Μουσική, βιβλία, εικόνες και βίντεο. Είναι όμως το smartphone η ιδανική συσκευή για να αναπαράγει όλα αυτά; Σίγουρα είναι πάντα εκεί όταν τη χρειάζεσαι όμως η μικρή οθόνη του δεν θα σε βοηθήσει και πολύ αν προσπαθήσεις να διαβάσεις κείμενο ή comics. Εκεί χρειάζεσαι κάτι μεγαλύτερο για να μην ζορίζεις τα μάτια σου στο μικροσκοπικό κείμενο και για να μην σπαταλάς χρόνο κάνοντας ατελείωτο scrolling. Επομένως, ίσως χρειαστεί να εξετάσεις την αγορά ενός κινητού με οθόνη υψηλής ανάλυσης (Full HD ή Quad HD+) από 6 ίντσες και άνω, με λεπτά πλαίσια για καλύτερη θέαση με περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη, ακόμα κι όταν διαβάζεις comics ή βιβλία που έχουν πολλές εικόνες.

 

 

Διαβάζουμε βιβλία στο tablet

Τα σημερινά tablets ικανοποιούν τις περισσότερες από τις ανάγκες σου για μελέτη εν κινήσει. Μπορούν να «κουβαλήσουν» περισσότερα βιβλία από όσα θα διαβάσεις σε όλη σου τη ζωή, χωρίς να σε βαρύνουν ούτε ένα γραμμάριο. Σου δίνουν τη δυνατότητα να μεταπηδήσεις από το ένα βιβλίο στο άλλο σε δευτερόλεπτα, να κρατήσεις σημειώσεις και να διαβάσεις τη μεταφρασμένη έκδοση σε οποιαδήποτε γλώσσα. Το μέγεθός τους είναι μελετημένο ώστε να μπορείς να τα μεταφέρεις με μεγαλύτερη ευκολία από αυτή του βιβλίου. Δεν χρειάζεσαι εξωτερικό φωτισμό για να διαβάσεις αφού η οθόνη φωτίζεται πάντα, και με τον τρόπο και την ένταση που εσύ θες.

 

Για τους λάτρεις των comics και graphic novels

Αν είσαι λάτρεις των comics και των εικονογραφημένων βιβλίων, τότε να ξέρεις ότι θα χρειαστείς μια μεγάλη οθόνη. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προσπαθείς να διαβάσεις έναν διάλογο και να αναγκάζεσαι να κάνεις συνεχώς zoom-in και zoom-out. Οι ιδανικότερες διαστάσεις για να διαβάσεις ένα comic είναι παραδόξως οι 2:3. Πιο συγκεκριμένα, οι διαστάσεις δεν χρειάζεται να είναι μεγάλες όταν υπάρχει η παραπάνω αναλογία οθόνης. Ενδεικτικά, ένα tablet που θα βρεις σε αυτές τις αναλογίες είναι η σειρά Surface της Microsoft. Μάλιστα, δεν πρόκειται για ένα απλό tablet, αφού μπορεί άνετα να αξιοποιηθεί και ως ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής.

Αν όμως δεν σε ενδιαφέρει τόσο η μελέτη των comics αλλά είσαι περισσότερο του κλασικού βιβλίου τότε θα δεις ότι σε βολεύει οποιοδήποτε aspect ratio. Εκεί θα έχει νόημα να κοιτάς περισσότερο τις διαστάσεις και το γενικότερο μέγεθος του tablet παρά για το aspect ratio.

Η ποιότητα της οθόνης δεν σε απασχολεί και πολύ. Στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου θα χρειάζεται να κοιτάς μαύρα γράμματα σε λευκό φόντο. Οποιαδήποτε ποιότητα οθόνης κι αν διαλέξεις αυτό θα το κάνει σωστά. Ένα πάρα πολύ οικονομικό tablet θα λειτουργήσει μια χαρά. Ωστόσο να είσαι έτοιμος να κάνεις άλλες εκπτώσεις. Για παράδειγμα, ένα πολύ οικονομικό tablet πιθανότατα να μην έχει αξιόπιστη μπαταρία. Στις πρώτες φορτίσεις δεν θα δεις κάποια διαφορά αλλά μετά τους πρώτους μήνες θα φοβάσαι ότι θα ξεμείνεις από ρεύμα γρήγορα. Μην πέσεις στην παγίδα και πείσεις τον εαυτό σου λέγοντας: «Το θέλω μόνο για διάβασμα, θα πάω στη φθηνότερη λύση». Δεν θα έπαιρνες ένα αγαπημένο βιβλίο σε μια κακή έκδοση. Κανείς δεν θα διάβαζε ένα βιβλίο με σελίδες κακής εκτύπωσης και κακή ποιότητα βιβλιοδεσίας.

 

 

Η αξία του powerbank

Η διάρκεια της μπαταρίας είναι ένα ζήτημα που πρέπει να σε απασχολεί. Όσο μεγάλη και να είναι η μπαταρία ενός smartphone ή tablet θα χρειαστεί να προσέξεις αρκετά πως τη χρησιμοποιείς. Αν και θα έχει αντοχές για αρκετές ώρες, το πιθανότερο είναι να το χρησιμοποιείς και για άλλες δουλειές, οπότε αναγκαστικά η μπαταρία του θα ζορίζεται αρκετά. Εδώ έρχεται στο παιχνίδι η ποιότητα, το είδος και το μέγεθος της οθόνης. Διάλεξε ανάμεσα σε μεγάλη οθόνη που χωράει αρκετές γραμμές κειμένου αλλά θα σου καταναλώνει την μπαταρία γρήγορα, η μία μικρότερη οθόνη που δεν θα χωράει περισσότερο από μια σελίδα τη φορά αλλά θα «χορταίνει» με λιγότερη ενέργεια.

Από την άλλη, υπάρχει και το e-paper. Είναι μια αρκετά παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιεί ένα είδος ηλεκτρονικού μελανιού στη θέση των pixels. Αυτό το ηλεκτρονικό μελάνι δεν χρειάζεται να ανανεωθεί και μπορεί να διατηρήσει τη θέση του για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι ένα e-book reader δεν τραβάει ενέργεια όσο είναι σε λειτουργεία, παρά μόνο όταν χρειαστεί να αλλάξει αυτό που προβάλλεται. Ωστόσο, η λύση αυτή είναι ιδανική μόνο για εκείνους που χρειάζονται μια συσκευή αποκλειστικά για διάβασμα βιβλίων.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να προνοήσεις έχοντας μαζί σου ένα powerbank. Σου επιτρέπει να φορτίσεις τη συσκευή σου εν κινήσει, χωρίς να χρειάζεσαι πρίζα, ούτε φορτιστή. Όταν τελειώσει, για παράδειγμα, η μπαταρία του smartphone, δεν έχεις παρά να συνδέσεις τις δύο συσκευές μεταξύ τους και το smartphone θα αρχίσει να φορτίζει.

 

 

Μια ποιοτική θήκη είναι πάντα ένα καλό αξεσουάρ

Εφόσον το gadget σου θα παίζει τον ρόλο του βιβλίου δεν θα ήταν κακή ιδέα να του βρεις μια ποιοτική θήκη για tablet ή θήκη για smartphone, ή ένα κάλυμμα που να παραπέμπει σε κάτι έντυπο, κάτι παραδοσιακό. Η αίσθηση του καλού υλικού στο χέρι σου θα κάνει μεγάλη δουλειά στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ υλικού και άυλου.

Το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα κατασκευής του gadget σου. Το φθηνό πλαστικό δεν θα δώσει την αίσθηση της ποιότητας. Αντίθετα μια κατασκευή που περιλαμβάνει μέταλλο και γυαλί στο σώμα του, συνδυαστικά με μια όμορφη θήκη, θα σε κάνει να μη θες να το αφήσεις από το χέρι σου. Και τότε θα δεις ότι θα αρχίσεις να διαβάζεις και πολύ περισσότερα βιβλία.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: smartphone, οθόνη υπολογιστή, powerbank, θήκη για tablet, θήκη για κινητό.

Μπορείς να δεις ακόμη