CES 2022: Όλα όσα ανακοίνωσε η AMD

by Aggeliki Tsoukana

 

Εδώ είναι όλα όσα ανακοίνωσε η AMD κατά τη διάρκεια της CES 2022. Με τον ανταγωνισμό να ανεβαίνει και την αγορά να αυξάνει τις απαιτήσεις της η AMD έκανε μεγάλο βήμα και μπήκε γερά στο παιχνίδι διεκδικώντας την πρώτη θέση από τους ανταγωνιστές. Έτσι παρουσίασε την παρακάτω ποικιλία τεχνολογικών προϊόντων.

 

Ryzen 3D VCache CPUs

Αποτελεί μια ανανεωμένη σειρά κορυφαίων επεξεργαστών Ryzen 5000 που θα κυκλοφορήσει από την άνοιξη με τη μορφή ενός νέου τσιπ: Το Ryzen 7 5800X3D, σύμφωνα με την εταιρία τον ταχύτερο επεξεργαστή gaming στον κόσμο, που θα βελτιώσει και θα ανεβάσει την gaming εμπειρία και απόδοση κάθε χρήστη.

Η τεχνολογία αυτή ουσιαστικά περιλαμβάνει μια εντελώς νέου επιπέδου κρυφή μνήμη στην ήδη εκπληκτική CPU, δίνοντας μέχρι και 3 φορές περισσότερή κρυφή μνήμη. Αυτό αποτελεί γεγονός το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη βελτίωση της απόδοσης τους, ιδιαίτερα όσον αφορά στα νέα πολύ απαιτητικά παιχνίδια.

Σύμφωνα με την AMD  αυτή η καινοτόμα σχεδιαστική αλλαγή θα κάνει το νέο 5800X3D έως και 36% ταχύτερο από τον προηγούμενο της AMD, το 5900X, αλλά κυρίως τον επεξεργαστή της αγοράς για συγκεκριμένα παιχνίδια.

 

Νέες GPU RX 6000M και 6000S

Η AMD επεκτείνει σε μεγάλο βαθμό την γκάμα των 6000 κινητών GPU με νέες κορυφαίες GPU. Το RX 6850M XT είναι ένας από αυτούς και η ταχύτητα απόδοσης του είναι εντυπωσιακή, μιας και είναι 7% ταχύτερο από το υπάρχον 6800M, ενώ το 6650M XT και το 6650M προσφέρουν έως και 20% περισσότερή βελτίωση απόδοσης.

Η AMD παρουσιάζει επίσης νέες φορητές GPU 6500M και 6300M, οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικό ανταγωνισμό για τα βασικά τσιπ γραφικών των υπολοίπων ανταγωνιστών, υπερδιπλασιάζοντας σύμφωνα με την εταιρία την απόδοση. Η επέκταση των γραμμών καρτών γραφικών της AMD μέσα από τη νέα σειρά 6000S GPU έχουν σχεδιαστεί για να οδηγήσουν το gaming σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης, με τη βοήθεια ταυτόχρονα από λεπτότερους και ελαφρύτερους φορητούς υπολογιστές gaming.

 

Ryzen 6000 Mobile CPUs

Σε πολύ μεγάλες ανακοινώσεις προέβη η AMD στα πλαίσια της έκθεσης CES 2022, όμως η κύρια ανακοίνωση αφορά τη νέα σειρά επεξεργαστών Ryzen 6000 series. Η νέα σειρά των εξαιρετικών αυτών επεξεργαστών διακρίνεται σε δύο σειρές, την H-series με μοντέλα τόσο 35W όσο και 45W για καλύτερη απόδοση και την U-series, με μακρότερα μοντέλα από 15W έως 28W.

Η εταιρία υπόσχεται θεαματική βελτίωση σε απόδοση και ζωή μπαταρίας σε όλα τα μοντέλα που χρησιμοποιούν τα νέα γραφικά RDNA 2 με αποτέλεσμα τη διευκόλυνση του χρήστη είτε η χρήση αφορά gaming είτε επεξεργασία και σχεδιασμό. Η μετάφραση σε αριθμούς της ποιότητας της νέας αυτής εκπληκτικής σειράς είναι 1,3x ταχύτερο processing, έως και 2 φορές  μεγαλύτερη απόδοση στα παιχνίδια σε σχέση με την περασμένη γενιά και διάρκεια ζωής μπαταρίας έως και 24 ώρες για τους φορητούς υπολογιστές. Το μοντέλο πυλώνας που χαρακτηρίζει και ανεβάζει τη σειρά αποτελεί ο επεξεργαστής Ryzen 9 6980HX, που περιέχει οκτώ πυρήνες, δεκαέξι threads και base clock 3,3GHz αλλά και τη μοναδική δυνατότητα boost με αποτέλεσμα να φτάνει τα 5,0GHz και να ενσωματώνει γραφικά με 12 πυρήνες και με τη μέγιστη συχνότητα λειτουργίας να ανέρχεσαι στα 2,4GHz.

 

 

RX 6500 XT desktop graphics

Η AMD ανακοίνωσε επίσης μια νέα κατηγορία βασικών καρτών γραφικών gaming, την 6500 XT. Αυτό επεκτείνει την υπάρχουσα πλούσια γκάμα των GPU RX 6000 με μια πιο προσιτή GPU 1080p. Σχεδιασμένο για να αντικαταστήσει τα παλιά σχέδια όπως τα RX 570 και 580, και να ανταγωνίζεται την αγορά, το 6500 XT φέρεται να προσφέρει πάνω από 60 fps σε υψηλές ρυθμίσεις στα περισσότερα σύγχρονα παιχνίδια, αναβαθμίζοντας τον τρόπο αλληλεπίδρασης του παίκτη με το παιχνίδι.

 

Radeon Super Resolution

Mια  πολύ σημαντική εξέλιξη της υπάρχουσας τεχνολογίας FidelityFX Super Resolution της AMD. Είναι προγραμματισμένη να κάνει το ντεμπούτο της σε μια επερχόμενη έκδοση τους πρώτους μήνες του 2022, που θα επιτρέψει στους χρήστες να εφαρμόσουν αναβάθμιση  FSR σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών. Θα υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής της ανάλυσης στο παιχνίδι και το FSR θα εφαρμοστεί αυτόματα για να βελτιώσει την οπτική ποιότητα, ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέπει να επωφεληθεί στα μέγιστα ο παίκτης από τη βελτίωση της απόδοσης σε χαμηλότερη ανάλυση.

Η νέα αυτή εξέλιξη αποτελεί ένα τεράστιο όφελος για όσους παίκτες παίζουν με κάρτες γραφικών AMD παλαιότερης γενιάς και δεν μπορούν να τρέξουν ορισμένα σύγχρονα παιχνίδια επειδή η GPU τους δεν είναι αρκετά γρήγορη. Το FSR έχει αποδείξει μια ικανή τεχνολογία αναβάθμισης για τη βελτίωση της απόδοσης σε μια ποικιλία παιχνιδιών και έχει τεράστιο αντίκτυπο στη βελτίωση της απόδοσης του παιχνιδιού.

 

Ryzen 7000 Zen 4 CPUs preview

Αποτελεί ίσως την πιο σημαντική έκδοση CPU της εταιρίας και τη μεγαλύτερη και πιο υποσχόμενη ανακοίνωσή της στην έκθεση. Σηματοδοτεί το τέλος της μακροχρόνιας υποδοχής AM4 της AMD καθώς ολόκληρη η νέα καινοτόμα αρχιτεκτονική έχει επανασχεδιαστεί για να προσφέρει πρωτόγνωρες επιδόσεις που θα απολαύσουν οι χρήστες της.

Το μεγάλο βήμα της εταιρίας στον χώρο τον επεξεργαστών άφησε να εννοηθεί πως δεν τέλειωσε, αφού έγινε αναφορά στους Zen 4 αρχιτεκτονικής επεξεργαστές που δοκιμάζονται αλλά και στον πολλά υποσχόμενο Ryzen 7 5800X3D που σύμφωνα με την εταιρία θα έρθει να ταράξει τα νερά και να αυξήσει σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό τις αποδόσεις και τα θεαματικά αποτελέσματα. Αναμένεται έως και 15% αύξηση της απόδοσης.

Η πολλά υποσχόμενη νέα γενιά επεξεργαστών της AMD ήρθε να αλλάξει τις ισορροπίες και να προσφέρει ίσως την καλύτερη εμπειρία αλληλεπίδρασης αναμεσά στον χρήστη και τη συσκευή, βελτιώνοντας σε μεγάλα επίπεδα την απόδοση.

Μπορείς να δεις ακόμη