Χριστουγεννιάτικα και Πρωτοχρονιάτικα έθιμα άλλων χωρών

by K-Admin 1

 

Ο Δεκέμβριος φέρνει μαζί του την πιο “μαγική” περίοδο του χρόνου! Σύντομα θ’ ανταλλάξουμε δώρα με τους αγαπημένους μας, θ’ απολαύσουμε τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και τη βασιλόπιτα και θ’ ακούσουμε τα κάλαντα από τα παιδιά. Αφού, λοιπόν, τα Ελληνικά εορταστικά έθιμα τα γνωρίζουν οι περισσότεροι, ας μάθουμε τα εορταστικά έθιμα άλλων χωρών του κόσμου.

 

Ευρώπη

Ιταλία

Στην Ιταλία τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα ανήμερα των Χριστουγέννων, αμέσως μετά το εορταστικό γεύμα. Όπως και στην Ελλάδα, τους προσφέρεται κάποιο χρηματικό ποσό. Την παραμονή των Θεοφανίων, η Ιταλική παράδοση θέλει την καλή μάγισσα Μπεφάνα να πετάει πάνω από τα σπίτια των μικρών παιδιών και ν’ αφήνει δώρα στα πιο φρόνιμα, ενώ στα άτακτα αφήνει ένα τσουβαλάκι με κάρβουνα.

 

Γερμανία

 

Στη Γερμανία δίνουν μεγάλη έμφαση στο στολισμό και κυρίως στον εξωτερικό στολισμό του σπιτιού. Κάποια σπίτια, μάλιστα, που διαθέτουν κήπο στολίζουν εξωτερικό φυσικό δέντρο. Ένα ακόμα έθιμο της Γερμανίας είναι γνωστό ως “Adventskranz”. Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, κάθε σπίτι στολίζει ένα κηροπήγιο φτιαγμένο από πλεγμένα κλαδιά ελάτου με 4 θέσεις κεριών και τοποθετεί σ’ αυτό 4 κεριά, που συμβολίζουν τις 4 τελευταίες εβδομάδες του έτους. Κάθε βδομάδα καίνε κι από ένα κερί, κάνοντας μ’ αυτό τον τρόπο αντίστροφη μέτρηση για το νέο έτος.

Ακόμη ένα παράξενο και σχετικά νέο έθιμο για τους Γερμανούς είναι ότι συνηθίζουν, από το 1972, κάθε χρόνο παραμονή Πρωτοχρονιάς να βλέπουν τη Bρετανική σειρά «Δείπνο για έναν». Η προέλευση του εθίμου είναι άγνωστη, αλλά έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια για πολλές οικογένειες.

 

Γαλλία

Στη Γαλλία, εκτός από τον εντυπωσιακό στολισμό με αμέτρητα φωτάκια και Aλεξανδρινά, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη γαστρονομική πλευρά των Χριστουγέννων. Το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου, το έθιμο προστάζει την κατανάλωση θαλασσινών. Οι πάγκοι των αγορών γεμίζουν με κάθε λογής θαλασσινά, κυρίως στρείδια, εικόνα πολύ χαρακτηριστική για τα γαλλικά Χριστούγεννα. Το ίδιο βράδυ περιμένουν και το δικό τους Άγιο Βασίλη, τον Père Noël όπως τον αποκαλούν, για να μοιράσει τα  δώρα. Ανήμερα, στο μεσημεριανό τραπέζι, καταναλώνουν γαλοπούλα και πολλά άλλα συνοδευτικά. Πρώτο έδεσμα του πρωινού της νέας χρονιάς για τους Γάλλους, πρέπει να είναι οι τηγανίτες.

 

Μεγάλη Βρετανία

Στη Μεγάλη Βρετανία η κλασσική διακόσμηση απαιτεί στολισμό του τζακιού με Aλεξανδρινά και φωτάκια. Από εκεί ξεκίνησε και το κρέμασμα του γκι, κι όποιος σταθεί από κάτω πρέπει ν’ ανταλλάξει φιλί μ’ όποιον στέκεται δίπλα του. Το εορταστικό τραπέζι περιλαμβάνει οπωσδήποτε γαλοπούλα, παραδοσιακή κρεατόπιτα και την Xριστουγεννιάτικη πουτίγκα, που αν θέλουν να τους φέρει καλή τύχη πρέπει, κατά την παρασκευή της, να την έχει ανακατέψει όλη η οικογένεια.

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Σκωτία διοργανώνεται το φεστιβάλ Hogmanay, όπου δεκάδες άντρες παρελαύνουν με μπάλες φωτιάς να στριφογυρίζουν πάνω από τα κεφάλια τους. Έτσι θεωρούν πως εξαγνίζουν τον τόπο και φέρνουν καλή τύχη για το νέο έτος.

 

Ολλανδία

Στην Ολλανδία η εορταστική περίοδος ξεκινάει πολύ νωρίς, κατά τα μέσα Νοεμβρίου, ή αλλιώς τρεις βδομάδες πριν την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, που αποτελεί και κορυφαία γιορτή για τη χώρα. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Άγιος Νικόλαος, ο λεγόμενος  “SinterKlaas” φτάνει με το πλοίο του στην Ολλανδία στα μέσα Νοεμβρίου. Τις επόμενες μέρες, γυρνάει όλη τη χώρα μαζί με τον βοηθό του “Zwarten Piet”, δηλαδή τον Μαύρο Πιτ και μοιράζουν τα δώρα σ’ όλα τα παιδιά.  Έτσι τα παιδιά της Ολλανδίας παίρνουν το δώρο τους πρώτα-πρώτα στην Ευρώπη, στις 5 Δεκεμβρίου, παραμονή του Αγίου Νικολάου.

 

 

Πολωνία

Στην Πολωνία, άνθρωποι κάθε ηλικίας, λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα νηστεύουν- κυρίως από τα γλυκά- ως ένδειξη αυτοσυγκράτησης κι εγκράτειας. Στο γιορτινό τους τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων, βρίσκεται ένα απλό παραδοσιακό γλύκισμα που μοιάζει με μεγάλο μπισκότο το οποίο μοιράζονται όλοι. Ένα άδειο σερβίτσιο υπάρχει πάντα στο τραπέζι τους, για την περίπτωση που εμφανιστεί αναπάντεχα κάποιος επισκέπτης. Ακόμα, τα δώρα που ανταλλάσσουν δεν απευθύνονται προσωπικά σε κάποιον αλλά μοιράζονται τυχαία.

 

Σουηδία

Στη Σουηδία η Lucia, που κάνει την εμφάνισή της στις 13 Δεκεμβρίου, αποτελεί κεντρική φιγούρα στην εορταστική περίοδο. Φορώντας λευκό φόρεμα, στεφάνι από αναμμένα κεριά και τραγουδώντας το γνωστό τραγούδι “Santa Lucia” εμφανίζεται συμβολίζοντας το φως μέσα στην ατέλειωτη χειμωνιάτικη νύχτα. Στη μεγάλη Χριστουγεννιάτικη παρέλαση της Στοκχόλμης, μάλιστα, γίνονται εκλογές για την επιλογή της κοπέλας που θα πάρει το ρόλο της Lucia.

Παραδοσιακά, οι Σουηδοί την Παραμονή των Χριστουγέννων τρώνε χοιρινό και ρύζι. Όμως σε μερικά σπίτια σερβίρουν μπακαλιάρο με σάλτσα, που αποτελεί έδεσμα παλαιότερης εποχής.

Τα δώρα στα παιδιά έρχονται, σύμφωνα με το θρύλο, με το ξωτικό Jultomten που ζει όλο το χρόνο στη σοφίτα και φέρνει τύχη στο σπίτι. Έτσι πολλοί μπαμπάδες ντύνονται ξωτικό, με την ίδια λογική που σε άλλες χώρες ντύνονται «Άγιος Βασίλης».

 

Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία, μόλις το ρολόι σημάνει μεσάνυχτα Πρωτοχρονιάς οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρόγες σταφυλιού που συμβολίζουν τους 12 μήνες του χρόνου.

 

 

Στον υπόλοιπο κόσμο

Αυστραλία

Στην Αυστραλία, τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν θυμίζουν σε τίποτα την ατμόσφαιρα του βόρειου ημισφαιρίου. Οι γιορτές αυτές συμπίπτουν με το καλοκαίρι τους και τις γιορτάζουν αναλόγως. Στην παραλία, σε πικ νικ στα πάρκα, σε κήπους κάνοντας μπάρμπεκιου. Το αγαπημένο τους γλυκό για την περίσταση είναι η pavlova.

Αντί για κάλαντα, τραγουδούν όλοι μαζί σε υπαίθριες εκδηλώσεις με δυνατή μουσική.

 

Μεξικό

Στο Μεξικό, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 16 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνουν λητανείες που αναπαριστούν την πορεία της Μαρίας και του Ιωσήφ ως τη Βηθλεέμ. Τις γιορτινές μέρες πίνουν το παραδοσιακό ζεστό ποτό ponche, φτιαγμένο από αποξηραμένα φρούτα, χυμό κι αλκοόλ. Για να υποδεχτούν το νέο χρόνο, επιλέγουν να φορέσουν εσώρουχα σε διαφορετικά χρώματα, ανάλογα με το τι επιθυμεί ο καθένας να του φέρει η νέα χρονιά.

 

 

Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες, την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους φορώντας πουά ρούχα ή/και αξεσουάρ. Το πουά πιστεύουν ότι θα τους φέρει τύχη, καθώς το συνδέουν με το σχήμα των κερμάτων.

 

Εκουαδόρ

Στο Εκουαδόρ, κάθε σπίτι στολίζει στην αυλή του ένα σκιάχτρο και μόλις μπει ο νέος χρόνος το καίνε, θεωρώντας πως μαζί του καίγονται και τα κακά που συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες.

 

Χιλή

Στη Χιλή λαμβάνει χώρα ένα από τα πλέον παράξενα Πρωτοχρονιάτικα έθιμα στον κόσμο. Εδώ κι αρκετά χρόνια στην πόλη Talca οι κάτοικοι υποδέχονται το νέο χρόνο στα νεκροταφεία. Στις 11 μ.μ. οι πόρτες των νεκροταφείων ανοίγουν για το κοινό. Από το βάθος ακούγεται κλασσική μουσική, ενώ έχουν εγκατασταθεί και φώτα που κάνουν την ατμόσφαιρα πιο επιβλητική. Η κάθε οικογένεια πλησιάζει στους τάφους των αγαπημένων της προσώπων για να υποδεχτεί το νέο έτος κοντά τους.

 

Γνωστά κι άγνωστα, παράξενα ή και όχι, αυτά είναι κάποια από τα εορταστικά έθιμα ανά τον κόσμο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη