Χτίζοντας ένα δίκτυο 5G

 

Μέσα στο 2019 θα κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα κινητά με κεραία συμβατή με 5G, το δίκτυο που θα φέρει σημαντικές βελτιώσεις στη λειτουργικότητα των κινητών και γενικότερα στην επικοινωνία.

Τι είναι το 5G

Πρόκειται σίγουρα για τη φυσική εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το γράμμα “G” συμβολίζει τη λέξη “Generation” ωστόσο δεν βοηθά στην ερμηνεία των τεχνικών χαρακτηριστικών που φέρνει μαζί της.

Όπως και οι προηγούμενες εξελίξεις των 2G, 3G και 4G έτσι και το 5G αυξάνει κατά πολύ την ταχύτητα του δικτύου. Δηλαδή τα δεδομένα μεταφέρονται γρηγορότερα, οι συνδέσεις με τις κεραίες της κινητής είναι ταχύτερες επομένως βελτιώνεται και η ποιότητα ομιλίας και Internet.

Επίσης είναι βελτιωμένο και το backbone (υποδομή) του δικτύου. Μπορούν να εξυπηρετηθούν από την ίδια κεραία περισσότερες τηλεφωνικές συσκευές. Δεν θα υπάρχει ανησυχία για κλήσεις που κόβονται ούτε προβλήματα συνωστισμού (congestion) σε πολυπληθείς περιοχές. Θεωρητικά πρόκειται για ένα σαφώς βελτιωμένο σύστημα σε σχέση με το σημερινό.

 

 

ΙoΤ

Μέχρι και σήμερα το Internet of Things παραμένει περιορισμένο εντός των τειχών. Δεν θα βρεις εύκολα συσκευή IoT να συνδέεται στο 4G, μονάχα στο Wi-Fi και μερικές φορές σε Bluetooth. Με το 5G αυτό θα αλλάξει.

Μια έξοδος του IoT στον έξω κόσμο μπορεί να μετατρέψει επιτέλους το Internet of Things στο εργαλείο που χρειαζόμαστε. Το δίκτυο 5G είναι αρκετά γρήγορο ώστε να κάνει την επικοινωνία μεταξύ των συσκευών σχεδόν στιγμιαία. Με το 4G υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που δεν το επιτρέπουν να συμβεί.

 

Αντικατάσταση της κάρτας sim

Ένα βασικό «αξεσουάρ» που θα χαθεί με το 5G είναι η κάρτα SIM. Σκέψου πως τώρα για να πάρεις δεδομένα από την κινητή χρειάζεσαι μια Sim. Αυτό είναι απαραίτητο για τα κινητά όμως για τις υπόλοιπες συσκευές του IoT αποτελεί πρόβλημα.

Στο 5G δεν θα είναι απαραίτητη η κάρτα Sim. Τον ρόλο της αντικαθιστούν ειδικά σχεδιασμένα κυκλώματα μέσα στο κινητό και σε κάθε άλλη συσκευή που θα πραγματοποιούν την ταυτοποίησή σου στο δίκτυο και την πρόσβασή σου σε αυτό.

 

 

Διαπεραστικότητα του σήματος

Όσο αυξάνονται οι ταχύτητες ενός δικτύου τόσο αυξάνονται οι συχνότητες των κυμάτων που το μεταφέρουν. Οι υψηλότερες συχνότητες όμως αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα. Δεν μπορούν εύκολα να διαπεράσουν τα διάφορα φυσικά εμπόδια.

Το 4G χρησιμοποιεί το bandwidth των 700 – 2500 MHz. Αυτό το εύρος συχνοτήτων είναι ικανό να διαπεράσει κτίρια και πολλά άλλα φυσικά εμπόδια. Γι’ αυτό μπορείς να έχεις καλό σήμα μέσα σε ημιυπόγεια, μέσα στο δάσος και γενικά σε χώρους που δεν έχουν πολύ ελεύθερο χώρο γύρω τους. Επίσης αυτή η συχνότητα μπορεί να διαδίδεται σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς απώλειες.

Το 5G παίζει ανάμεσα σε 30.000 – 70.000 MHz. Αν παρατηρήσεις λίγο τα νούμερα θα αρχίσεις να καταλαβαίνεις και τις διαφορές των δικτύων. Το 5G έχει πρόβλημα να διαπεράσει τα εμπόδια όμως οι ταχύτητες που προσφέρει είναι μέχρι και χίλιες φορές μεγαλύτερες.

Αυτό σημαίνει ταχύτητες των 100Gbps στο κινητό σου, στην τηλεόρασή σου, στο ρολόι σου και σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή συνδέεται στο δίκτυο σου.

 

Πως οι αλλαγές επηρεάζουν τη λειτουργία των συσκευών

Ίσως αναρωτιέσαι πόσο χρήσιμες είναι οι ταχύτητες των 100Gbps σε ένα πλυντήριο ή σε ένα φωτιστικό με smart led. Η ταχύτητα όμως δεν είναι το μοναδικό όπλο του 5G. Μερικές συσκευές θα αξιοποιήσουν όλο το εύρος δυνατοτήτων που θα τους προσφέρει το 5G ενώ άλλες θα χρησιμοποιήσουν μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά του δικτύου προς όφελός τους.

Πρόκειται για ένα δίκτυο που αφορά τα πάντα. Σταθεροί υπολογιστές, τηλεοράσεις και οποιαδήποτε άλλη συσκευή έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με το δίκτυο θα το καταφέρνει μέσω του 5G. Τώρα έχεις κατακερματισμό των δικτύων.

Το σπίτι αξιοποιεί το DSL και το WiFi. Το κινητό τις κεραίες του 4G. Το πληκτρολόγιο και το mouse έχουν το δικό τους USB Dongle (δηλαδή άλλο ένα ξεχωριστό δίκτυο). Τα ακουστικά σου το Bluetooth. Όλα αυτά δεν μπορούν εύκολα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Τα ξεχωριστά δίκτυα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα, διαφορετικές κεραίες, άλλον κώδικα επικοινωνίας και φυσικά απαιτούν ειδικό και εξειδικευμένο hardware.

Για να μπορέσουν όλες αυτές οι συσκευές να μιλήσουν μεταξύ τους στοιχειωδώς παρεμβάλλονται αναγκαστικά τρίτοι – βοηθητικός εξοπλισμός.

Για να ανάψεις μια λάμπα μέσω του κινητού, το κινητό μιλάει με ένα server στο cloud και το cloud δίνει εντολή στη λάμπα να ανάψει. Η εντολή ξεκινά από το κινητό και κάνει τον γύρο του κόσμου για να επιστέψει τελικά στο φωτιστικό, το οποίο που βρίσκεται δίπλα σου.

Ζώντας σε έναν ψηφιακό πύργο της Βαβέλ, το 5G θα επιτρέπει να μιλούν όλες οι συσκευές την ίδια γλώσσα και θα υπάρχει ομαλή ροή της πληροφορίας από το ένα εργαλείο στο άλλο.

 

 

Κινητή τηλεφωνία και σταθερό Internet

Το 5G θα καλύψει ασύρματα τις ανάγκες για Internet και διασύνδεση.

Αρχικά αυτό δεν θα επηρεάσει την ανάγκη για σταθερή τηλεφωνία και DSL στο σπίτι. Αργότερα όμως, όταν το δίκτυο 5G ωριμάσει, τότε σίγουρα θα μειώσει στο ελάχιστο την ανάγκη για «σταθερή γραμμή» στο σπίτι.

Θα υπάρχει κοινός πάροχος για τα mobile data και για τα δεδομένα οικιακής χρήσης και θα είναι υπεύθυνος για όλες τις δικτυακές σου ανάγκες. Βέβαια αυτό δεν θα γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη. Και είναι πάντα καλό να έχεις backup. Ειδικά στην επικοινωνία σου. Αν και η DSL θα περιορίζεται σε σχετικά χαμηλότερες ταχύτητες (αν θεωρείς τα 50Mbps και τα 100Mbps λίγα) θα είναι για καιρό οι βασικές μας αρτηρίες για δεδομένα.

 

Αλλαγές στην κινητή τηλεφωνία

Το 5G στριμώχνει πολλές κεραίες μέσα στα κινητά μας. Αυτό απαιτεί και μεγαλύτερη κατανάλωση μπαταρίας. Λειτουργεί ευνοϊκά για τους κατασκευαστές που δημιουργούν τις μπαταρίες νέας γενιάς. Με υλικά όπως ο γραφίτης και τεχνολογίες που θα φορτίζουν από 0% σε 100% σε είκοσι λεπτά. Οι μπαταρίες αυτές θα διαρκούν δεκάδες φορές περισσότερο απ’ ό,τι τώρα.

 

Η Πέμπτη γενιά κινητής τηλεφωνίας δεν έρχεται μόνη της. Συμπαρασύρει και άλλες τεχνολογίες. Τεχνολογίες που περιμέναν καιρό την ευκαιρία να εξελιχθούν, και άλλες που επιζητούσαν να γεννηθούν.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη