Computex 2018: Asus VivoWatch BP

by K-Admin 1

H ASUS ανακοίνωσε στα πλαίσια της Computex 2018 το VivoWatch BP, ένα νέο wearable με ενσωματωμένους αισθητήρες που μετρούν την πίεση του αίματος και τους καρδιακούς παλμούς απευθείας από τον καρπό του χρήστη.

Το VivoWatch BP έρχεται με compact, ελαφρύ σχεδιασμό, με την εταιρεία να σημειώνει ότι αποτελεί ένα μετρητή πίεσης 70% μικρότερο σε μέγεθος και 50% ελαφρύτερο από τα κοινά πιεσόμετρα καρπού της αγοράς, που συνδυάζει ταυτόχρονα και λειτουργίες fitness tracker.

 

Το νέο wearable της Asus χρησιμοποιεί συνδυασμό αισθητήρων ηλεκτροκαρδιογραφήματος (EKG – electrocardiogram) και φωτοπληθυσμογραφίας (PPG – photoplethysmography) για να επιτύχει ακριβή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού.

Ειδικότερα, δύο αισθητήρες PPG χρησιμοποιούν οπτική απεικόνιση για την ανίχνευση της καρδιακής συχνότητας, ενώ ένα σύνολο αισθητήρων EKG παρακολουθεί την αρτηριακή πίεση. Ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει μέτρηση πατώντας το δάχτυλο στον αισθητήρα PPG στην όψη του «έξυπνου» ρολογιού και να το κρατήσει εκεί για 15 δευτερόλεπτα.

Ένας από τους αισθητήρες PPG είναι πάντα ενεργοποιημένος και παρέχει συνεχή παρακολούθηση. Έτσι, όταν ο χρήστης χρειάζεται μέτρηση σε πραγματικό χρόνο, το VivoWatch BP συλλέγει τα δεδομένα τόσο από τον δεύτερο αισθητήρα PPG όσο και από τον αισθητήρα ΕΚG για άμεσες και ακριβείς μετρήσεις. Πατώντας και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο στο πλάι για δύο δευτερόλεπτα και τοποθετώντας το δάχτυλο στον αισθητήρα για 10 έως 15 δευτερόλεπτα, η συσκευή θα εμφανίσει μία μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του χρήστη.

Εκτός από την αρτηριακή πίεση, το VivoWatch BP καταγράφει επιμέρους δεδομένα που αφορούν την κατάσταση της υγείας του χρήστη, όπως καρδιακό ρυθμό, ποιότητα ύπνου, δείκτη στρες και έλεγχος δραστηριότητας. Όλες οι μετρήσεις εμφανίζονται σε μια μεγάλη και έγχρωμη οθόνη αφής LCD, που προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο μενού της συσκευής, επιτρέποντας ακόμα και στον πιο αρχάριο χρήστη να επιλέξει εύκολα διάφορες λειτουργίες.

 

 

Παράλληλα, ο αισθητήρας GPS επιτρέπει στο χρήστη να μοιραστεί την τοποθεσία του με τα αγαπημένα του πρόσωπα χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Asus HealthConnect. Μια μελλοντική ενημέρωση θα επιτρέπει στην εφαρμογή να ειδοποιεί τα αγαπημένα πρόσωπα του χρήστη εάν «εντοπίζει» κάποια ξαφνική αλλαγή στις ζωτικές ενδείξεις του.

Σε ό,τι αφορά στο λειτουργικό, το VivoWatch BP «τρέχει» το προσαρμοσμένο KoodOS της Asus, και συνδέεται με συσκευές iOS και Android μέσω Bluetooth LE, επιτρέποντας στον χρήστη να παρακολουθεί τη δραστηριότητά του με μια εύχρηστη εφαρμογή στο τηλέφωνό του. Χρησιμοποιώντας τη συνδεδεμένη εφαρμογή HealthAI, ο χρήστης μπορεί να προβάλει όλα τα δεδομένα που θα κατεβάσει στο smartphone του και να λάβει εξατομικευμένες συμβουλές για την υγεία του. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να μοιραστούν τις πληροφορίες που συγκέντρωσε το VivoWatch BP με τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή/και γιατρούς.

Επειδή το VivoWatch BP είναι ένα wearable που φοριέται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, η Asus έχει φροντίσει να είναι άνετο, βολικό και αρκετά ανθεκτικό για καθημερινή χρήση. Το λουράκι του VivoWatch BP είναι κατασκευασμένο από ιατρική σιλικόνη και έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων στο ευαίσθητο δέρμα. Αυτό το υλικό είναι κατάλληλο για υγρά περιβάλλοντα και έχει αντοχή στον ιδρώτα. Επιπλέον, το wearable της Asus φέρει πιστοποίηση IP67, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στη σκόνη και το νερό σε βάθος μέχρι 1 μέτρο για 30 λεπτά.

Στα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του VivoWatch BP, συμπεριλαμβάνεται και η υψηλή αυτονομία της συσκευής αφού καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, σε σχέση με άλλα πιεσόμετρα καρπού της αγοράς, χωρίς να «θυσιάζει» απόδοση ή λειτουργίες. Συγκεκριμένα, η αυτονομία του VivoWatch BP αγγίζει τις 28 ημέρες με «κανονική» χρήση.

Το VivoWatch BP θα κυκλοφορήσει σε τέσσερις χρωματικές επιλογές και συγκεκριμένα σε μαύρο, γκρι, πράσινο, μπλε και maroon. Αρχικά, θα διατεθεί στις αγορές της Ασίας τον ερχόμενο Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται να λανσαριστεί και στην Ευρώπη.

Μπορείς να δεις ακόμη