Η διατροφή που ενισχύει το μαύρισμα!

by K Admin

 

Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά αυξάνονται οι εξωτερικές δραστηριότητες και ειδικά τα μπάνια στη θάλασσα. Άλλωστε η Ελλάδα από πλευράς καιρού και παραλιών είναι κυριολεκτικά ευλογημένη! Συνεπώς η έκθεσή σου στον ήλιο είναι πολύ μεγαλύτερη και το σύνηθες αποτέλεσμα είναι το μαύρισμα, το οποίο για πολλούς αποτελεί μία ευχαρίστηση, ένα είδος ανανέωσης, ή καλλωπισμού, ή ακόμα κι ένα βασικό καλοκαιρινό στόχο.

 

Το ενδιαφέρον είναι ότι άσχετα από τον τύπο δέρματος, τις κρέμες, τα αντηλιακά και τις ώρες έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, πώς και η κατανάλωση κάποιων τροφών ενισχύει το μαύρισμα, παρέχοντας παράλληλα προστασία κι ενυδάτωση στο δέρμα σου.

 

Καρότο

 

Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο κι αποτελούνται κυρίως από νερό, οπότε ενισχύουν το μαύρισμα και ταυτόχρονα ενυδατώνουν το δέρμα. Δεν είναι τυχαίο το πόσα καλοκαιρινά καλλωπιστικά προϊόντα κι αντηλιακά έχουν το καρότο ως βασικό συστατικό τους και το διαφημίζουν. Επίσης, στα θετικά του είναι και η αντικαρκινική προστασία, κυρίως για το δέρμα.

Βερίκοκο

 

Τα βερίκοκα ενισχύουν το μαύρισμα και προστατεύουν, λόγω του β-καροτένιου και του λυκοπενίου. Είναι, άλλωστε, ένα υπέροχο καλοκαιρινό και δροσιστικό φρούτο.

Καρπούζι

 

Το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο δεν είναι απλά δροσιστικό, αλλά και πλούσιο σε βιταμίνη C, βήτα καροτίνη και λυκοπένιο. Συνεπώς, ενισχύει το μαύρισμα και με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες συμβάλλει γενικά στην προστασία του οργανισμού.

Πολύχρωμες πιπεριές

 

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, βιταμίνη Β, β-καροτένιο και φυλλικό οξύ, δηλαδή σε ουσίες που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μελανίνης και την προστασία του δέρματός σου.

 

Σκούρα πράσινα λαχανικά

 

Όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως για παράδειγμα το σπανάκι, ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης και είναι πλούσια σε βιταμίνες.

Ντομάτα

 

Η ντομάτα πέρα από δροσιστική, είναι πλούσια σε λυκοπένιο κι άλλες ουσίες που δρουν προστατευτικά κατά την ηλιοθεραπεία.

Αυγό

 

Το αυγό έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το μαύρισμα. Ταυτόχρονα, είναι θρεπτικότατο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά κι έτσι ενισχύει το σώμα απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Τυρί

 

Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, το τυρί (ειδικά το λευκό) περιέχει υψηλά επίπεδα σεληνίου, το οποίο προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα και βοηθάει και στο μαύρισμα.

Τροφές πλούσιες σε τυροσίνη

 

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, όπως τα ξερά φασόλια, ή τα αμύγδαλα ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα διότι περιέχουν την ουσία τυροσίνη. Άλλη καλή πηγή της τελευταίας είναι και το σουσάμι.

Τροφές που περιέχουν χαλκό

 

Ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα γιατί συμβάλλει στην παραγωγή μελανίνης κι ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος. Πηγές χαλκού είναι το κόκκινο κρέας (ειδικά το συκώτι), τα στρείδια, τα οστρακόδερμα και τα μανιτάρια.

 

Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο

 

Το στοιχείο αυτό βοηθά -μεταξύ άλλων- και στην ανάπλαση, ή επούλωση του δέρματος μετά από έντονη έκθεση στον ήλιο, ή ακόμη και σ’ ένα έγκαυμα. Πηγές ψευδαργύρου είναι τα οστρακοειδή, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα φιστίκια, τα καρύδια, ο μαϊντανός, τα φασόλια, το καλαμπόκι και το ψωμί ολικής άλεσης.

Τροφές που ενυδατώνουν

 

Πέρα από το νερό που είναι απαραίτητο για το σώμα, αλλά και ειδικότερα για το δέρμα, μπορείς να ενυδατωθείς και από τρόφιμα όπως το αγγούρι, το κολοκυθάκι, το σέλερι και το μαρούλι. Επίσης εξαιρετικά είναι και τα φρούτα εποχής, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το ροδάκινο, το νεκταρίνι, το ακτινίδιο κι ο ανανάς.

Πράσινο τσάι

 

Φαίνεται πώς το πράσινο τσάι, λόγων των πολυφαινολών και γενικά των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, προστατεύει το δέρμα από την UV ακτινοβολία κάνοντας έτσι πιο ακίνδυνο το μαύρισμα και την έκθεση στον ήλιο.

 

 

 

Τρόποι κατανάλωσης

 

Προφανώς, αφού αναφερόμαστε σε φρούτα και λαχανικά (κυρίως εποχής), καλύτερα να τα καταναλώσεις ωμά, σε σαλάτες με λίγο ελαιόλαδο, ή σε φρουτοσαλάτες. Εναλλακτικά, μπορούν ν’ αξιοποιηθούν σε παγωμένους χυμούς, smoothies, ή μαζί μ’ ένα δροσερό γιαούρτι. Εξάλλου με την έντονη ζέστη, η κατανάλωση πλούσιων, βαριά μαγειρεμένων και λιπαρών γευμάτων δεν ενδείκνυται.

Σχετικά με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής

Ο οργανισμός σου χρειάζεται κυρίως τις εξής βιταμίνες για μαύρισμα (πέρα από το χαλκό, τον ψευδάργυρο, την τυροσίνη και κάποια άλλα θρεπτικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν):

 

  • Βιταμίνη Α: διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και προστατεύει το δέρμα. Υπάρχει στα καρότα, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, τα καρπούζια, τα ψάρια, το συκώτι και τα αυγά.
  • Βιταμίνη C: δρα αντιοξειδωτικά κι ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων. Υπάρχει στις φράουλες, τα κεράσια, το αβοκάντο, το γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια.
  • Βιταμίνη Ε: Επανορθώνει την κυτταρική μεμβράνη, ενώ μειώνει τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύει από την πρόωρη γήρανση. Υπάρχει στο σολομό, στο ελαιόλαδο και στα αμύγδαλα.

 

Πολλοί προτιμούν και τα σχετικά συμπληρώματα διατροφής. Να σημειωθεί πάντως, ότι τα συμπληρώματα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μετά από έγκριση γιατρού κι όχι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες. Εξάλλου τις ουσίες που ενισχύουν το μαύρισμα μπορείς να τις λάβεις και μέσω της σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

 

Προσοχή στις υπερβολές

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να παρασυρθείς και να το παρακάνεις στην προσπάθεια σου για μαύρισμα. Προφανώς, στην εποχή μας, το αντηλιακό είναι απαραίτητο, ενώ δεν έχει νόημα να εκθέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο και να προσπαθείς να μαυρίσεις κυριολεκτικά «με το ζόρι» ειδικά αν το δέρμα σου είναι λευκό (ανοιχτόχρωμο). Ακόμη κι αν μαυρίζεις εύκολα και γρήγορα, ή είσαι πιο σκουρόχρωμος, υπάρχει πάντα ο αθροιστικός κίνδυνος πρόωρης γήρανσης, ή εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

 

Γι’ αυτό καλό είναι να επισκέπτεσαι το δερματολόγο έστω και για μία προληπτική εξέταση και χαρτογράφηση τυχόν ελιών. Τέλος, πάντα να διαθέτεις κι ένα καλό ζευγάρι γυαλιών ηλίου για να προστατεύεις τα μάτια σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη