Διάδρομοι γυμναστικής: φρόντισε το σώμα σου μέσα στο σπίτι σου

by Zikou Stella

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την υγεία, τη διατροφή, την άσκηση και γενικότερα την ευεξία τους, τότε σίγουρα έχεις σκεφτεί κάποια στιγμή να αγοράσεις όργανα γυμναστικής για το σπίτι και πρωτίστως να επενδύσεις σε έναν διάδρομο!

Προφανώς και αποτελεί μία καλή, απλή και πρακτική λύση, η οποία σου επιτρέπει να αθληθείς με έντονο περπάτημα ή τρέξιμο, μέσα στο σπίτι σου, ανεξάρτητα από τον καιρό ή την ώρα της ημέρας. Σαφώς και σε παρακινεί αφού το έχεις άμεσα δίπλα σου, ενώ είναι δυνατόν να συνδυάσεις την άσκηση με την αγαπημένη σου σειρά / ταινία, μουσική ή podcast!

Άρα, υπάρχουν σαφή και σημαντικά πλεονεκτήματα, ενώ επιπλέον, με τον διάδρομο καταπονείς λιγότερο τις αρθρώσεις σου σε σχέση με το τρέξιμο σε άσφαλτο ή σε χώμα.

 

Πώς να επιλέξεις με βάση τις ανάγκες σου

 

Μέγεθος Διαδρόμου

Πρώτο κριτήριο αποτελεί το μέγεθος, αφού ένας διάδρομος συνήθως είναι αρκετά ογκώδης. Άρα, πρέπει να τσεκάρεις τις διαστάσεις για να δεις αν στο σπίτι σου υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος, ενώ ίσως να σε βολεύει να αγοράσεις μοντέλο με δυνατότητα αναδίπλωσης όπως ο Proform Trainer 8.0.

Μέγιστο Βάρος Χρήστη

Συνετό είναι να ελέγξεις αν ο διάδρομος αντέχει το βάρος σου για ασφαλή και σωστή λειτουργία. Γενικά, οι ειδικοί συνιστούν το μέγιστο βάρος που δίνει στα χαρτιά ο κατασκευαστής να είναι τουλάχιστον 10 κιλά πάνω από το δικό σου βάρος.

Μέγεθος Επιφάνειας Βάδισης

Επιπρόσθετα, η επιφάνεια πάνω στην οποία τρέχεις πρέπει να έχει τις κατάλληλες διαστάσεις, ώστε να μην φύγεις απ’έξω και να μην τραυματιστείς! Δηλαδή, πρέπει να αναλογιστείς αν θα κάνεις βάδιση ή θα τρέχεις (το δεύτερο θέλει περισσότερο χώρο), αλλά και τον διασκελισμό σου (όσο μεγαλύτερο ύψος, τόσο μεγαλύτερο διασκελισμό θα έχεις). Πρακτικά, για τζόγκιν τα 1,2 m μήκος με 0,4 m πλάτος είναι ικανοποιητικά, ενώ για πιο έντονη άσκηση τα 1,4 m μήκος με 0,5 m πλάτος μάλλον είναι προτιμητέα. Αν ξεπερνάς τα 1,80 m σε ύψος ίσως να χρειαστείς ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.

 

Ηλεκτρικός ή Μαγνητικός Διάδρομος;

Οι περισσότεροι διάδρομοι διαθέτουν ηλεκτρικά ελεγχόμενη κίνηση. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί τεχνικά η κίνηση του ιμάντα. Ειδικότερα, ο ηλεκτρικός διάδρομος ξεκινά να κυλάει από μόνος του μέσω του ρεύματος, ενώ μαγνητικός λειτουργεί με τη βοήθεια της κίνησής σου (με το κάθε σου βήμα να σπρώχνει τον τάπητα).

Ταχύτητα

Αν θέλεις πιο έντονη γυμναστική, η προσφερόμενη ταχύτητα είναι μία ακόμα παράμετρος. Ειδικότερα, ακόμη και αν είσαι αρχάριος μπορεί σταδιακά να εξελιχθείς και έτσι να ανέβουν και οι απαιτήσεις σου. Συνεπώς, ένας διάδρομος καλό είναι να σου δίνει τη δυνατότητα να ασκηθείς τόσο σε μικρή, όσο και σε αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα.

Πάντως, με βάση τα προηγούμενα, αν χρειάζεσαι έναν επώνυμο διάδρομο, για έντονη άσκηση, με στιβαρή κατασκευή, εξαιρετικό φινίρισμα, δυνατό κινητήρα και με μέγιστο βάρος χρήστη τα 150 κιλά, αξίζει να τσεκάρεις τον Adidas T-19x.

 

 

Κλίση

Η κλίση είναι η δυνατότητα του κάθε διαδρόμου να σηκώνεται ελαφρώς, ώστε να σου προσφέρει την αίσθηση πως τρέχεις ή περπατάς σε ανηφορικό δρόμο και να καταφέρει να δυσκολέψει την άσκησή σου. Πρέπει να ξέρεις ότι η κλίση μπορεί να αλλάζει μηχανικά ή ηλεκτρικά. Στην πρώτη περίπτωση η ρύθμιση γίνεται μέσω ενός πίρου που βρίσκεται στο κάτω μέρος, ενώ με την ηλεκτρική ρύθμιση γίνεται με ένα κουμπί, χωρίς να χρειάζεται να σταματήσεις την άσκηση.

Ο Uptower Marathon Pro είναι από εκείνους τους διαδρόμους γυμναστικής που προσφέρουν έντονη κλίση για τους πιο απαιτητικούς.

 

Οθόνη Διαδρόμου

Σημαντικό είναι το να έχεις έναν διάδρομο με μία μεγάλη και ευκρινή οθόνη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (π.χ. ταχύτητα, απόσταση και θερμίδες), ώστε να γυμνάζεσαι με ασφάλεια και για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη της άσκησης. Μία τέτοια καλή επιλογή είναι ο Proform Trainer 12.0.

Extra Τεχνολογίες Διαδρόμου

Τέλος, κάποια μοντέλα προσφέρουν και άλλες digital λειτουργίες, όπως σύνδεση μέσω ασύρματου δικτύου (Bluetooth), μεταφορά δεδομένων σε εφαρμογή (app) και υποδοχή USB, κυρίως για mp3 μουσική.

 

Μπορείς να δεις ακόμη