Διάλεξε smart TV με βάση το λειτουργικό της

by Aggeliki Tsoukana

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν στο web τον ορισμό της smart TV. Αν κάνεις κι εσύ μια γρήγορη αναζήτηση, σίγουρα θα βρεις διαφορετικές απόψεις. Όλες, όμως, συγκλίνουν στο ότι μια smart TV έχει σύνδεση στο διαδίκτυο, και χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα.

Όλα τα λειτουργικά συστήματα για smart TV (smart TV OS) δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην αλληλεπίδραση με την τηλεόραση προσφέροντας ειδικά τηλεκοντρόλ, δυνατότητα φωνητικών εντολών, πλήρη διαχείριση μέσω smartphone app και πολλά άλλα. Ασφαλώς, ανάλογα τον κατασκευαστή, υπάρχουν διαφορές στο περιβάλλον χρήστη και στην υποστήριξη με άλλες έξυπνες συσκευές.

Παρακάτω, θα δούμε ποια είναι τα βασικότερα λειτουργικά συστήματα για smart TV και τα κύρια χαρακτηριστικά τους, ώστε να επιλέξεις με βάση τις δικές σου ανάγκες.

 

LG WebOS

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του WebOS είναι ότι μπορεί με ευκολία να αναβαθμιστεί για να υποστηρίξει μια νέα τεχνολογία τηλεόρασης, μια νέα κωδικοποίηση ήχου και μια νέα εφαρμογή στο ίντερνετ.

To WebOS έφερε στην αγορά μερικά καινοτόμα χαρακτηριστικά που υιοθέτησαν και άλλοι κατασκευαστές. Το Card interface, δηλαδή η ομαδοποίηση των λειτουργειών σε κάρτες, είναι μια από αυτές. Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα του WebOS είναι η χρήση του Magic Remote. Μπορείς να χρησιμοποιείς το τηλεχειριστήριο σαν ποντίκι στην οθόνη, κουνώντας το στον αέρα.

Το WebOS υποστηρίζει multitasking και κάθε καρτέλα αντιστοιχεί και σε μία λειτουργία. Όταν μεταβαίνεις από τη μία καρτέλα στην άλλη, η λειτουργία δεν σταματά αλλά συνεχίζει να τρέχει. Όταν αποφασίσεις να επανέλθεις σε αυτήν, δε θα χρειαστεί να περιμένεις να ξεκινήσει πάλι από την αρχή. Και με τη Smart TV σου να είναι ένας μικρός υπολογιστής, είναι αναμενόμενο να υπάρχει ανάγκη για πολλές και σύγχρονες εφαρμογές. Ένα σημείο για να βρίσκεις νέα προγράμματα και ιδέες για την τηλεόρασή σου είναι το LG-Store.

 

Samsung Tizen OS

Με το Tizen OS, η Samsung βρίσκεται στα ίδια χνάρια με την LG. Το Tizen OS είναι μια ισχυρότατη πλατφόρμα που επιδέχεται πάρα πολλές παραμετροποιήσεις. Είναι τόσο παραμετροποιήσιμο που η Samsung το χρησιμοποιεί όχι μόνο σε Smart TV αλλά και σε Blu-Ray Players, Smartwatches ακόμη και σε «έξυπνα» ψυγεία και «έξυπνα» κλιματιστικά. Όχι βέβαια με τις ίδιες δυνατότητες, όμως ο πυρήνας του Tizen είναι ο ίδιος.

Υπάρχουν οι εφαρμογές με τις οποίες θα σερφάρεις στο Internet, θα μπορέσεις να δεις τι συμβαίνει στο Facebook και στο Twitter, θα δεις απροβλημάτιστα τα video σου στο Netflix και στο YouTube.

Φαίνεται όμως ότι με τη λύση της Samsung θα μπορείς να ενσωματώσεις ευκολότερα την τηλεόρασή σου στο έξυπνο σπίτι, παρέα με το Internet of Things. Όλα τα μοντέλα Samsung TVs, που κυκλοφόρησαν από το 2021 και μετά, υποστηρίζουν την πλατφόρμα SmartThings της Samsung. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγκαταστήσεις την αντίστοιχη εφαρμογή στο κινητό σου και να δημιουργήσεις ένα προφίλ στην πλατφόρμα στην οποία ανήκει η τηλεόρασή σου. Στη συνέχεια, μπορείς να συνδέσεις όλες τις συμβατές συσκευές για το έξυπνο σπίτι.

 

 

Android TV

To λειτουργικό της Google υιοθετείται πλέον από πολλούς κατασκευαστές smart TV, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ανήκει αποκλειστικά σε μία εταιρεία. Έτσι, το συναντάμε σε κατασκευαστές όπως Sony smart TV, Panasonic smart TV, TCL smart TV και Hisense smart TV.

Το Android TV δίνει μια έτοιμη και δοκιμασμένη λύση, ενώ παράλληλα μπορούν να ενσωματώσουν τα δικά τους προγράμματα και τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Οπότε δεν υστερεί σε τίποτα σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά συστήματα των λοιπών smart TV.

Ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές είναι ότι μια Android TV αναβαθμίζεται ταχύτερα από τις υπόλοιπες. Δέχεται σχεδόν όλες τις εφαρμογές που τρέχει και ένα Android κινητό. Χρησιμοποιείς τον ίδιο λογαριασμό και άρα συγχρονίζονται όλες οι προτιμήσεις σου αυτόματα. Από τα e-mail και τον λογαριασμό του Twitter μέχρι τους σελιδοδείκτες του Internet browser και τα βίντεο στο YouTube.

 

Πόσο σημαντικές είναι οι αναβαθμίσεις λογισμικού;

Η αξία για συνεχείς αναβαθμίσεις έρχεται από δύο ανάγκες. Η πρώτη αφορά στις εξελίξεις της τεχνολογίας στην εικόνα, τον ήχο και το Internet. Αν θέλεις η τηλεόρασή σου να παίζει όλα τα format εικόνας και ήχου, πρέπει να έχεις μια συσκευή που να μπορεί να ενημερώνεται για τις εξελίξεις αυτές.

Η δεύτερη ανάγκη έχει να κάνει με το κατά πόσο εσύ θέλεις να μπορείς να συνδέεις διαφορετικές συσκευές στην τηλεόρασή σου. Αν τώρα μπορείς να συνδέεις ασύρματα το smartphone, το tablet και το laptop σου, σίγουρα θα θέλεις να μπορείς να το κάνεις και μετά από 1 χρόνο. Μέσα σε αυτό το διάστημα είναι βέβαιο ότι θα έχουν υπάρξει πάρα πολλές αναβαθμίσεις στις φορητές σου συσκευές. Κάποια στιγμή μπορεί να χάσεις τη δυνατότητα να επικοινωνούν με την τηλεόρασή σου, αν και αυτή δεν μπορεί να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

Συμπερασματικά, λοιπόν, κάθε υλοποίηση έχει και διαφορετικά δυνατά σημεία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν υπάρχει σωστή και λάθος επιλογή. Κάθε υλοποίηση λειτουργεί απροβλημάτιστα και δεν υστερεί σε τίποτα. Απλώς, δώσε βάση στις λεπτομέρειες και κρίνε ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου. Σίγουρα ό,τι και να επιλέξεις θα απολαύσεις μια διαφορετική εμπειρία στο σαλόνι σου, σε σχέση με μία συμβατική τηλεόραση.

Μπορείς να δεις ακόμη