Διάλεξε το gaming mousepad που σου ταιριάζει

 

Όσο καλό κι αν είναι το gaming mouse σου, για να είσαι σίγουρος ότι θα αποδώσει τα μέγιστα θα πρέπει να εφοδιαστείς και με ένα ποιοτικό gaming mousepad. Σε αντίθεση με τα συμβατικά mousepads γενικής χρήσης, τα gaming mousepads είναι ειδικά κατασκευασμένα για να ενισχύουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιδόσεις του ποντικιού σου.

Πλέον υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά για ένα από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ για ανταγωνιστικό gaming. Γι’ αυτό κι ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το gaming mousepad που θα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες σου.

 

Βασικά χαρακτηριστικά

Με το σωστό gaming mousepad θα παρατηρήσεις μεγάλη διαφορά στο ανταγωνιστικό παιχνίδι ή και στο χειρισμό του υπολογιστή σου. Τα σύγχρονα gaming mousepads παρέχουν βελτιστοποιημένες επιφάνειες για το ποντίκι σου, έτσι ώστε να έχεις τον καλύτερο δυνατό έλεγχο του κέρσορα κι ο αισθητήρας του ποντικιού να μπορεί να εντοπίσει την κίνηση στην επιθυμητή ταχύτητα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά τα χαρακτηριστικά του πριν την αγορά.

 

Υλικό κατασκευής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσεις είναι το υλικό κατασκευής του gaming mousepad που θα επιλέξεις. Συνήθως αυτό καθορίζει το αν είναι σκληρό ή μαλακό, τις επιδόσεις που παρέχει, καθώς και τη συνολική ποιότητα κατασκευής του.

Στα περισσότερα σύγχρονα gaming mousepads τα υλικά κατασκευής που συναντάμε είναι το ύφασμα από υψηλής τεχνολογίας ίνες (cloth mousepads), το πλαστικό και το ανοξείδωτο αλουμίνιο (hard mousepads). Ωστόσο, σε πολλές προτάσεις συνδυάζονται διάφοροι τύποι υλικών (υβριδικά gaming mousepads) έτσι ώστε να προσφέρουν μέγιστη ακρίβεια, εργονομία και ανθεκτικότητα.

 

Μαλακό ή σκληρό

Οι επιδόσεις τόσο των μαλακών (κατασκευασμένα από μαλακό υλικό, όπως ύφασμα) όσο και των σκληρών (πλαστικό, αλουμίνιο κ.λπ.) gaming mousepads είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Η βασική διαφορά τους είναι ότι τα μαλακά είναι πιο εύκολα στη μεταφορά, ενώ τα σκληρά συνήθως είναι πιο ανθεκτικά.

 

Επιφάνεια (Control ή Speed)

Η επιφάνεια του gaming mousepad αποτελεί σημαντικό κριτήριο επιλογής, καθώς υποδεικνύει το ποσοστό πρόσφυσης στις κινήσεις του mouse σου. Υπάρχουν δύο δημοφιλείς επιφάνειες: control και speed.

Οι επιφάνειες με την ένδειξη “Control” έχουν τραχιά υφή για να παρέχουν πιο ακριβές targeting σε κλίμακα pixel και υψηλότερη ευστοχία κινήσεων πάνω στο gameplay. Οι επιφάνειες “Speed”, από την άλλη, είναι εξαιρετικά λείες για να προσφέρουν αυξημένη επιτάχυνση κατά τη διάρκεια του gaming. Η επιλογή μεταξύ control και speed επιφάνειας έχει να κάνει κυρίως με το είδος παιχνιδιού που προτιμάς. Για παράδειγμα, εάν είσαι λάτρης των shooters πρώτου προσώπου και χρειάζεσαι υψηλότερη ακρίβεια στη στόχευση, ίσως θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός gaming mousepad “control”. Φυσικά, υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να παρέχουν και τα δύο, δηλαδή και υψηλή ακρίβεια και ταχύτητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η επιφάνεια ενός ποιοτικού gaming mousepad θα πρέπει να σου παρέχει άνετη αίσθηση στο χέρι σου αποκλείοντας τη “μάχη” σου με το ποντίκι και το mousepad κατά τη διάρκεια εκτεταμένου gameplay.

 

Αντιολισθητική βάση

Η βάση στα mousepads αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, καθώς θα πρέπει να εξασφαλίζει σταθερότητα σε όλες τις επίπεδες και ολισθηρές επιφάνειες. Έτσι, καθορίζει τη σωστή θέση του καρπού σου και η βέλτιστη άνεση ενώ παίζεις. Τα περισσότερα gaming mousepads έρχονται με αντιολισθητική βάση από καουτσούκ, ενώ ορισμένες προτάσεις χρησιμοποιούν σιλικόνη.

 

Πάχος βάσης

Τα gaming mousepads υπάρχουν διαθέσιμα σε διάφορα πάχη κι αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την gaming εμπειρία σου.

Η λεπτή βάση (2mm) συνήθως παρέχει μικρότερη τριβή κατά την κύλιση του mouse στην επιφάνεια. Παρόμοια με τη χρήση ενός mousepad με σκληρή επιφάνεια, αλλά με περισσότερη άνεση. Πολλά gaming mousepads διαθέτουν πάχος 3-4 χιλιοστών, ώστε να αντισταθμίζουν κάθε πιθανή ανομοιομορφία του γραφείου σου.

Οι προτάσεις με παχύτερη βάση (από 5mm και πάνω) είναι ιδανικές για όσους προτιμούν μια πιο άνετη αίσθηση. Η επιφάνεια είναι πολύ πιο μαλακή και άνετη, ενώ το πρόσθετο πάχος είναι ιδανικό για LAN parties/tournaments, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν σχεδόν σε οποιαδήποτε επιφάνεια.

 

Τι πρέπει να προσέξεις

  

 

Έλεγξε την επιφάνεια του γραφείου σου

Ένα καλό gaming mousepad παρέχει άψογη εφαρμογή στις περισσότερες επιφάνειες, αλλά όχι σε όλες. Για παράδειγμα, εάν το γραφείο σου είναι ξύλινο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα περισσότερα gaming mousepads θα «κολλήσουν» άψογα στην επιφάνειά του. Αν χρησιμοποιείς γυαλί, ωστόσο, καλό είναι να επιλέξεις gaming mousepad με βάση από καουτσούκ για καλύτερη εφαρμογή.

 

Επιλογή βάσει του τύπου αισθητήρα του mouse

Οι αισθητήρες λειτουργούν καλύτερα ανάλογα την επιφάνεια. Για παράδειγμα, τα gaming mice με οπτικό αισθητήρα λειτουργούν καλύτερα σε υφασμάτινα mousepads, ενώ τα gaming mice με laser sensor λειτουργούν καλύτερα με σκληρότερες επιφάνειες. Ωστόσο, οι κατασκευάστριες εταιρείες υποστηρίζουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άφοβα και τους δύο τύπους. Γι’ αυτό και τα περισσότερα gaming mousepads στην αγορά είναι σχεδιασμένα για να συνεργάζονται με όλα τα gaming mice, είτε διαθέτουν laser είτε οπτικό αισθητήρα.

 

Μέγεθος επιφάνειας

Οι περισσότεροι χρήστες είναι ικανοποιημένοι με τα μεσαίου μεγέθους (medium) gaming mousepads, αλλά πολλοί επαγγελματίες ή και hardcore gamers προτιμούν μεγαλύτερων διαστάσεων mousepads, καθώς χρειάζονται περισσότερη ωφέλιμη επιφάνεια. Κατά γενικό κανόνα τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις mousepads προσφέρουν μεγάλη επιφάνεια για χαμηλή τριβή και μεγαλύτερη ακρίβεια στις κινήσεις σου. Επίσης, υπάρχουν gaming mousepads XXL διαστάσεων που σου επιτρέπουν να τοποθετείς το mouse σου και τον gaming εξοπλισμό σου. Ωστόσο, ένα μεγάλο gaming mousepad απαιτεί μεγαλύτερη επιφάνεια στο γραφείο σου για να το προσαρμόσεις σωστά.

 

 

Ενισχυμένες άκρες

Ενώ η επιφάνεια και η βάση ενός gaming mousepad είναι τα βασικότερα στοιχεία για υψηλές επιδόσεις στο gaming, οι ενισχυμένες ραμμένες άκρες εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο, αφού δεν φθείρονται λόγω χρήσης.

 

Επίπεδο ευαισθησίας (DPI) του mouse 

Αν ρυθμίζεις το DPI του gaming mouse σου πάνω από 2500 συνιστάται να επιλέξεις ένα gaming mousepad που προσφέρει υψηλότερη πρόσφυση για μεγαλύτερη ακρίβεια ή κάποιο “control” mousepad. Αν χρησιμοποιείς gaming mouse με χαμηλότερη ευαισθησία, ίσως πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός gaming mousepad με λεία επιφάνεια για ταχύτερους ελιγμούς, χωρίς να σηκώνεις το ποντίκι.

 

Καθαρισμός gaming mousepad

Όπως τα περισσότερα περιφερειακά PCs χρειάζονται καθάρισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι και το gaming mousepad χρειάζεται την ανάλογη φροντίδα. Αν χρησιμοποιείς υφασμάτινο, θα πρέπει να το πλένεις τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Τα περισσότερα υφασμάτινα gaming mousepads πλένονται άφοβα ακόμα και στο πλυντήριο ρούχων (σε κάποιο ήπιο πρόγραμμα πλύσης). Αν χρησιμοποιείς “σκληρό” gaming mousepad, μπορείς να το καθαρίζεις κάθε λίγες μέρες σκουπίζοντάς το με ένα υγρό πανί. Απλά φρόντισε να το στεγνώσεις καλά πριν το χρησιμοποιήσεις.

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη