Διαθέσιμη η κορυφαία κάρτα γραφικών RTX 4090 της ΝVIDIA

by Aggeliki Tsoukana

Πριν από λίγες εβδομάδες, η Nvidia ανακοίνωσε τρεις νέες κάρτες γραφικών, βασισμένες στη νέα αρχιτεκτονική της. Κορυφαία όλων η RTX 4090, διαθέσιμη πλέον στο eshop του Κωτσόβολου και στα φυσικά καταστήματα.

Η συγκεκριμένη GPU διαθέτει 16384 πυρήνες CUDA, με boost clocks που φτάνουν σε ταχύτητα μέχρι τα 2,52GHz. Η κάρτα έρχεται με 24GB GDDR6X RAM και 384-bit memory interface. Η Nvidia υποστηρίζει ότι είναι δύο έως τέσσερεις φορές ταχύτερη από την RTX 3090 Ti. Η RTX 4090 καταναλώνει 450W και τρέχει σε ένα 16-pin PCIe Gen 5 ή τρία καλώδια 3×8-pin PCIe.

Στην καρδιά της χτυπάει μια νέα GPU. Βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική της Nvidia, TSMC 4nm Ada Lovelace και είναι εξοπλισμένη με τρίτης γενιάς πυρήνες RT cores, τέταρτης γενιάς Tensor Cores και υποστήριξη για χαρακτηριστικά όπως το DLSS 3 και ο κωδικοποιητής AV1.

Σε σύγκριση με το 40 shader-TFLOPs της RTX 3090 Ti, η RTX 4090 διαθέτει 83-TFLOPS. Χάρη στο νέο Shader Execution Reordering, η απόδοση του shader σχεδόν διπλασιάζεται και ο ρυθμός ανανέωσης στα παιχνίδια αυξάνεται κατά 25%. Η απόδοση των RT στην RTX 4090 είναι γύρω στα 191-TFLOPS ενώ η RTX 3090 Ti είχε δυνατότητες ως τα 78-TFLOPS. Οι νέοι, τέταρτης γενιάς πυρήνες Tensor υποστηρίζεται ότι αυξάνουν τον όγκο των διακινούμενων δεδομένων κατά πέντε φορές στην RTX 4090.

 

 

Η κάρτα διαθέτει δύο από τους όγδοης γενιάς κωδικοποιητές της Nvidia (NVENC). Αυτοί μπορεί όχι μόνο να αποκωδικοποιήσουν αλλά και να κωδικοποιήσουν τον AV1. Η εταιρεία συνεργάζεται με την OBS Studio, για να προσφέρει την κωδικοποίηση AV1 στους πελάτες της. Επιπλέον η Nvidia έχει αυξήσει την ανάλυση της καταγραφής μέσω του ShadowPlay, σε έως 8K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο σε HDR.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά είναι το DLSS 3, που θα το βρεις αποκλειστικά στις κάρτες της σειράς 40. Η νέα έκδοση χρησιμοποιεί Optical Flow Accelerator και δεδομένα από διαδοχικά καρέ, για να δημιουργήσει νέα καρέ στην ίδια την GPU και όχι εντός του παιχνιδιού, κάτι που βελτιώνει τον ρυθμό ανανέωσης κατά τέσσερεις φορές. Με τη μεθοδολογία αυτή αποφεύγονται καταστάσεις υπερφόρτωσης της CPU, που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της εικόνας. Πάνω από 35 παιχνίδια θα υποστηρίζουν το χαρακτηριστικό αυτό και στη λίστα περιλαμβάνονται το Cyberpunk 2077 και το Microsoft Flight Simulator.

Με τέτοια δυνατά χαρακτηριστικά ο υπολογιστής απογειώνεται και το gaming μπαίνει σε άλλη διάσταση. Μην περιμένεις, κάνε την RTX 4090 δική σου !

Μπορείς να δεις ακόμη