Διατήρησε φρέσκα τα τρόφιμα στο ψυγείο για περισσότερο χρόνο

by Aggeliki Tsoukana

Όσο καινούργιο κι αν είναι ένα ψυγείο ή ψυγειοκαταψύκτης, για να αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο πρέπει να ακολουθούμε τις προδιαγραφές που καθορίζουν οι κατασκευαστές. Η κακή τοποθέτηση των τροφίμων ή και, γενικότερα, η κακή χρήση της συσκευής έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα τρόφιμα πριν την ώρα τους, βασικός λόγος που σπαταλιούνται καθημερινά μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Το να πετιέται φαγητό που μπορεί να είχε καταναλωθεί δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, αλλά και στο περιβάλλον.

Στη συνέχεια του άρθρου, θα βρεις μία λίστα με χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων και το ψυγείο σου να έχει πάντα βέλτιστη απόδοση.

 

 

Ρύθμιση θερμοκρασίας… η σωστή

Αν είσαι κάτοχος ενός σύγχρονου ψυγείου no frost με οθόνη και πλήκτρα ρύθμισης της θερμοκρασίας, η διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη.

Τόσο στον θάλαμο συντήρησης όσο και στον χώρο της κατάψυξης τοποθετείς ποικιλία τροφίμων, που έχουν διαφορετική θερμοκρασία συντήρησης και ψύξης αντίστοιχα. Έτσι είναι σοφότερο να επιλέξεις μία θερμοκρασία λειτουργίας που να εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή συντήρηση/ψύξη όλων των τροφίμων. Το ιδανικό είναι να ρυθμίσεις τη συντήρηση στους 4 βαθμούς και την κατάψυξη στους -18.

Αν διαθέτεις συμβατικό ψυγείο, το καλοκαίρι το ρυθμίζεις στην ανώτερη κλίμακα και την άνοιξη στη μεσαία. Βέβαια, αν το σπίτι έχει πολλά μέλη και η πόρτα του ψυγείου ανοιγοκλείνει πιο συχνά, είναι προτιμότερο να το έχεις ρυθμισμένο στην ανώτερη κλίμακα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

 

Αξιοποίησε σωστά τους χώρους σε συντήρηση και καταψύκτη

Μπορείς να διατηρήσεις τρόφιμα σε όλες τις μορφές τους, ωμά, μαγειρεμένα, τυριά, γαλακτοκομικά φρούτα και λαχανικά από μια εβδομάδα έως και ένα μήνα στη συντήρηση. Στην κατάψυξη, μπορείς να διατηρήσεις τρόφιμα έως και έξι μήνες. Το μυστικό είναι να τα οργανώσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην καταναλώνεις πολλή ενέργεια. Συσκεύασε τα τρόφιμα σε σακουλάκια και δοχεία κατάλληλα για κατάψυξη και τοποθέτησέ τα, όσο το δυνατό, το ένα κοντά στο άλλο. Καλό θα ήταν να μην υπερφορτώνεις τα ράφια για να κυκλοφορεί πιο άνετα ο παγωμένος αέρας.

 

 

Στο κάτω μέρος του ψυγείου συνήθως υπάρχουν ειδικά συρτάρια τα οποία προορίζονται για συντήρηση φρούτων και λαχανικών. Εκεί η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία είναι ιδανικές ώστε να παραμείνουν φρέσκα και αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλό θα ήταν να μην τοποθετείς φρούτα και λαχανικά μαζί γιατί κάποια φρούτα απελευθερώνουν ουσίες που επηρεάζουν τα λαχανικά και τα κάνουν να σαπίζουν γρήγορα. Εάν το ψυγείο σου δεν έχει ξεχωριστά συρτάρια τότε καλό θα ήταν να φυλάς τα λαχανικά σου σε ειδικές σακούλες ή δοχεία τροφίμων.

 

Τα πάνω ράφια συνήθως έχουν την πιο σταθερή θερμοκρασία. Εκεί είναι καλό να αποθηκεύεις τις μαγειρεμένες τροφές, τα αλλαντικά ή τα προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, αφού φυσικά τα μεταφέρεις σε δοχείο που σφραγίζεται.

Στα μεσαία ράφια, η θερμοκρασία είναι σχετικά σταθερή και ιδανική για τα ευαίσθητα προϊόντα. Εκεί μπορείς να τοποθετήσεις τυριά, γαλακτοκομικά αυγά, γάλα, χυμούς και ψωμί.

Τα χαμηλά ράφια συνήθως είναι το ψυχρότερο σημείο του ψυγείου. Εκεί τοποθετείς τα νωπά κρέατα, το κοτόπουλο και τα ψάρια που θα χρησιμοποιήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Γενικότερα, φρόντισε να μην υπερφορτώνεις το ψυγείο με τρόφιμα για να κυκλοφορεί ο ψυχρός αέρας σωστά.

 

 

Ψώνιζε με λίστα

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να αγοράζουν περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζονται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποφύγεις τις παρορμητικές αγορές.

Πριν βγεις για ψώνια φτιάξε λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι άμεσα και απόφευγε τις μαζικές αγορές φρέσκων τροφίμων, για να μη βρεθείς να πετάς τα πλεονάζοντα λαχανικά και φρούτα που χάλασαν, ή τα κατεψυγμένα που έληξαν.

Τα έξυπνα ψυγεία με ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό τους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην καλύτερη οργάνωση των αγορών σου. Η κάμερα προσφέρει εικόνα του τι έχεις μέσα στο ψυγείο σου, κάθε φορά που κλείνεις την πόρτα του. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι, είτε εν κινήσει, είτε στη δουλειά, ή ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, πάντα γνωρίζεις το περιεχόμενο του ψυγείου σου από την τελευταία φωτογραφία που αποστέλλεται στο κινητό σου.

Ακόμα κι αν δεν διαθέτεις ένα έξυπνο ψυγείο, το πιο απλό που μπορείς να κάνεις είναι να επενδύσεις σε έναν έξυπνο αισθητήρα με κάμερα, όπως είναι το Smarter FridgeCam. Τοποθετείται στο εσωτερικό της πόρτας του ψυγείου και αναλαμβάνει την επικοινωνία του μέσω ίντερνετ με το smartphone ή το tablet σου. Έτσι, μόλις «κατεβάσεις» την εφαρμογή AI SmarterAssist, θα μπορείς να διαχειρίζεσαι το απόθεμα του ψυγείου από το κινητό σου.

 

 

Και το ψυγείο θέλει τη φροντίδα του

Είναι σημαντικό να καθαρίζεις συχνά το ψυγείο σου, αδειάζοντας και πλένοντας την πόρτα, τα συρτάρια και τα ράφια του. Όλα αυτά, αφού πρώτα έχεις βγάλει το ψυγείο από την πρίζα.

Προσπάθησε να μην ανοιγοκλείνεις την πόρτα άσκοπα γιατί θα έχεις αυξημένες απώλειες ενέργειας/ψύξης, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιωθούν τα τρόφιμα. Ταυτόχρονα σπαταλάς περισσότερο ρεύμα. Για τους ίδιους λόγους, απόφυγε να βάζεις ζεστό φαγητό στη συντήρηση/κατάψυξη.

Εφάρμοσε όλα τα παραπάνω και τα τρόφιμα θα διατηρούνται φρέσκα και αναλλοίωτα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ θα απολαμβάνεις το ψυγείο σου για πολλά χρόνια.

 

Είσαι στην Κύπρο; Βρες το κατάλληλο ψυγείο για σένα εδώ.

Μπορείς να δεις ακόμη