Τα ρούχα δεν εξυπηρετούν μόνο την ανάγκη προστασίας μας από το κρύο και τη ζέστη. Είναι και τρόπος έκφρασης. Επιλέγεις ένα συγκεκριμένο ρούχο επειδή ταιριάζει στο στυλ σου και αναδεικνύει την προσωπικότητά σου.
Αγαπάς τα ρούχα σου και θεωρείς ότι τους αξίζει το καλύτερο. Θέλεις να τα έχεις καλοδιατηρημένα με χρώματα «ζωντανά» και υφές σαν καινούριες, όπως ήταν όταν τα πρωτοφόρεσες. Κι όμως, μπορείς να το πετύχεις!
Ετοιμάσαμε για σένα μία λίστα με πολύτιμες συμβουλές ώστε να διατηρείς τα αγαπημένα σου κομμάτια σε εξαιρετική κατάσταση για πολλά χρόνια.
Όλα ξεκινούν από τη σωστή φροντίδα ρούχων… με το κατάλληλο πλυντήριο
Η φροντίδα των ρούχων ξεκινάει από το πλύσιμο. Σίγουρα θα έχεις διαβάσει, ακούσει, πολλές συμβουλές σχετικά με τη σωστή και αποτελεσματική φροντίδα των ρούχων σου. Όμως, αν το πλυντήριό σου είναι παλιό και ταλαιπωρημένο, όποια συμβουλή κι αν ακολουθήσεις δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι. Αντιθέτως, μπορεί ακόμα και να «επισπεύσεις» τη φθορά των αγαπημένων σου υφασμάτων.
Τα σύγχρονα πλυντήρια μπορούν να προσφέρουν πολλά παραπάνω από το απλό πλύσιμο ρούχων και υφασμάτων. Διαθέτουν έξυπνες τεχνολογίες όπως συνδεσιμότητα Wi-Fi για απομακρυσμένο χειρισμό μέσω smartphone, που συνδυάζονται με μεγάλη ποικιλία σε χωρητικότητες κάδου και μια πληθώρα προγραμμάτων πλύσης ώστε να καλύπτεται κάθε ανάγκη.
Εστίασε στις ανάγκες σου και επίλεξε ανάμεσα από μια ευρεία γκάμα μοντέλων με προγράμματα για γρήγορο και αποτελεσματικό πλύσιμο για εξοικονόμηση χρόνου, ενέργειας, νερού και απορρυπαντικού. Πολλές προτάσεις συνδυάζουν και λειτουργία ατμού για βαθύ καθαρισμό σε όλα τα ρούχα και λιγότερο σιδέρωμα για ακόμα καλύτερη φροντίδα ρούχων και περισσότερη εξοικονόμηση χρόνου.
Απορρυπαντικό με (το σωστό) μέτρο
Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού, εκτός από σπατάλη χρημάτων, επηρεάζει αρνητικά τα ρούχα σου. Κυρίως την εμφάνιση των σκουρόχρωμων. Αν χρησιμοποιείς απορρυπαντικό σε σκόνη είναι πολύ πιθανό να εντοπίσεις λεκέδες από αδιάλυτους κόκκους στα υφάσματα. Ακόμη όμως κι αν χρησιμοποιείς υγρό απορρυπαντικό μπορεί να βρεις διαφανείς στάμπες από το καθαριστικό. Και για να τις απομακρύνεις θα χρειαστεί να τα ξαναπλύνεις.
Η χρήση μεγάλης ποσότητας απορρυπαντικού μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό σε κάποιον που ίσως είναι ευαίσθητος στις χημικές ουσίες.
Επιλογή του κατάλληλου προγράμματος πλύσης
Θέλεις να φοράς ξανά και ξανά το αγαπημένο σου πουκάμισο ή μπλούζα. Από την άλλη, όμως, ίσως να γνωρίζεις ότι το ύφασμα φθείρεται πιο εύκολα από τα πολλά πλυσίματα.
Αρχικά, λάβε υπόψη σου ότι τα σύγχρονα απορρυπαντικά είναι εξαιρετικά δραστικά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, ακόμη κι αν τα ρούχα σου είναι αρκετά βρώμικα δεν υπάρχει λόγος να τα πλύνεις σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που συστήνει ο κατασκευαστής του.
Με το να επιλέγεις προγράμματα με πιο υψηλή θερμοκρασία δεν πετυχαίνεις καλύτερο καθάρισμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αντίθετο, αφού το ρούχο θα ξεθωριάσει, θα «μπει» ή θα ξεχειλώσει στο πλύσιμο. Για να το αποφύγεις αυτό, και να μην χάσει η γκαρνταρόμπα σου τη φόρμα και τα ζωηρά της χρώματα θα πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντοτε τις ετικέτες των ρούχων. Όταν τα βάζεις στο πλυντήριο να επιλέγεις κάποιο πρόγραμμα με την κατάλληλη θερμοκρασία και στύψιμο.
Επίσης, αρκετές φορές έχεις την αίσθηση πως τα πουκάμισα και οι μπλούζες σου «μαγνητίζουν» τις οσμές, μυρίζοντας -για παράδειγμα- σαν σταχτοδοχείο, ακόμη κι αν βρεθείς μόνο για μερικά λεπτά της ώρας δίπλα σε κάποιον που καπνίζει. Συνήθως, η μόνη λύση που έχεις είναι να το πλύνεις. Παρόλο που στην πραγματικότητα το έχεις φορέσει ελάχιστα και επομένως είναι καθαρό.
Ωστόσο πολλά μοντέλα πλυντηρίων σου δίνουν μία επιπλέον και πολύ καλύτερη επιλογή: να χρησιμοποιήσεις τα προγράμματα ατμού που διαθέτουν. Έτσι θα το φρεσκάρεις και θα εξαφανίσεις τη δυσάρεστη μυρωδιά, χωρίς να χρειαστεί να το πλύνεις. Σε μερικά λεπτά το ρούχο σου θα είναι έτοιμο να το ξαναφορέσεις, δίνοντας πια την αίσθηση φρεσκάδας.
Περίπου όπως γίνεται με το στεγνό καθάρισμα, ο ατμός δίνει μία αίσθηση φρεσκάδας στα φορεμένα ρούχα, αφαιρώντας τις μυρωδιές που έχουν απορροφήσει. Την ίδια στιγμή, είναι τόσο φιλικός με τις ίνες, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για ευαίσθητα υφάσματα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να πας στο καθαριστήριο.
Το φρεσκάρισμα χωρίς πλύσιμο σημαίνει μικρότερη κατανάλωση νερού για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας σου. Σημαίνει επίσης και μικρότερη φθορά των ρούχων, τα οποία επομένως θα κρατήσουν για περισσότερο χρόνο τα χρώματά τους το ίδιο «ζωντανά» όπως τα αγόρασες.
Το σωστό στέγνωμα
Ίσως εύλογα να αναρωτιέσαι, τι μπορεί να σημαίνει «σωστό στέγνωμα»; Κι όμως. Ίσως να κάνεις πολλά λάθη που «καταπονούν» τα ρούχα σου.
Για παράδειγμα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο πώς στεγνώνεις τα μάλλινα. Δε θα πρέπει να τα κρεμάς για να στεγνώσουν. Στέγνωσέ τα μακριά από άμεσες πηγές θερμότητας ή δυνατό φως του ήλιου, γιατί μπορεί να κιτρινίσουν. Είναι προτιμότερο να τα απλώνεις κάπου επίπεδα, είτε σε απλώστρα ή σε τραπέζι στο οποίο θα έχεις απλώσει μια πετσέτα για να απορροφήσει το περίσσιο νερό.
Τα έγχρωμα υφάσματα είναι ευαίσθητα στον ήλιο. Αν αφεθούν σε άμεση έκθεση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να ξεθωριάσουν και να καταστραφούν, αφήνοντας ίσως και χρώμα επάνω στο σχοινί απλώματος ή στην απλώστρα. Προτίμησε να τα απλώνεις από την ανάποδη, γυρνώντας το μέσα έξω.
Τα μπλουζάκια πρέπει να τινάζονται σχολαστικά πριν απλωθούν. Άπλωνέ τα από την κάτω
ραφή, με τον λαιμό προς τα κάτω, για λιγότερο ζάρωμα. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα παντελόνια. Πρέπει να κρέμονται για στέγνωμα από τις ραφές κάτω στα πατζάκια. Τα πουκάμισα καλό είναι να απλώνονται σε απλώστρα για να διατηρούν τη φόρμα τους.
Βέβαια, αν επενδύσεις σε ένα σύγχρονο στεγνωτήριο, ή πλυντήριο-στεγνωτήριο, θα μπορείς να στεγνώνεις τα ρούχα σου με ασφάλεια, ακόμα και τα ευαίσθητα όπως τα μάλλινα (εφόσον αναφέρεται στην ετικέτα με τις οδηγίες πλύσης).
Το απαραίτητο σιδέρωμα
Το σιδέρωμα είναι απαραίτητο για μια ολοκληρωμένη φροντίδα ρούχων. Ωστόσο με τον καιρό τα ρούχα ίσως αποκτήσουν μια γυαλάδα που τα κάνει να φαίνονται παλιά και ταλαιπωρημένα. Αυτό είναι αποτέλεσμα κακού σιδερώματος όπως π.χ. χρήση υψηλής θερμοκρασίας εκεί που δεν πρέπει. Επομένως, πριν ξεκινήσεις το σιδέρωμα συμβουλέψου τις οδηγίες πλύσης στην ετικέτα του ρούχου. Προτίμησε να τα σιδερώνεις από την ανάποδη. Ειδικά εάν πρόκειται για ευαίσθητα υφάσματα.
Φυσικά, μπορείς να κάνεις ακόμα πιο απλή και λιγότερο επίπονη -για σένα και τα ρούχα σου- τη διαδικασία σιδερώματος με ένα σίδερο ή σύστημα ατμού. Ο ατμός χαλαρώνει τις ίνες των υφασμάτων, καθώς διεισδύει σε αυτές, με συνέπεια να περιορίζονται οι ζάρες στα ρούχα. Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα που, σύμφωνα με πιστοποιήσεις, αφαιρούν το 99,9% των αλλεργιογόνων ουσιών που μπορεί να παραμείνουν στα υφάσματα παρά το πλύσιμό του, όπως τα ακάρεα.
Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις αυτό το πλεονέκτημα τόσο σε φρεσκοπλυμμένα ρούχα όσο και σε στεγνά. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορείς να μειώσεις το τσαλάκωμα στο πουκάμισο που φόρεσες χθες. Πέρα από την εξοικονόμηση χρόνου, η μείωση του σιδερώματος μεταφράζεται και σε λιγότερη φθορά στις ίνες. Κάτι που σημαίνει μεγαλύτερο χρόνο «ζωής» για τα ρούχα σου.