Διεθνής Ημέρα κατά του Θορύβου

by Aggeliki Tsoukana

Από το 1992 και κάθε χρόνο, την τελευταία Τετάρτη του Απριλίου τη γιορτάζουμε ως Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Θόρυβο (σύμφωνα και με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής). Φέτος, αυτή η διεθνής ημέρα κατά του Θορύβου και της Ηχορύπανσης πέφτει στις 27/04 και μάλλον πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει, διότι όλες οι τελευταίες επιστημονικές μελέτες οδηγούν σε ένα πολύ ανησυχητικό συμπέρασμα!

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού ζει σε αστικά κέντρα. Δηλαδή, μεγάλες ομάδες ανθρώπων συμβιώνουν σε αναλογικά μικρή έκταση μαζί με πληθώρα αυτοκινήτων και άλλων μικρών ή μεγαλύτερων συσκευών, ενώ όλοι αυτοί οι έντονοι, ανεπιθύμητοι ή δυσάρεστοι ήχοι από τον αστικό και βιομηχανικό τρόπο ζωής συχνά συνδυάζονται και έχουν ένα πιο έντονο αποτέλεσμα όλο το εικοσιτετράωρο.

Φυσικά, δεν είναι μόνο θέμα άνεσης ή χαλάρωσης. Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πέρα από κάθε αμφιβολία ότι ο θόρυβος απειλεί την υγεία σου τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά. Έτσι, μπορεί να αποκτήσεις πρόβλημα στην ακοή ή να εκτεθείς σε κίνδυνο ατυχήματος (ακόμα και από απλή διάσπαση προσοχής). Επιπλέον, εμποδίζει τον καλό ύπνο, μπορεί να οδηγήσει σε υπερένταση και επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και την καρδιά σε βάθος χρόνου. Επιπρόσθετα, άλλες μελέτες κάνουν αναφορά σε πληθώρα ενοχλήσεων και διαφόρων συμπτωμάτων (όπως για παράδειγμα ναυτία, ζάλη και πονοκέφαλος), ενώ οδηγεί και σε μαθησιακές δυσλειτουργίες, σε αδυναμία συγκέντρωσης και σε θέματα μνήμης (ακόμα και για τα μικρά παιδιά). Το χειρότερο από όλα είναι ότι συχνά η διαδικασία πρόκλησης βλαβών δεν είναι άμεση, ούτε εύκολα αναγνωρίσιμη και όταν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες εμφανιστούν, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες.

Με βάση λοιπόν τα προηγούμενα, δεν είναι τυχαίο ότι η ηχορύπανση αντιμετωπίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη στον κόσμο ως μία μορφή επιδημίας και απειλής της δημόσιας υγείας και για αυτό γίνονται προσπάθειες νομοθετικής ρύθμισης. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια η τεχνολογική εξέλιξη βοηθά τη βιομηχανία να σχεδιάσει πιο αθόρυβες συσκευές και μάλιστα αυτό αξιοποιείται και στη διαφημιστική τους προώθηση.

 

Αθόρυβες Συσκευές

Ως καταναλωτής έχεις σήμερα πολλές και ποιοτικές επιλογές για κάθε τύπο μηχανήματος ή οικοσκευής. Μάλιστα, όλα σχεδόν τα τελευταία μοντέλα πέρα από καλύτερη ενεργειακή απόδοση έχουν βελτιώσει και την ένταση του ήχου που απελευθερώνουν στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ πλέον η νέα ενεργειακή ετικέτα που έχει εφαρμοστεί ήδη σε αρκετά προϊόντα αναγράφει τα dB εν ώρα λειτουργίας και την κλάση θορύβου.

Έτσι, θα βρεις  ψυγεία, καταψύκτες, πλυντήρια ρούχων και πιάτων, στεγνωτήρια, απορροφητήρες, κλιματιστικά, αφυγραντήρες, μίξερ, πολυκόφτες, ηλεκτρικές σκούπες και πληθώρα άλλων συσκευών που σχεδόν δεν τις ακούς! Επιπρόσθετα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αθόρυβες γεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλεκτρικά ποδήλατα ή ηλεκτρικά πατίνια. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλεις στη μείωση της ηχορύπανσης και στους εξωτερικούς χώρους.

Προφανώς, οι πιο high end ηλεκτρονικές συσκευές (όπως είναι τα κινητά και τάμπλετ) είναι από την κατασκευή τους σχεδόν αθόρυβες και φυσικά ρυθμίζονται ποικιλοτρόπως στον ήχο που θα εκπέμπουν ανά περίσταση (π.χ. δόνηση στα κινητά). Μόνο τα μεγαλύτερα σε μέγεθος PC μπορεί να ακούγονται λίγο πιο έντονα λόγω των ανεμιστήρων τους, αλλά και πάλι με τα κατάλληλα αξεσουάρ καθαρισμού και φροντίζοντας να μην γεμίζουν σκόνη δεν θα έχεις θέμα.

 

 

Ακουστικά

Μία από τις σημαντικές συσκευές ενάντια στην ηχορύπανση, που προσφέρουν ποιοτικό ήχο σε εσένα και δεν ενοχλούν τους άλλους είναι τα ακουστικά! Σαφέστατα, υπάρχουν πολλές κατηγορίες και είδη στην αγορά, οπότε εν συντομία δες τι μπορείς να επιλέξεις και τι σου ταιριάζει με βάση τις ανάγκες σου!

Ειδικότερα, για όλα τα βαλάντια και σε όλα τα χρώματα και σχέδια η βασική επιλογή είναι τα ακουστικά ψείρες και αυτά της κεφαλής (εκείνα με τη «στέκα»). Τα πρώτα είναι συνήθως πιο άνετα λόγω μικρότερου όγκου και βάρους και δεν κουράζουν στην πολύωρη χρήση. Τα δεύτερα είναι συχνά (όχι πάντα) πιο ποιοτικά και με πιο ικανοποιητική μόνωση από εξωτερικούς θορύβους και άλλες παρεμβολές.

Ύστερα, θα πρέπει να επιλέξεις μεταξύ ασύρματης ή ενσύρματης σύνδεσης. Αν προτιμήσεις το καλώδιο θα πρέπει να φροντίσεις να είναι αρκετά μακρύ αν και δεν βολεύει πάντα (ειδικά στην κίνηση). Από την άλλη το ασύρματο είναι πιο πρακτικό, αλλά πρέπει να έχεις τον νου σου στη φόρτιση και τη διάρκεια της μπαταρίας.

Επίσης, έχε τον νου στην Ισχύ (σε dB). Μερικές φορές μπορεί να χρειαστείς τη μεγαλύτερη ένταση (οπότε μην το παρακάνεις σε χρόνο χρήσης). Παράλληλα, δες αν υποστηρίζει Ακύρωση Θορύβου (Noise Cancellation) ώστε να απολαμβάνεις αυτό που ακούς, αφού μέσω ενός ειδικού μηχανισμού επιτυγχάνεται η εξάλειψη των εξωτερικών (ανεπιθύμητων) ήχων.

Τέλος, υπάρχουν ειδικά και πιο ποιοτικά ακουστικά ανάλογα με τη δραστηριότητα. Για παράδειγμα άλλες οι απαιτήσεις ενός μουσικού και άλλες ενώ gamer, ενώ αν είσαι αθλητής μπορεί να χρειάζεσαι εξοπλισμό με προστασία από τη βροχή και τον ιδρώτα.

Μπορείς να δεις ακόμη