Δημιούργησε ένα εργονομικό gaming setup

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ένα εργονομικό playroom είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για άνετα gaming sessions στον υπολογιστή ή και στην παιχνιδοκονσόλα σου. Ειδικά όταν βρίσκεσαι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη υπολογιστή ή την τηλεόραση, πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθεί μία σύντομη ανάλυση του τι σημαίνει εργονομία, αλλά και πώς μπορείς να ρυθμίσεις τον χώρο σου ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετος και αποτελεσματικός.

 

Τι σημαίνει εργονομική ρύθμιση

Εργονομία σημαίνει ότι ο χώρος είναι ρυθμισμένος με τέτοιο τρόπο που προσαρμόζεται -όσο αυτό είναι εφικτό- στη φυσική στάση του σώματος. Για έναν gamer, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πολλά και διαφορετικά στοιχεία. Σε ποια κλίση βρίσκεται το κεφάλι σου όταν κοιτάζεις την οθόνη, αν η καρέκλα που κάθεσαι στηρίζει σωστά την πλάτη σου, ή και πόσο ψηλό είναι το κάθισμα της καρέκλας από το έδαφος.

 

 

Γιατί είναι σημαντική η εργονομία

Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα ή προσοχή στην εργονομία του εξοπλισμού σου, αυξάνεις την πιθανότητα ανάπτυξης μυοσκελετικών ή ακόμα και νευρολογικών προβλημάτων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνοι και σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα, όπως τον σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος, που μπορεί να αναπτυχθεί από ακατάλληλη τοποθέτηση πληκτρολογίου. Ακόμα και η παραμικρή ενόχληση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σου.

Σκέψου πόσες φορές έχεις απορροφηθεί εντελώς σε ένα παιχνίδι, μέχρι που στο τέλος ανακαλύπτεις ότι πονάει η μέση ή ο αυχένας σου, λόγω κακής στάσης σώματος. Όταν αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές, τότε έρχονται τα πραγματικά προβλήματα. Μέρα με τη μέρα οι πόνοι θα είναι πιο έντονοι, θα κουράζεσαι πιο γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα μπορείς να επικεντρωθείς στο παιχνίδι σου. Ασφαλώς, τα ζητήματα υγείας είναι πολύ πιο σημαντικά από την απόδοσή σου σε ένα παιχνίδι. Ωστόσο, αναπόφευκτα, το ένα συνδέεται με το άλλο.

 

 

 Χρυσοί κανόνες για καλύτερη εργονομία

Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις κατά τη ρύθμιση του gaming εξοπλισμού σου. Από τη σωστή ρύθμιση της gaming καρέκλας και την επιλογή gaming πληκτρολογίου, μέχρι τα gaming headset που φοράς, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή εργονομία.

Αρχικά, ξεκίνησε με τη ρύθμιση της καρέκλας. Ιδανικά, το κάθισμα πρέπει να είναι ρυθμισμένο σε τέτοιο ύψος έτσι ώστε τα πόδια σου (πέλματα) να εφάπτονται στο έδαφος και τα γόνατά σου να έχουν γωνία 90 μοιρών. Έπειτα το πάνω μέρος της οθόνης σου θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με το ύψος των ματιών σου και τα χέρια θα πρέπει να στηρίζονται στην επιφάνεια του γραφείου σου, ώστε οι αγκώνες να σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών.

Οι καρποί θα πρέπει να στηρίζονται στην επιφάνεια του γραφείου για να πληκτρολογείς άνετα ή και όταν τοποθετείς τα δάκτυλά σου στα πλήκτρα WASD. Πολλά gaming πληκτρολόγια, όπως π.χ. το Razer BlackWidow V3, παρέχουν μαλακή βάση στήριξης καρπών. Άλλες προτάσεις, όπως το πληκτρολόγιο ADX Firepower A01, παρέχουν μεγάλη επιφάνεια για να ξεκουράζονται τα χέρια όταν πληκτρολογείς.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείς controller, πρέπει να προσπαθείς να στηρίξεις τα χέρια σου σε κάτι, ώστε να μην κρατάς βάρος και προσθέτεις πίεση στα χέρια σου. Παρόλο που ένα gaming controller δεν έχει μεγάλο βάρος, μετά από πολύωρο gaming, θα προσθέσει πίεση στους καρπούς σου. Εάν παίζεις καθισμένος στον καναπέ σου, ένα μαξιλάρι κάτω από τα χέρια σου είναι αρκετό για να παίζεις ξεκούραστα.

Για τους console gamers που περνούν πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης, το ιδανικό είναι η τηλεόραση να τοποθετείται σε χαμηλό έπιπλο, ή τουλάχιστον σε ύψος που να ευθυγραμμίζεται -όσο το δυνατόν περισσότερο- με τα μάτια. Για ακόμα πιο άνετο gaming, χωρίς περιορισμούς, σού προτείνουμε να επενδύσεις σε μια gaming πολυθρόνα δαπέδου, όπως η σειρά Playseat PUMA. Πέρα από την εργονομία που θα κερδίσεις, θα αναβαθμίσεις και την αισθητική του δωματίου.

Κατά γενικό κανόνα, το βάρος είναι εχθρός της εργονομίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το gaming mouse είναι πολύ βαρύ για τα δικά σου χέρια. Ίσως χρειαστεί να αναβαθμίσεις σε ένα ποντίκι με κυψελωτό design όπως το ADXM0620 gaming mouse της ADX . Τα συγκεκριμένα gaming mice έρχονται με εξαιρετικά μικρό βάρος για να παίζεις ασταμάτητα χωρίς να κουραστείς από την ένταση ή τις γρήγορες κινήσεις.

Το ίδιο ισχύει και για το κεφάλι. Φρόντισε να φοράς gaming headset με ελαφρύ κι εργονομικό σχεδιασμό. Ενδεικτικά, τα ακουστικά ADX AFSH0520 7.1 παρέχουν μαλακό και εύκαμπτο headband για άνετη προσαρμογή, ενώ δεν προσθέτουν βάρος στο κεφάλι.

Ακολούθησε αυτούς τους απλούς χρυσούς κανόνες για να μπορείς να απολαμβάνεις πολύωρο gaming χωρίς περισπασμούς και με απόλυτη εργονομία!

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις

Μπορείς να δεις ακόμη