Διάλεξε δώρο για τη γιορτή της μητέρας

Μητέρα, μανά, μανούλα, μαμά, mother, mutter, madre, κ.ά. Όπως κι εάν την αποκαλείς είναι το ίδιο συναίσθημα και η ίδια ζεστασιά στην καρδιά σου. Γιατί ξέρεις πως η μαμά σου είναι ο φύλακας άγγελος που πάντα θα βρίσκεται δίπλα σου. Να σε αγαπάει απεριόριστα όπως είσαι, να σε νοιάζεται και να σε προστατεύει. Να σε στηρίζει, να σου προσφέρει τον ώμο της για να κλάψεις και να σου σκουπίσει τα δάκρυα αν χρειαστεί. Να σε σηκώνει όταν θα πέφτεις, να σου κρατάει το χέρι όταν θα είσαι μόνος, αν και με τη μαμά σου ποτέ δεν θα νιώθεις μόνος.

Είναι αυτή που πάντα θα σε εμψυχώνει, θα δέχεται τις αποφάσεις σου, θα σου λέει πάντα την αλήθεια ακόμα και εάν σε πονάει. Θα συνωμοτεί μαζί σου και θα χαίρεται να σε βλέπει να μεγαλώνεις. Θα γελάει με την χαρά σου, θα αγχώνεται με την αγωνία σου και θα κλαίει με την λύπη σου. Είναι απανταχού παρούσα και εφημερεύει είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο μήπως και χρειαστείς κάτι. Θα σου μαγειρέψει κάθε φορά που θα πεινάσεις, θα σε συμβουλέψει να πάρεις μια ζακέτα μαζί σου γιατί έχει ψύχρα. Είναι εκείνη που σε καμαρώνει περήφανα όταν ανοίγεις τα φτερά σου και πετάς μακριά ακόμα κι αν την στεναχωρεί που ξέρει πως δεν την έχεις πια ανάγκη.

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για πολλούς ακόμη, κάθε άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να της προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί. Γι’ αυτό και έχει καθιερωθεί η ημέρα της γιορτής της μητέρας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που την θέσπισαν και την είχαν ταυτίσει με την άνοιξη. Αρχικά γιόρταζαν και λάτρευαν τη Γαία, τη μητέρα όλης της φύσης, όλων των ανθρώπων και των θεών. Αργότερα, την αντικατέστησε η Ρέα  μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας και λατρευόταν την άνοιξη.

Στην Αγγλία του 1600, την 4η Κυριακή της Σαρακοστής τιμούσαν τις μανούλες. Μάλιστα εκείνη την ημέρα δινόταν άδεια στους υπηρέτες που δούλευαν εσώκλειστοι ώστε να επισκεφτούν τις μητέρες τους. Αυτή ήταν η αποκαλούμενη “Mothering Sunday”. Στη σύγχρονη εποχή, η γιορτή της μητέρας εορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου και οφείλεται στις προσπάθειες μιας γυναίκας από τη Φιλαδέλφεια που ήθελε να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της, η οποία υπήρξε ακτιβίστρια και υπέρμαχος της ειρήνης.

Η Ana Jarvis ξεκίνησε την προσπάθειά της το 1907 και το 1914 η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε με προεδρικό διάταγμα  από τον  τότε Αμερικανό πρόεδρο. Η Jarvis επέλεξε ως σύμβολο της ημέρας το λευκό γαρύφαλλο επειδή το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης· το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της.

Η μέρα αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να δείξεις την αγάπη και την ευγνωμοσύνη σου στη μητέρα σου. Όμως κάθε χρόνο αντιμετωπίζεις το ίδιο πρόβλημα, δεν ξέρεις τι να της κάνεις δώρο. Οι επιλογές που έχεις είναι πολλές. Αυτό που προέχει είναι να το ευχαριστηθεί η ίδια, άρα θα πρέπει να κινηθείς με βάση τον χαρακτήρα και τα ενδιαφέροντά της.

 

 

Διάλεξε αυτό που χρειάζεται

Κάθε φορά που θέλουμε να αγοράσουμε κάτι σκεφτόμαστε αν είναι απαραίτητο ή μήπως υπάρχει κάτι άλλο σε προτεραιότητα. Αυτό οι μανούλες το κάνουν πολύ συχνά. Για να διαλέξεις λοιπόν ό,τι ακριβώς χρειάζεται προσπάθησε να την ψαρέψεις. Μην ξεχνάς πως οι δικές της ανάγκες είναι διαφορετικές από τις δικές σου αλλά το δώρο προορίζεται για την ίδια. Μπορεί η ίδια να επέλεγε ένα πιο πρακτικό δώρο που όμως της κάνει την καθημερινότητά της πιο εύκολη. Αν της αρέσει η υγιεινή διατροφή μπορεί να θέλει έναν αποχυμωτή ή ένα blender. Αν βλέπει τη μαγειρική ως απόλαυση και τα σκεύη της έχουν παλιώσει μπορεί να χρειάζεται μια καινούρια χύτρα ταχύτητας ή ένα άλλο σκεύος ή συσκευή μαγειρικής που θα τη διευκολύνει να φτιάχνει τα αγαπημένα της φαγητά.

 

Προσέγγισε τα ενδιαφέροντά της

Η μαμά σου σίγουρα δεν είναι μια γυναίκα που ασχολείται μόνο με το νοικοκυριό. Έχει και εκείνη τα προσωπικά της ενδιαφέροντα οπότε προσανατολίσου προς τα εκεί. Αν αγαπάει το διάβασμα αγόρασέ της ένα βιβλίο, αν αγαπάει τη μουσική διάλεξε ένα CD του αγαπημένου της καλλιτέχνη. Εάν θες να συνδυάζει και τα δύο, αγόρασε της ένα tablet. Εάν λατρεύει τη φωτογραφία μια φωτογραφική μηχανή θα ήταν ιδανική. Επίσης, ένα Laptop ή ένα smartphone για να μιλάει με τις φίλες της ίσως να είναι το τέλειο δώρο για εκείνη.

 

 

Χειροποίητα δώρα

Μια όμορφη ιδέα είναι να φτιάξεις κάτι μόνος σου. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που νιώθεις για τη μητέρα σου θα σου δώσουν έμπνευση να δημιουργήσεις κάτι πολύ ωραίο. Εάν τα χέρια σου πιάνουν, μην διστάσεις. Πλέξε μια τσάντα, ράψε της μια ποδιά για την κουζίνα, φτιάξε μια κορνίζα και βάλε μια φωτογραφία από μια αγαπημένη σας στιγμή. Μια καρφίτσα από πηλό ή σκουλαρίκια με τις αγαπημένες της χάντρες. Μεταποίησε ένα αγαπημένο της παλιό έπιπλο και δώσε του νέα ζωή. Ζωγράφισέ της έναν πίνακα, τι κι αν δεν είσαι πια στο νηπιαγωγείο, είναι σίγουρο ότι από τότε προόδεψες αρκετά. Γράψε της ένα γράμμα που να λέει πόσο σημαντική είναι για σένα. Φτιάξε την βεράντα της και δώσε χρώμα και μυρωδιές με όμορφα λουλούδια. Το αγαπημένο της γλυκό από τα χεράκια σου ή ένα όμορφο λικέρ. Ό,τι κι αν της κάνεις, θα είναι για εκείνη πολύτιμο. Θυμήσου με πόση αγάπη φυλάει ακόμα τις κάρτες που της έφτιαχνες όταν ήσουν παιδί. Αξίζει τον κόπο.

 

Προσωπική φροντίδα

Ακόμα θυμάσαι πως όταν ερχόταν στο σχολείο ήταν η πιο όμορφη μαμά του κόσμου. Αν μία από τις λεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τη μαμά σου είναι πως λατρεύει να είναι σικάτη τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Tόλμησε να της δωρίσεις μια συσκευή περιποίησης προσώπου ή μια συσκευή μασάζ. Μια αποτριχωτική ή μια συσκευή περιποίησης ποδιών σε συνδυασμό με ένα ηλεκτρικό σετ μανικιούρ πεντικιούρ. Ένα καινούριο σεσουάρ, γιατί αυτό που έχει είναι από άλλη εποχή ή μια ισιωτική γιατί έκοψε την εβδομαδιαία επίσκεψή της στο κομμωτήριο και στεναχωρήθηκε. Φυσικά, ένα όμορφο κόσμημα είναι σταθερή αξία, όπως και μια καλή δερμάτινη τσάντα ή ένα κομψό και όμορφο ρούχο.

 

Πηγαίνετε παρέα μια βόλτα

Ό,τι δώρο και να της κάνεις οι ώρες που περνάει μαζί σου είναι για εκείνη ανεκτίμητες. Πηγαίνετε μαζί στα μαγαζιά και ξεσηκώστε τα. Μετά ακολουθεί καφεδάκι και φαγητό. Έτσι θα έχετε περάσει όλη τη μέρα μαζί, κάτι που σίγουρα είχατε καιρό να κάνετε. Μια ακόμα όμορφη πρόταση είναι να πάτε μαζί σινεμά ή θέατρο. Κλείσε εισιτήρια για μια συναυλία ή κάνε κράτηση εκεί που τραγουδάει ο αγαπημένος της τραγουδιστής. Πήγαινέ την σε ένα εστιατόριο για φαγητό ή σε ένα μπαράκι για ποτό ή ακόμα καλύτερα, για ουζάκι σε κάποια παραλία. Θυμηθείτε τα παλιά και πες της πόσο την αγαπάς.

 

 

Νέες εμπειρίες

Όταν σκέφτεσαι τη λέξη δώρο σίγουρα σκέφτεσαι τι να αγοράσεις. Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που μπορείς να της προσφέρεις και να ενθουσιαστεί το ίδιο. Μπορείς να κλείσεις ραντεβού σε ένα σπα. Εάν δεν το έχει ξανακάνει θα το εκτιμήσει ιδιαίτερα. Μασάζ, χαμάμ, σάουνα, περιποίηση προσώπου και σώματος θα την χαλαρώσουν και θα της προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία. Επίσης, κάτι αρκετά πρωτότυπο θα ήταν να κανονίσεις να παρακολουθήσει σεμινάρια μαγειρικής ή πλεξίματος, μαθήματα ζωγραφικής που πάντα ήθελε ή ακόμα και μαθήματα χορού.

Επίσης, μια συνδρομή σε γυμναστήριο ή σε κολυμβητήριο να ήταν μια ακόμη καταπληκτική ιδέα και μια ευκαιρία να σηκωθεί από τον καναπέ. Ακόμα μπορείς να την στείλεις σε σεμινάρια φωτογραφίας εάν είναι το πάθος της ή αγγειοπλαστικής. Ίσως έτσι να της δώσεις το έναυσμα που χρειαζόταν για να αποκτήσει η ζωή της και άλλα ενδιαφέροντα.

Εάν η μαμά σου λατρεύει τις περιπέτειες και διψάει για αδρεναλίνη, μπορείς να κλείσεις θέσεις για να κάνετε μαζί ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, bungee jumping ή scuba diving. Ίσως να το θέλει από καιρό αλλά να της φαινόταν παράτολμο.

 

Τέλος, εάν η τσέπη σου το αντέχει μπορείς να της προσφέρεις μια εκδρομή ή ένα ταξίδι στο εξωτερικό για δύο, γιατί κακά τα ψέματα ακόμα και ο παράδεισος χωρίς συντροφιά, χάλια θα ήταν.

Φυσικά την μητέρα μας την αγαπάμε και την σκεφτόμαστε όλο το χρόνο. Η γιορτή της μητέρας απλά μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η παρουσία της στην ζωή μας. Αποτελεί μια καλή ευκαιρία να της δείξουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας. Μια αγκαλιά, ένα λευκό γαρύφαλλο και ένα σ΄ αγαπώ είναι αρκετά αλλά εάν θέλεις και το κάτι παραπάνω ίσως να σε βοηθήσαμε.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη