Φωτογράφισε τις αντανακλάσεις του νερού

 

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει μια φωτογραφική μηχανή DSLR ή mirrorless με εναλλάξιμους φακούς είναι οι χειροκίνητες ρυθμίσεις. Σου δίνουν τη δυνατότητα να τραβήξεις εντυπωσιακές φωτογραφίες, κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με μία κάμερα point-and-shoot.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι φωτογραφίες που αποτυπώνουν αντανακλάσεις στην επιφάνεια του νερού, είτε αυτές δημιουργούνται από υδάτινες επιφάνειες στην καρδιά της φύσης, ή ακόμα κι από το νερό της βροχής μέσα σε μια λακκούβα. Άλλωστε δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα. Ωστόσο, απαιτούνται συγκεκριμένες ρυθμίσεις κάμερας και σωστές συνθήκες φωτισμού για να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εάν λοιπόν κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο της φωτογραφίας, δοκίμασε τις παρακάτω προτάσεις για να μάθεις πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τις επιλογές που προσφέρει η DSLR ή η mirrorless μηχανή σου. Έτσι θα αποτυπώνεις σωστά κάθε λεπτομέρεια που θες να περιλαμβάνουν οι εικόνες σου.

Ρύθμιση διαφράγματος

Για να φωτογραφίσεις μια αντανάκλαση στην επιφάνεια του νερού απαιτείται μικρό διάφραγμα φακού κι αυτό σημαίνει ότι θα έχεις μεγάλο βάθος πεδίου. Δοκίμασε μία τιμή διαφράγματος f/11 ή f/22 για τη λήψη μιας επιφάνειας νερού με έντονη αντανάκλαση.

Το μέγιστο άνοιγμα με το οποίο μπορείς να φωτογραφίζεις εξαρτάται από τον τύπο φακού που χρησιμοποιείς. Επομένως, μην ανησυχείς για τις δυνατότητες εστιακού μήκους του φακού. Απλά φρόντισε να επιλέξεις ένα φακό που προσφέρει τη δυνατότητα λήψης με μικρή ρύθμιση διαφράγματος.

 

 

Ταχύτητα κλείστρου

Προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, καθώς έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι κυματισμοί στο νερό. Αυτό δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς όταν έχεις διαθέσιμο περισσότερο φως, μπορείς να φωτογραφίζεις με γρήγορη ταχύτητα κλείστρου. Ευτυχώς, με μια φωτογραφική μηχανή DSLR, η χειροκίνητη ρύθμιση της ταχύτητας του κλείστρου είναι αρκετά εύκολη.

 

Ρύθμιση ISO

Εάν διαπιστώσεις ότι το φως δεν είναι αρκετό για να φωτογραφίσεις με υψηλή ταχύτητα κλείστρου και με μεγάλο άνοιγμα διαφράγματος, ίσως χρειαστεί να αυξήσεις την ευαισθησία ISO. Ωστόσο, όσο είναι δυνατό προσπάθησε να διατηρείς το ISO σε χαμηλά επίπεδα. Εάν είναι εφικτό μην υπερβείς το ISO 400 ή 800, έτσι ώστε να μην εισάγεις υπερβολικό θόρυβο στην εικόνα σου.

 

Αυτόματη εστίαση

Βεβαιώσου ότι το σύστημα αυτόματης εστίασης της μηχανής δεν θολώνει την αντανάκλαση, η οποία θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο έντονη στη φωτογραφία. Για να επιτευχθεί αυτό, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις ένα τρίποδο για να εξασφαλίσεις σταθερότητα και περισσότερη ευκρίνεια.

 

 

Λήψη με χειροκίνητη έκθεση

Μην βασίζεσαι στις αυτόματες ρυθμίσεις, καθώς η μηχανή μπορεί να ρυθμίσει την έκθεση με βάση κάποια περιοχή μέσα στην αντανάκλαση “καθρέφτη” και να πραγματοποιήσει λήψη με υποέκθεση ή υπερέκθεση. Το ιστόγραμμα φωτεινότητας της μηχανής σου θα σε βοηθήσει να βρεις τη βέλτιστη έκθεση. Πραγματοποίησε μια δοκιμαστική λήψη και έλεγξε το ιστόγραμμα. Εάν είναι ελαφρώς πιο σκοτεινό στη μέση, τότε απλά πρόσθεσε φωτεινότητα. Εάν η τονική κατανομή φαίνεται να κλείνει προς το δεξί άκρο, τότε απλώς ρύθμισε μια μικρή αρνητική αντιστάθμιση για να αποφύγεις την υπερέκθεση.

Η έντονη ηλιοφάνεια δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος

Μελέτησε καλά το φως για να κατανοήσεις πώς ακριβώς δημιουργείται η αντανάκλαση και να δοκιμάσεις διάφορες γωνίες λήψης μέχρι να βρεις αυτή που θα αναδεικνύει καλύτερα το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, απόφυγε να φωτογραφίσεις με έντονη ηλιοφάνεια. Θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με το φως που προκύπτει κατά την ανατολή ή και τη δύση του ηλίου. Επίσης, οι λήψεις σε συνθήκες συννεφιάς προσφέρουν ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος στο αντικείμενο που καθρεφτίζεται στην επιφάνεια του νερού.

 

Άφησε ελεύθερη τη φαντασία σου και δημιούργησε λεπτομέρειες 

Η αντανάκλαση στο νερό είναι ένα θέμα που σηκώνει πολλούς πειραματισμούς και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι άκρως εντυπωσιακό, ανεξάρτητα από το αντικείμενο που θα αντανακλά στην επιφάνεια του νερού. Μια οροσειρά, δέντρα, ένα κτίριο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, ζώα, προβλήτες, αποκτούν άλλη διάσταση όταν καθρεφτίζονται πάνω στο νερό, δημιουργώντας πανέμορφες αντανακλάσεις τοπίων. Και δεν χρειάζεται απαραίτητα να βρίσκεσαι μπροστά από μια λίμνη ή θάλασσα. Τις βροχερές μέρες, για παράδειγμα, βγες και φωτογράφισε τις αντανακλάσεις της πόλης στην επιφάνεια του βρεγμένου δρόμου. Δεν υπάρχουν όρια στη δημιουργικότητα, ειδικά όταν στα χέρια σου έχεις την κατάλληλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη