Δροσερό καλοκαίρι με σωστή χρήση κλιματιστικού

by K Admin

shutterstock_222438730

 

Την περίοδο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατεί καύσωνας, ο κλιματισμός είναι μια αναγκαιότητα για κάθε νοικοκυριό και επαγγελματικό χώρο, έτσι ώστε να αισθανόμαστε άνετα μέσα στο χώρο μας. Ωστόσο, η λάθος χρήση του air condition μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα τους λογαριασμούς ρεύματος.

Μάθε πώς μπορείς να λειτουργείς το κλιματιστικό σου έξυπνα, οικολογικά και οικονομικά!

 

Ελαχιστοποίησε τις «απώλειες»

Πολλά σπίτια, πολυκατοικίες και κτίρια κατασκευάστηκαν όταν οι απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης ήταν πολύ περιορισμένες ή ανύπαρκτες. Έτσι, εάν το σπίτι σου δεν είναι καινούργιο, ο κρύος αέρας μέσα σε αυτό πιθανόν να διαρρέει μέσω φθαρμένων πορτών, παραθύρων ή/και αγωγών που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Η πιο ιδανική λύση είναι να συμβουλευτείς έναν ενεργειακό σύμβουλο, ή έναν αρμόδιο μηχανικό, ο οποίος θα ελέγξει το σπίτι για τυχόν απώλειες και θα σου προτείνει λύσεις για να κάνεις το σπίτι σου πιο ενεργειακά αποδοτικό.

Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ένας απλός τρόπος να ελέγξεις πόρτες και παράθυρα για τυχόν απώλειες. Βάλε σε λειτουργία το κλιματιστικό και έλεγξε με το χέρι σου κατά μήκος των παραθύρων και των πορτών αν υπάρχει διαρροή κρύου αέρα. Αν αισθανθείς ότι υπάρχει διαρροή (από κάποια ρωγμή ή χαραμάδα), θα πρέπει οπωσδήποτε να σφραγίσεις αρμούς και χαραμάδες. Ακόμη, μπορεί να επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση μέσω απλών ανακαινίσεων όπως η μόνωση της σοφίτας, των τοίχων και των θεμελίων, καθώς και η εγκατάσταση διπλών ή τριπλών τζαμιών.

 

Extra tip
Κράτησε τα παντζούρια όσο γίνεται κλειστά κατά τις μεσημεριανές ώρες. Αυτό θα σε βοηθήσει να μονώσεις ακόμα καλύτερα τους χώρους του σπιτιού σου, έτσι ώστε να μην διαφεύγει ο κρύος αέρας.

 

 

Χρήση και σωστή τοποθέτηση θερμοστάτη


thermostatis
Η τοποθέτηση ξεχωριστού θερμοστάτη, κάτι που δεν είναι ακόμα ευρέως διαδεδομένο, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο πόσο αποδοτικό θα είναι το κλιματιστικό σου, αλλά και να προσθέσει έξυπνες λειτουργίες στο σπίτι σου. Οι θερμοστάτες αυτοί δε διαφέρουν στη βασική λειτουργία τους από το θερμοστάτη που έχει το ίδιο το κλιματιστικό, αφού και αυτοί «διαβάζουν» τη θερμοκρασία του χώρου και ανάλογα ελέγχουν τη λειτουργία της συσκευής. Ωστόσο, οι νέοι ξεχωριστοί θερμοστάτες είναι έξυπνοι και σου επιτρέπουν να ελέγχεις τη θερμοκρασία και να κάνεις τις ρυθμίσεις από το smartphone σου.

Όμως, υπάρχουν κάποιοι κανόνες στην τοποθέτηση αυτών των θερμοστατών αν θέλεις να έχεις καλό αποτέλεσμα. Εάν, για παράδειγμα, το βάλεις σε ένα τοίχο δίπλα σε ένα παράθυρο που εκτίθεται στον ήλιο, το κλιματιστικό θα ξεκινάει πολύ πιο συχνά από ό,τι χρειάζεται, καθώς η θερμοκρασία – του δωματίου – θα φαίνεται υψηλότερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα. Σε γενικές γραμμές, ο θερμοστάτης θα πρέπει να τοποθετείται σε εσωτερικό τοίχο, 1,5 μέτρο από το πάτωμα και τουλάχιστον σε απόσταση 1 μέτρο από πηγές θερμότητας ή ψύξης. Η σωστή τοποθέτηση του θερμοστάτη είναι σημαντική για τη σωστή ψύξη (ή θέρμανση) των χώρων.

 

Σε ποια σημεία δεν πρέπει να τοποθετήσεις το θερμοστάτη σου

Το πιο σημαντικό πράγμα κατά τη τοποθέτηση του θερμοστάτη είναι να αποφεύγεις τις περιοχές που μπορεί να υπάρχουν ακραίες θερμοκρασίες. Μην εγκαταστήσεις το θερμοστάτη κοντά σε πόρτες που μπορεί να υπάρχουν ρεύματα αέρα, σε σημεία που είναι εκτεθειμένα στις ακτίνες του ήλιου ή κοντά στην πόρτα του μπάνιου (όπου ενδεχομένως να διαρρεύσει θερμός ατμός κατά το άνοιγμα / κλείσιμο της πόρτας). Απαγορεύεται επίσης η τοποθέτηση θερμοστάτη σε εξωτερικούς τοίχους, καθώς συνήθως επικρατούν χαμηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με άλλους τοίχους στο σπίτι. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι θερμοστάτες τοποθετούνται σε δωμάτια ή διαδρόμους που χρησιμοποιούνται σπάνια, αλλά δεν είναι η πιο ιδανική ιδέα επειδή ο θερμοστάτης δεν θα μπορεί να «διαβάζει» τη θερμοκρασία του χώρου που πραγματικά θα χρειάζεσαι θέρμανση ή ψύξη.

 

Ιδανικά σημεία που μπορείς να τοποθετήσεις θερμοστάτες

Τοποθέτησε το θερμοστάτη σε  ένα δωμάτιο που χρησιμοποιείται πιο συχνά, στο εσωτερικό τοίχωμα, για καλύτερα αποτελέσματα. Εάν πρόκειται για έξυπνο θερμοστάτη, βεβαιώσου ότι δεν εμποδίζεται από πόρτες, ράφια ή διακοσμητικά αντικείμενα, έτσι ώστε οι αισθητήρες του να μπορούν να λειτουργούν σωστά. Επίσης, σιγουρέψου ότι ο έξυπνος θερμοστάτης σου βρίσκεται στην εμβέλεια του ασύρματου δικτύου σου (Wi-Fi) για να μπορείς να χειριστείς τη θέρμανση σου όπου και αν βρίσκεσαι μέσω του smartphone. Για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και άνεση μπορείς να τοποθετήσεις περισσότερους θερμοστάτες σε όλο το σπίτι. Η καλύτερη επιλογή είναι οι ασύρματοι θερμοστάτες. Η εγκατάσταση τους γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς καλωδιώσεις και μερεμέτια.

 

Extra tip
Μην τοποθετείς ηλεκτρικές συσκευές κοντά στην εσωτερική μονάδα του κλιματιστικού, καθώς η θερμότητα που εκλύουν επηρεάζει τη λειτουργία του θερμοστάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το air condition να λειτουργεί παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται, που σημαίνει άσκοπη σπατάλη ενέργειας.

 

 

Κλείσε τις περσίδες

 

shutterstock_55694257Τα στόρια και οι περσίδες στα παράθυρα είναι η τέλεια λύση σκίασης εσωτερικού χώρου και σε βοηθούν να ελέγχεις την ποσότητα του ηλιακού φωτός που επιθυμείς να έχεις στο χώρο σου. Όσο περισσότερο ηλιακό φως έχουμε στο σπίτι τόσο περισσότερο ανεβαίνει η θερμοκρασία και συνεπώς το κλιματιστικό λειτουργεί περισσότερο. Για ακόμα πιο δροσερή ατμόσφαιρα στο σπίτι, μπορείς να καλύψεις τα παράθυρα με ειδικές μεμβράνες ηλιοπροστασίας ή ανακλαστικά που αντανακλούν το φως και κρατούν τη θερμότητα μακριά από το σπίτι σου.

 

Extra tip
Εάν υπάρχουν μπαλκόνια και βεράντες που βλέπουν ανατολικά και δυτικά, εξόπλισέ τα με τέντες οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες στη θωράκιση του σπιτιού από τη ζέστη, καθώς επιφέρουν σημαντική μείωση στα ηλιακά φορτία του σπιτιού σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ενεργειακή ζήτηση του κλιματιστικού σου για ψύξη, άρα μειώνεται και η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Χρησιμοποίησε ανεμιστήρα

Οι ανεμιστήρες οροφής ή οι επιτραπέζιοι ανεμιστήρες πολλές φορές αποδεικνύονται σωτήριοι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Όταν ο ανεμιστήρας είναι σωστά τοποθετημένος, σπρώχνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό, δημιουργώντας – μαζί με το άνοιγμα πίσω του –  μία πιο φυσική και δροσερή ροή αέρα. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ πιο υψηλότερη – σε σχέση με το εσωτερικό περιβάλλον – ο ανεμιστήρας πρέπει να τοποθετείται κοιτάζοντας προς το εσωτερικό.

Επιπλέον, ο ανεμιστήρας οροφής μπορεί να βελτιώσει τη θερμική άνεση, μειώνοντας τη θερμοκρασία του αέρα έως και 10 βαθμούς ενώ χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια. Μάλιστα, ακόμα και στις περιπτώσεις που ο χώρος είναι κλιματιζόμενος, με χρήση ανεμιστήρων οροφής μειώνεται σημαντικά η ενεργειακή κατανάλωση ενέργειας για το δροσισμό ενός χώρου.

 

Extra tip
Οι περισσότεροι ανεμιστήρες οροφής διαθέτουν διακόπτη για τη ρύθμιση της φοράς περιστροφής τους. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει να λειτουργούν αριστερόστροφα για να κυκλοφορούν το δροσερό αέρα.

 

 

Δεν χρειάζεται να λειτουργεί άσκοπα το κλιματιστικό σου

Είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι όταν λείπουν από το σπίτι είναι προτιμότερο να αφήνουν το κλιματιστικό ανοιχτό και στην ίδια θερμοκρασία,  γιατί με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούν ενέργεια (άρα και χρήματα), αφού το AC δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσει εκ νέου σε υψηλούς ρυθμούς για να ψύξει το χώρο. Σαφώς και πρόκειται για μία λάθος αντίληψη. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο δεν εξοικονομείς χρήματα, αλλά επιβαρύνεις περισσότερο και το περιβάλλον. Καλό είναι όταν δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι να απενεργοποιείς το κλιματιστικό σου. Βέβαια, το πιο ιδανικό σενάριο είναι η χρήση ενός έξυπνου (προγραμματιζόμενου) θερμοστάτη. Θα μπορείς να προγραμματίσεις τη συσκευή να λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες ή να απενεργοποιείται όταν δεν βρίσκεσαι στο σπίτι και να ενεργοποιείται λίγο πριν επιστρέψεις από την εργασία σου για να βρεις δροσερό το σπίτι σου. Και όλα αυτά μέσω mobile app.

 

Extra tip
Όσο βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι μην απενεργοποιείς συνέχεια το κλιματιστικό, καθώς έτσι δεν εξοικονομείς χρήματα. Ενεργοποίησε το κλιματιστικό το πρωί και άφησε το σε λειτουργία όλη την ημέρα στους 26°C – 29°C. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεις τις δαπανηρές συνεχείς επανεκκινήσεις και αν το κλιματιστικό σου είναι τεχνολογίας Inverter, θα έχεις καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, πολύ μικρή κατανάλωση και σταθερή θερμοκρασία στο χώρο σου.

 

 

Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία

Ένα ακόμα λάθος που κάνουν πολλοί χρήστες είναι να ρυθμίζουν το κλιματιστικό τους σε ακραίες θερμοκρασίες, αλλά το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπαταλούν περισσότερη ενέργεια, ενώ ο χώρος δεν ψύχεται πιο γρήγορα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το προτεινόμενο εύρος επιθυμητής θερμοκρασίας είναι μεταξύ 26°C – 29°C. Για μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας ρύθμισε την επιθυμητή θερμοκρασία χώρου έως 12°C χαμηλότερα από την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Με λίγα λόγια ρυθμίζεις έτσι τη θερμοκρασία ώστε να μην ζεσταίνεσαι, αλλά ούτε να κρυώνεις.

 

Extra tip
Μην αφήνεις ανοιχτό το κλιματιστικό όλο το βράδυ. Πριν κοιμηθείς, ενεργοποίησε τη νυχτερινή λειτουργία (SLEEP). Στην νυχτερινή λειτουργία, το κλιματιστικό αυξάνει σταδιακά τα επίπεδα της επιθυμητής θερμοκρασίας του χώρου και μετά από κάποια ώρα απενεργοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο κοιμάσαι άνετα, χωρίς να σπαταλάς άσκοπα ενέργεια, ενώ δεν κινδυνεύεις να κρυώσεις.

 

Σωστή και έγκαιρη συντήρηση

 

shutterstock_273859622Μην ξεχνάς να καθαρίζεις τα φίλτρα του κλιματιστικού τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Πρόκειται για μία πολύ εύκολη διαδικασία καθώς τα φίλτρα αφαιρούνται εύκολα και μπορείς να τα πλύνεις με ζεστό νερό και σαπούνι. Θα πρέπει επίσης να γίνεται συντήρηση από εξουσιοδοτημένο συνεργείο μία φορά το χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο το κλιματιστικό σου θα  λειτουργεί με τη χαμηλότερη κατανάλωση και τη μέγιστη απόδοση.

 

Extra tip
Τίναξε καλά τα φίλτρα για να απομακρυνθεί η περισσότερη σκόνη. Βούτηξε τα σε μια λεκάνη με ζεστό νερό και λίγο ξίδι. Άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον μισή ώρα, στη συνέχεια ξέπλυνε τα και άφησε τα να στεγνώσουν καλά.

 

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για να έχουν αποτελέσματα όλα τα παραπάνω, βασική προϋπόθεση είναι η σωστή επιλογή κλιματιστικού. Εάν το κλιματιστικό είναι μικρότερο από αυτό που απαιτεί ο χώρος σου, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη απόδοση και αυξημένη κατανάλωση. Επιπλέον, ένα παλαιότερο κλιματιστικό είναι πολύ πιο ενεργοβόρο και λιγότερο αποδοτικό.

 

Μήπως ήρθε η στιγμή να αλλάξεις air condition; Διάβασε τον οδηγό αγοράς κλιματιστικού και επέλεξε το ιδανικό για εσένα!

 

Μπορείς να δεις ακόμη