E-books: Νέα εποχή στον τρόπο που διαβάζουμε βιβλία

by K Admin

 

Η ψηφιακή επανάσταση επέφερε πολλές και σημαντικές αλλαγές σ’ όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Ένας απ’ αυτούς τους τομείς είναι και το διάβασμα όπου η εμφάνιση των ηλεκτρονικών εκδόσεων, ή αλλιώς των e-books (ψηφιακά βιβλία) έφερε σημαντικές ευκολίες.

 

Το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι η έκδοση ενός έντυπου βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο μπορεί κανείς να διαβάσει σε desktop PC ή laptop, σε smartphone, σε tablet, ή σε αυτόνομες συσκευές που ονομάζονται e-readers οι οποίες λειτουργούν αποκλειστικά ως «ηλεκτρονικοί αναγνώστες». Ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να είναι εμπλουτισμένο με στοιχεία πολυμέσων, όπως ήχους, εικόνες, αλλά και διαδραστικά στοιχεία, όπως υπερσυνδέσμους και δυνατότητα δημιουργίας σελιδοδεικτών, με τα οποία μπορεί ο αναγνώστης να αλληλεπιδράσει.

 

Τα πλεονεκτήματα της ανάγνωσης e-book

 

Όπως είναι προφανές, τα e-books προσφέρουν πολλά οφέλη και πλεονεκτήματα σε σχέση με τα «παραδοσιακά», έντυπα βιβλία και σ’ αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε μερικά απ’ αυτά.

 

Τα διαβάζεις εδώ και τώρα

 

Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι διαθέσιμα άμεσα. Δε χρειάζεται να πας σε κάποιο βιβλιοπωλείο για να τ’ αγοράσεις, ούτε να περιμένεις για μέρες, εβδομάδες (και μερικές φορές περισσότερο) για να έρθει στην πόρτα σου. Με μόλις μερικά «κλικ» μπορείς να έχεις άμεσα το βιβλίο της αρεσκείας σου, χωρίς αναμονές ή/ και το φόβο να βρεθείς μπροστά σε ένα… out of stock.

 

Είναι πολύ απλό κι εύκολο ν’ αγοράσεις και να «κατεβάσεις» e-books μέσω του Διαδικτύου. Η διαδικασία είναι παρόμοια με την online αγορά οποιουδήποτε άλλου προϊόντος. Η μόνη διαφορά είναι ότι μετά την πληρωμή, είτε θα κατευθυνθείς σε μια σελίδα λήψης, είτε θα λάβεις το σύνδεσμο λήψης μέσω email. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ένα κλικ στο σύνδεσμο και το e-book θα «μεταφορτωθεί» αυτόματα στη συσκευή σου. Μετά τη λήψη δε χρειάζεται να συνδεθείς στο Internet για να διαβάσεις το βιβλίο σου. Απλά το «κατεβάζεις» στη συσκευή σου και μπορείς να το διαβάσεις όποτε κι όπου εσύ θέλεις.

 

Πρόσβαση σε χιλιάδες δωρεάν βιβλία

 

Υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες, όπως το eBooks4Greeks ή το Project Gutenberg, που προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία με δυνατότητα online ανάγνωσης, ή και download. Μάλιστα, πολλά δωρεάν e-books έχουν δημοσιευθεί ήδη από τους επίσημους εκδότες. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα δωρεάν e-books είναι συμβατά με όλους τους e-book readers. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εγγραφείς δωρεάν και να αρχίσεις την ανάγνωση!

 

Όλη η βιβλιοθήκη σου σε μία συσκευή

 

Αν είσαι φανατικός αναγνώστης, γνωρίζεις σίγουρα πόσο μεγάλη πρόκληση είναι να τακτοποιήσεις τη βιβλιοθήκη σου, κάθε φορά που προσθέτεις κάποιο καινούργιο βιβλίο. Αυτό, όμως, δε συμβαίνει ποτέ με τα e-books, καθώς ο μόνος χώρος που θα σε περιορίζει είναι ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος στην εσωτερική μνήμη της συσκευής σου. Και, δεδομένου ότι ο όγκος των e-books είναι μόλις μερικά megabytes (το πολύ), δεν πρόκειται να «ξεμείνεις» ποτέ από αποθηκευτικό χώρο.

 

Τα e-books λατρεύουν τα ταξίδια

 

Αγαπάς τα ταξίδια, αγαπάς και το διάβασμα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει ν’ αυξήσεις τον όγκο των αποσκευών σου για να πάρεις μαζί σου τα βιβλία που θα σου κρατήσουν συντροφιά. Αντιθέτως, με τα e-books δεν πρόκειται ποτέ να συναντήσεις το δίλλημα «ρούχα ή βιβλία», καθώς μπορείς να μεταφέρεις ολόκληρη τη βιβλιοθήκη σου όπου κι αν πας… χωρίς ράφια.

 

Ένα πανάλαφρο tablet, ή ένα smartphone μπορεί να χωρέσει εκατοντάδες ηλεκτρονικά βιβλία, για να διαβάζεις παντού: στο λεωφορείο, αεροπλάνο, τρένο ή ακόμα κι όταν στέκεσαι στην ουρά του ταχυδρομείου.

 

Τα e-books κάνουν καλό στην τσέπη σου

 

Λόγω της φύσης των ηλεκτρονικών βιβλίων, θα σου κοστίσει περισσότερο ν’ αποκτήσεις ένα έντυπο βιβλίο απ’ ό,τι να «κατεβάσεις» ένα e-book. Τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι φτηνότερα από τα έντυπα επειδή το κόστος του χαρτιού και της εκτύπωσης δεν περιλαμβάνεται στην τελική τιμή τους. Επιπλέον, δεν πληρώνεις έξοδα αποστολής (ένα επίπονο θέμα, ειδικά σ’ ό,τι αφορά την παράδοση σ’ απομακρυσμένες περιοχές), καθώς είναι άμεσα διαθέσιμα στη συσκευή σου, σχεδόν αμέσως μετά την αγορά.

 

Τα e-books είναι φιλικά προς το περιβάλλον

 

Με τα e-books μπορείς να διαβάζεις βιβλία μ’ ένα φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, αφού δεν χρειάζονται δέντρα για την παραγωγή χαρτιού. Επίσης, τα e-books δεν φθείρονται όπως ένα πραγματικό βιβλίο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να τα έχεις για πάντα στη ψηφιακή σου βιβλιοθήκη και να τα μεταφέρεις σ’ οποιαδήποτε συσκευή θέλεις χωρίς να πάθουν καμία απολύτως ζημιά.

 

Τα e-books κάνουν το διάβασμα πιο ξεκούραστο

 

Η ανάγνωση από την οθόνη δεν είναι πλέον βαρετή και κουραστική για τον χρήστη. Μ’ ένα e-book, μπορείς άμεσα ν’ αλλάξεις φόντο, μέγεθος γραμμάτων ή φωτεινότητα, ώστε να γίνεται πιο ξεκούραστο το διάβασμα. Αντίθετα, όταν τα μάτια σου κουράζονται μετά από το πολύωρο διάβασμα ενός φυσικού βιβλίου, η μόνη σου επιλογή είναι να σταματήσεις την ανάγνωση. Μ’ ένα e-book, μπορείς απλώς ν’ αλλάξεις το μέγεθος της γραμματοσειράς ή/ και τη φωτεινότητα και να συνεχίσεις το διάβασμα.

 

Τα e-books κάνουν το διάβασμα πιο «έξυπνο»

 

Μ’ ένα e-book, δεν υπάρχει η ανάγκη για σελιδοδείκτες και φωσφορούχο μαρκαδόρο για να υπογραμμίσεις τα σημεία που σου προκάλεσαν το ενδιαφέρον, αφού όλα αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα στην εφαρμογή που χρησιμοποιείς για ανάγνωση. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου κάποιο εξειδικευμένο λεξικό, καθώς η εφαρμογή μπορεί να κάνει την αναζήτηση μιας λέξης πολύ εύκολα. Μπορείς, επίσης, να μοιραστείς τα ενδιαφέροντα αποσπάσματα με τους φίλους σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να κατεβάσεις τις εκδόσεις που θα σου προτείνει η παρέα σου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!

 

 

Πώς μπορείς να διαβάσεις τα ηλεκτρονικά βιβλία σου σε smartphone ή tablet

 

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των ηλεκτρονικών βιβλίων είναι ότι μπορείς να τα διαβάσεις σχεδόν σ’ οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή διαθέτει οθόνη και προσφέρει πρόσβαση στο Internet. Έτσι, κάποιος που δεν θέλει ν’ αγοράσει μια εξειδικευμένη συσκευή ανάγνωσης e-book, μπορεί άνετα να διαβάσει το αγαπημένο του ηλεκτρονικό βιβλίο στο smartphone, ή στο tablet του – χρησιμοποιώντας απλά την κατάλληλη εφαρμογή ανάγνωσης.

 

Οι τρεις πιο διαδεδομένες πλατφόρμες ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων είναι: το Kindle της Amazon, το Google Books και το iBooks της Apple. Οι δύο πρώτες διατίθενται τόσο για Android όσο και για iOS, ενώ οι τελευταίες διατίθεται μόνο για συσκευές iOS. Και οι τρεις εφαρμογές αποτελούν ταυτοχρόνως και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, προσφέροντας εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους κι απίστευτη ευκολία αγοράς κι ανάγνωσης βιβλίων.

 

 

Σ’ ό,τι αφορά στα πρότυπα ανάγνωσης των ηλεκτρονικών βιβλίων, το iBooks έχει το δικό του ξεχωριστό κλειδωμένο format, το Kindle το ομοίως κλειδωμένο AZW, ενώ υποστηρίζει και ξεκλείδωτα αρχεία MOBI. Όσον αφορά στην πλατφόρμα της Google, υποστηρίζει το δημοφιλές ePub, τόσο κλειδωμένο με DRM, όσο και ξεκλείδωτο. Να σημειωθεί, επίσης, ότι όλες οι εφαρμογές ανάγνωσης κι ανεξάρτητα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία -εκτός Amazon και Apple– υποστηρίζουν το ePub.

 

Φυσικά, εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν δεκάδες άλλες δωρεάν εφαρμογές ανάγνωσης -για iOS και Android– που υποστηρίζουν κι άλλες μορφές αρχείων όπως .TXT, .PDF, .DOC κ.λπ. για να μπορείς ν’ ανοίγεις και τα προσωπικά σου αρχεία.

 

Σε περίπτωση που δεν θέλεις να εγκαταστήσεις στη συσκευή σου κάποια εφαρμογή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιον cloud reader. Πρόκειται για ηλεκτρονικές πλατφόρμες οι οποίες σου επιτρέπουν να διαβάζεις e-books στο διαδίκτυο χωρίς να έχεις κάποια e-book reader app εγκατεστημένη στη συσκευή σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι μια δωρεάν εγγραφή με κάποιον cloud reader της επιλογής σου. Έπειτα μπορείς να έχεις πρόσβαση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη σου από οποιαδήποτε συσκευή με πρόσβαση στο Internet.

 

Οι τρεις πιο δημοφιλείς cloud readers είναι οι: Kindle Cloud reader, Nook Cloud reader και Kobo reader. Όσον αφορά τους χρήστες iOS, μπορούν να συνδεθούν στο iTunes και ν’ αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες iCloud για πρόσβαση στη βιβλιοθήκη iBooks.

 

 

 

Κορυφαία smartphones και tablets για e-reading

 

Η εξέλιξη των smartphones και των tablets έφερε μεγαλύτερες και ευκρινέστερες οθόνες, που προσφέρουν καθαρά κι ευανάγνωστα κείμενα ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φως. Τα smartphones και τα tablets αποτελούν ιδανική επιλογή για τους αναγνώστες που θέλουν να επενδύσουν σε μία πολυχρηστική συσκευή που θα τους προσφέρει πολλά περισσότερα, εκτός από το να διαβάζουν e-books.

 

Όμως, ακόμα κι αν το smartphone, ή το tablet προορίζεται κυρίως για ανάγνωση e-books, υπάρχουν πολλές προτάσεις που συνδυάζουν όλα όσα χρειάζεσαι για ξεκούραστο διάβασμα: μεγάλη και ευκρινή οθόνη, φορητότητα, υψηλή αυτονομία μπαταρίας.

 

Smartphones

 

Ειδικότερα, από τα Android smartphones ξεχωρίζουν τα πιο «φρέσκα» Samsung Galaxy S9 και Huawei P20 Pro, τα οποία παρέχουν μεγάλη οθόνη υψηλής ανάλυσης (Quad HD+ και Full HD αντίστοιχα), με λεπτά πλαίσια για καλύτερη θέαση με περισσότερες πληροφορίες στην οθόνη, ακόμη κι όταν διαβάζεις comics, ή βιβλία που έχουν πολλές εικόνες.

 

Παράλληλα προσφέρουν ελαφρύ εργονομικό σχεδιασμό για εξαιρετικά άνετη χρήση. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να κρατάς το κινητό σου στο ένα χέρι χωρίς να κουράζεσαι, ειδικά όταν θέλεις ν’ απολαύσεις ένα αγαπημένο βιβλίο, στον καναπέ, στο κρεβάτι, στην καφετέρια, ή ακόμα και στην παραλία!

 

Τόσο το Galaxy S9 όσο και το P20 Pro είναι ανθεκτικά στο νερό και τη σκόνη, κάτι που συμβάλει σημαντικά στη φορητότητα των συσκευών. Εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό στα εν λόγω smartphones, είναι και η αυτονομία της μπαταρίας. Και οι δύο προτάσεις είναι εξοπλισμένες με εξαιρετικά ισχυρή μπαταρία που φορτίζει με ασφάλεια και ταχύτητα και διατηρεί την ισχύ της πολύ περισσότερο.

 

Όσον αφορά στην πλατφόρμα της Apple, το, επίσης νέο iPhone X συγκεντρώνει όλα τα φώτα. Με Super Retina HD οθόνη 5,8 ιντσών, με εντυπωσιακή αναλογία οθόνης/επιφάνειας και τεχνολογία True Tone, η νέα πρόταση της Apple προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία θέασης οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι. Η σχεδίαση του iPhone X συνδυάζει κομψότητα με ανθεκτικότητα, ενώ το γυαλί και το ανοξείδωτο ατσάλι προσφέρουν εξαιρετική αίσθηση στο χέρι του χρήστη.

 

Επίσης, όσοι αγαπούν τα ταξίδια, θα βρουν ιδιαιτέρως βολική την ασύρματη φόρτιση, αφού μπορούν να φορτίσουν τη συσκευή τους με ασύρματους σταθμούς φόρτισης και επιφάνειες φόρτισης σε ξενοδοχεία, καφετέριες και αεροδρόμια σ’ όλον τον κόσμο.

 

Tablets

 

Λόγω μεγαλύτερων διαστάσεων οθόνης -σε σχέση με τα smartphones– τα tablets αποτελούν κυρίαρχη επιλογή για ανάγνωση e-books. Συγκεκριμένα, το μέγεθος οθόνης στα tablets ξεκινά από τις 7 ίντσες και φτάνει μέχρι τις 13 ίντσες.

 

Ξεκινώντας από το οικοσύστημα της Apple, το Apple iPad 9.7 αποτελεί εξαιρετική πρόταση για όσους αναζητούν ένα tablet κοντά στις 10 ίντσες που να συνδυάζει ισχυρές επιδόσεις και φορητότητα. Ειδικότερα, η συσκευή διαθέτει Retina οθόνη 9,7 ιντσών με ανάλυση 2048×1536, η οποία υπόσχεται καθαρή κι ευανάγνωστη εικόνα από οποιαδήποτε γωνία θέασης. Το iPad 9.7 έχει σχεδιαστεί για να το έχεις πάντα μαζί, αφού έρχεται με βάρος μόλις 469 γραμμάρια και πάχος 7,5 χιλιοστά, ενώ χάρη στη μοναδική διάρκεια λειτουργίας μπαταρίας (720 ώρες χρόνος αναμονής) θα σε συντροφεύει όλη μέρα.

 

Μια ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ένα ελαφρύ, φορητό και εξαιρετικά οικονομικό Android tablet είναι το Samsung Galaxy Tab A7. Είναι εξοπλισμένο με φωτεινή HD οθόνη 7 ιντσών με ανάλυση 1280×800 pixel, ενώ στο εσωτερικό του συναντάμε τετραπύρηνο επεξεργαστή στα 1,30 GHz, που συνδυάζεται με 1.5 μνήμη RAM, 8GB αποθηκευτικό χώρο και ισχυρή μπαταρία χωρητικότητας 4000 mAh. Επιπλέον, η εσωτερική μνήμη μπορεί να επεκταθεί έως 200 GB μέσω κάρτας microSD.

 

Η εξαιρετικά λεπτή και κομψή σχεδίαση καθιστά το Galaxy Tab A τόσο ελαφρύ και συμπαγές ώστε να μπορείς εύκολα να το πάρεις μαζί σου σχεδόν οπουδήποτε, ενώ η μεγάλης διάρκειας μπαταρία του διαρκεί πάνω από 10 ώρες με μία μόνο φόρτιση.

 

Προχωρώντας σε μια πιο ακριβή πρόταση, συναντάμε το Lenovo Yoga Book 10.1″, το ελαφρύτερο και κομψότερο 2-σε-1 tablet στον κόσμο -με βάρος μόλις 690 γραμμάρια. Είναι εξοπλισμένο με οθόνη Full HD 10,1 ιντσών με ανάλυση 1920 x 1200 pixel, ενώ, αν και εξαιρετικά λεπτό κι ελαφρύ, παρέχει ισχυρές επιδόσεις. Συγκεκριμένα, τροφοδοτείται από τον επεξεργαστή Intel Atom χρονισμένο στα 2,4 GHz που συνδυάζεται με μνήμη 4GB RAM και μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία 8500 mAh.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά που καθιστούν αυτό το 2-σε-1 tablet ιδανική συσκευή ανάγνωσης e-books είναι η υψηλή φορητότητά του, και η εύκολη δημιουργία σημειώσεων, σχεδίων, επισήμανση κειμένων με το Real Pen και το πληκτρολόγιο Halo. Το Lenovo Yoga Book απευθύνεται σ’ όσους αναζητούν ευελιξία και παραγωγικότητα σε καθημερινή βάση, χωρίς συμβιβασμούς στην απόδοση.

 

 

Η γοητεία του κλασικού και η άνεση του μοντέρνου

 

Τα e-books δεν ήρθαν για να «καταδικάσουν» τα έντυπα βιβλία, γι’ αυτό και θα εξακολουθούν να συνυπάρχουν για πολύ καιρό ακόμα. Άλλωστε δεν έχει εφευρεθεί ακόμη τεχνολογία που ν’ αναπαράγει τη μοναδική μυρωδιά και αίσθηση του τυπωμένου χαρτιού. Ωστόσο, ακόμα και ο πιο φανατικός υποστηρικτής του έντυπου βιβλίου, μπορεί πλέον να παραδεχτεί ότι η ανάγνωση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου είναι απείρως πιο βολική.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη