Aντικολλητικό τηγάνι και γουόκ: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

by K Admin

 

Το γουόκ είναι μια συσκευή που όλο και συχνότερα, πλέον, βρίσκεται στα ελληνικά σπίτια, μιας και είναι -αρκετές φορές- απαραίτητο για την παρασκευή πιάτων που έχουν προέλευση απ’ την Άπω Ανατολή και πιο συγκεκριμένα απ’ την Κίνα. Με τη μεγάλη του χωρητικότητα και το πλάτος του, λειτουργεί ουσιαστικά κι ως τηγάνι δίνοντας τη δυνατότητα μαγειρέματος μεγαλύτερων ποσοτήτων, και ουσιαστικά πετυχαίνοντας αυτό για το οποίο είναι διάσημη κυρίως η κινεζική κουζίνα: το συνδυασμό τηγανητού-βραστού, με απόδοση μιας καπνιστής «νότας» στο φαγητό αλλά και της «διακριτικής» αίσθησης του βραστού.

 

Παρόλα αυτά, είναι εφικτό να εντρυφήσει κανείς στην εν λόγω κουζίνα χωρίς γουόκ, μ’ ένα απλό αντικολλητικό τηγάνι; Ανήκεις σ’ αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν ξεχωριστές γεύσεις αλλά δεν έχεις γουόκ; Ας δούμε που χρησιμεύει το ένα και που το άλλο ώστε να έχεις μια καλύτερη εικόνα γι’ αυτό που μπορείς να πετύχεις με το κάθε σκεύος.

 

Πλεονεκτήματα του τηγανιού

 

 

1. Μπορείς να πετύχεις εξαιρετικά αποτελέσματα στην κινέζικη κουζίνα και μ’ ένα απλό τηγάνι

 

Το να πούμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι 100% ίδιο σ’ όλα τα πιάτα θα είναι ψέμα. Αλλά απ’ την άλλη, τα πιάτα θα είναι αξιοπρεπή ακόμη κι αν παρασκευαστούν στο τηγάνι. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μπορείς να βρεις σε sites μαγειρικής εξαιρετικές συνταγές όπου το τηγάνι αναδεικνύει πιάτα εξίσου καλά με το γουόκ.

 

2. Ένα αντικολλητικό τηγάνι απαιτεί τη μισή ποσότητα λαδιού απ’ ότι ένα γουόκ

 

Θα εξοικονομήσεις είτε 2/3, είτε περίπου το μισό λάδι στο αντικολλητικό τηγάνι σε σχέση με το αντίστοιχο που θα χρειαζόσουν στο γουόκ. ‘Οσο κι αν ακολουθήσεις κατά γράμμα τις οδηγίες μαγειρέματος και χρήσης του γουόκ και της συνταγής, κάτι μπορεί να κολλήσει στη βάση του γουόκ και να καεί, ειδικά αν δεν διαθέτει αντικολλητική βάση. Επίσης, δεν απαιτούν όλα τα πιάτα τόσο υψηλή θερμοκρασία λαδιού. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άνετα ένα αντικολλητικό τηγάνι και λιγότερο λάδι. Ειδικά σε πιάτα που χρειάζεται να μαγειρέψεις το ρύζι μέσα στο σκεύος θα χρειαστεί να προσθέτεις συνεχώς λάδι ώστε να μην σου κολλήσει στη βάση.

 

3. Το τηγάνι κάνει πράγματα που ένα γουόκ δεν μπορεί να κάνει

 

Είτε το πιστεύεις, είτε όχι, ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να κάνει περισσότερα από ένα γουόκ. Για παράδειγμα σε συνταγές με τοφού, ή άλλα εύκολα στο σπάσιμο συστατικά θα διαπιστώσεις ότι είναι πολύ ευκολότερο να μείνουν ακέραια στο τηγάνι παρά στο γουόκ, λόγω του πιο επίπεδου πάτου του σκεύους και των αντικολλητικών του ιδιοτήτων . Βέβαια, ένα τηγάνι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για όλες τις κουζίνες του κόσμου, κι όχι μόνο στην κινέζικη.

 

4. Πιο εύκολο στη χρήση για αρχάριους

 

Για να πετύχεις τα καλύτερα και σωστά αποτελέσματα μ’ ένα γουόκ θα πρέπει να το έχεις θερμάνει σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ανεξάρτητα με το τι μαγειρεύεις, και το όλο μαγείρεμα πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά τους σεφ σε καλά κινέζικα εστιατόρια, θα μείνεις έκπληκτος με το πόσο λίγο χρόνο χρειάζονται για να τσιγαρίσουν το κρέας, ή για ν’ ανακατέψουν τη σάλτσα. Το τηγάνι χρειάζεται αρκετό χρόνο παραπάνω γι’ όλα αυτά, να μαγειρέψει, δηλαδή, πλήρως κρέας/λαχανικά και έτσι είναι πιο φιλικό με τους αρχάριους που δεν έχουν συνηθίσει να τα κάνουν όλα γρήγορα και με «χειρουργική» ακρίβεια.

 

 

5. Το τηγάνι δεν βγάζει τόσο καπνό και δεν αφήνει τόσες πολλές μυρωδιές

 

Είναι αλήθεια ότι το μαγείρεμα με το γουόκ, λόγω της φύσης του, παράγει πολύ καπνό και μυρωδιές οι οποίες γεμίζουν το σπίτι. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό (θ’ αναφερθεί παρακάτω), αλλά και πάλι εξακολουθεί να μην είναι ιδιαιτέρως ευχάριστο. Διαφορετικά, το σπίτι μυρίζει γι’ αρκετή ώρα –κι ανάλογα με τη δύναμη του  απορροφητήρα και τη δυνατότητα εξαερισμού του- σαν εστιατόριο.

 

 

Πλεονεκτήματα του γουόκ

 

1. Αν μαγειρεύεις συχνά κινέζικο θα κάνεις γρήγορα απόσβεση

 

Μπορεί να προσθέσεις ένα έξτρα σκεύος στην κουζίνα σου, φυσικά αναφερόμαστε στα γουόκ με αντικολλητική επιφάνεια, που θα συνεισφέρει στο να κερδίσεις επιπλέον γεύση κι ευκολία στις παρασκευές σου. Είναι πραγματικά πολύ πιο απλό να χρησιμοποιείς το σωστό σκεύος για συγκεκριμένες συνταγές, απ’ το να προσπαθείς να κάνεις προσαρμογές.

 

2. Το γουόκ είναι το σωστό σκεύος για την κινέζικη κουζίνα

 

Ότι και να λέμε, όσες εναλλακτικές και να δίνουμε η πραγματικότητα είναι μία. Το γουόκ είναι ιδανικό για την κινέζικη κουζίνα, αποδίδει σωστά τις γεύσεις και πάνω απ’ όλα τα αρώματα των φαγητών και δίνει στα πιάτα το χαρακτήρα που τους αρμόζει. Ελαφρύ και με μία «νότα» καπνίσματος.

 

3. Μπορεί κάποια «σπατάλη» λαδιού να δικαιολογείται

 

Οι παρασκευές στο γουόκ όντως απαιτούν περισσότερο λάδι. Αλλά υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Το τηγανητό ρύζι σε γουόκ, για παράδειγμα, έχει άλλη χάρη απ’ την αντίστοιχη παρασκευή σ’ οποιοδήποτε άλλο σκεύος. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε –πάντως- ότι όσο πιο σύγχρονο είναι το γουόκ, τόσο πιο πολύ μειώνεται και η ποσότητα του λαδιού που χρησιμοποιείται.

 

4. Το γουόκ έχει τη χωρητικότητα που δεν έχει ένα τηγάνι

 

Το γουόκ μπορεί να είναι ιδανικό για την κινέζικη κουζίνα, αλλά με τη χωρητικότητά του δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχό του να χωρέσει με άνεση όλα εκείνα τα, ουκ ολίγα, συστατικά που –συνήθως- περιλαμβάνει ένα πληθωρικό γεύμα. Ειδικά αν μαγειρεύεις για πάνω από 2 άτομα το γουόκ είναι το σκεύος που χρειάζεσαι, μιας κι ένα μέσο γουόκ -στη χειρότερη περίπτωση- μπορεί να μαγειρέψει φαγητό για τουλάχιστον 4 άτομα.

 

5. Το γουόκ χρειάζεται απλά λίγο χρόνο και συνήθεια

 

Το τηγάνι είναι όντως πιο εύκολο στη χρήση του, αλλά κανείς ποτέ δεν κατάφερε κάτι παραπάνω χωρίς να καταβάλλει λίγη προσπάθεια. Σε τελική ανάλυση, το γουόκ απαιτεί λίγη προσοχή παραπάνω και ν’ ακολουθείς τους χρόνους και τις οδηγίες της συνταγής (και ενίοτε του σκεύους). Επιπλέον, δεν είναι κάτι εξαιρετικά περίπλοκο να το μάθει κανείς.

 

6. Το αντικολλητικό γουόκ καθαρίζεται πιο εύκολα

 

Για την ακρίβεια καθαρίζεται σχεδόν το ίδιο καλά με τ’ αντικολλητικό τηγάνι, με μόνο μειονέκτημα ίσως το βάρος του και την κοιλότητα των τοιχωμάτων του που απαιτεί περισσότερη προσοχή στο καθάρισμα.

 

7. Ο ατμός που παράγει προσδίδει επιπλέον νοστιμιά στα φαγητά


Μπορεί να γεμίζει το χώρο, αλλά αυτός ο ατμός που παράγεται δεν μπορεί ν’ αποφευχθεί, μιας και είναι αυτός που δίνει όλη τη νοστιμιά και τη διαφορετικότητα στα φαγητά που μαγειρεύονται εκεί (wok hei στα κινεζικά σημαίνει αέρας του γουόκ). Δεν είναι τυχαίο ότι στα κινέζικα σπίτια έχουν πάντα κουζίνες που δεν είναι στον κοινόχρηστο χώρο, αλλά σε χωριστό δωμάτιο με πόρτα που κλείνει καλά. Εάν θέλεις να ζήσεις σωστά την εμπειρία των κινέζικων εδεσμάτων είναι κάτι που πρέπει ν’ αποδεχτείς. Σε τελική ανάλυση, το τηγάνι δεν είναι εντελώς «αθώο» και βγάζει κι αυτό ατμούς, καπνούς και λοιπές μυρωδιές. Πάντως όλα λύνονται μ’ έναν καλό απορροφητήρα.

 

 

Συμπεράσματα

 

Το γουόκ είναι μια καλή επιλογή για κάποιον που αρέσκεται να μαγειρεύει πιάτα της κινέζικης κουζίνας με τον αυθεντικό τρόπο, αρκετά συχνά. Πλέον τα γουόκ που θα βρεις στο εμπόριο είναι πολύ καλά προσαρμοσμένα στη δυτική κουλτούρα. Απ’ την άλλη, το αντικολλητικό τηγάνι μπορεί να κάνει εξαιρετικά τη δουλειά του, ειδικά εάν η κουζίνα σου είναι ηλεκτρική, κι όχι γκαζιού. Η επένδυση σ’ ένα καλό, μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ποτέ δεν είναι κακή ιδέα μιας και οι χρήσεις του είναι ποικίλες, καθώς ένα τηγάνι με μεγάλο πάτο κι αρκετό βάθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για μαγειρευτά φαγητά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη