Παίρνεις το κόνσεπτ της αρχαίας Ελλάδας που και πολλά υποσχόμενο είναι και το κοινό το γνωρίζει ήδη. Βάζεις στον τίτλο την Οδύσσεια που επίσης παραπέμπει σε ελληνική μυθολογία και είναι και λέξη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. Βρίσκεις τρόπο να μπλέξεις τους Σπαρτιάτες because Leonidas (η σκηνή με την κλωτσιά στο κενό είναι must), βάζεις και λίγο από Mykonooooos για να χτυπήσεις και τα κοινά μικρών ηλικιών και είσαι κομπλέ! Το Assassin’s Creed Odyssey είναι έτοιμο!
Τα Assassin’s Creed ανέκαθεν διηγούνταν τις δικές τους εκδοχές όσον αφορά στα γεγονότα των διαφόρων ιστορικών περιόδων που εξελίσσονταν, φροντίζοντας να βρίσκουν πάντα τον τρόπο να μπλέκουν γνωστά πρόσωπα, τοποθεσίες, ενίοτε και γεγονότα –με λίγα λόγια, όλα τα “keywords” που κάνουν «γκελ» στον κόσμο. Για κάποιον που δεν παίζει την Ιστορία στα δάχτυλα, το αποτέλεσμα ήταν πάντα τίτλοι που παίζονταν ευχάριστα και «χωνεύονταν» εύκολα. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ένας εξ αυτών πραγματεύεται τη μυθολογία της χώρας σου;
Εδώ τα πράγματα αλλάζουν, με το Assassin’s Creed Odyssey να προσπαθεί μεν και εν τέλει να προσφέρει ένα απόλυτα αποδεκτό εμπορικά αποτέλεσμα, που όμως δεν βγάζει κανένα νόημα για εκείνους που γνωρίζουν σε έναν βασικό βαθμό την ελληνική μυθολογία και Ιστορία. Εν πάση περιπτώσει όμως, η δράση έχει μεταφερθεί από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, εν μέσω των Πελοποννησιακών Πολέμων. Ο παίκτης επιλέγει για πρώτη φορά το φύλο του ήρωα, παίζοντας έναν απόγονο του Λεωνίδα (τι λέγαμε στην εισαγωγή;) και ξεκινώντας ως ένας άσημος μισθοφόρος, θα φτάσει να καθορίζει τη μοίρα της αρχαίας Ελλάδας. Υποθέτουμε.
Η δράση στο παιχνίδι έχει εμπλουτιστεί αρκετά σε σχέση με το προηγούμενο Assassin’s Creed, Origins. Ο παίκτης έχει πλέον τη δυνατότητα να επιλέγει τις απαντήσεις που θα δώσει ο ήρωας, να τροποποιεί τον εξοπλισμό και την εξάρτυσή του, να επιλέγει skills και επιθέσεις και γενικώς να κάνει ό,τι θέλει δίχως τον κίνδυνο αποσυγχρονισμού. Οι άνθρωποι της Ubisoft υποστηρίζουν ότι το Assassin’s Creed Odyssey είναι πλέον περισσότερο RPG παρά action και σε έναν βαθμό δεν έχουν άδικο –τουλάχιστον συγκριτικά με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.
Η δράση εναλλάσσεται, πότε στη στεριά και πότε στο νερό. Θα έχεις το πλοίο σου το οποίο μάλιστα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην όλη ιστορία ενώ θα είσαι υπεύθυνος για το πλήρωμά του. Στο έδαφος, ο χαρακτήρας σου θα είναι σε θέση να κάνει ό,τι και στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, με τις απαραίτητες διαφοροποιήσεις στον εξοπλισμό λόγω εποχής φυσικά. Ο χάρτης που είδαμε είναι πλήρης, περιλαμβάνοντας ολόκληρο το Αιγαίο, από την Αττική και την Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη και τις Κυκλάδες –και μολονότι το μέγεθός του είναι μεγάλο, λογικά το Πειραιάς – Κρήτη δεν θα είναι ολονύχτια υπόθεση!
Η επιλογή χαρακτήρα σύμφωνα με τη Ubisoft δεν θα επηρεάζει την εξέλιξη του παιχνιδιού και θα έχει καθαρά αισθητικό χαρακτήρα, οπότε είτε διαλέξεις τον… Αλέξιο, είτε την Κασσάνδρα, η ιστορία που θα ζήσεις θα είναι η ίδια. Κατά τη διάρκεια του Assassin’s Creed Odyssey, ο παίκτης θα καλείται συχνά να επιλέξει μεταξύ της ελευθερίας και της τάξης, ένας αν μη τι άλλο ενδιαφέρων τρόπος για την αντικατάσταση της μάχης του καλού με το κακό –έτσι κι αλλιώς είχε μάλλον κουράσει. Πρόθεση των δημιουργών του τίτλου είναι να τον υποστηρίξουν για μήνες με επιπλέον περιεχόμενο και μάλιστα σε εβδομαδιαία βάση –με μικρές αποστολές κατά βάση- δίνοντας έτσι στους παίκτες κίνητρα να επιστρέφουν στην αρχαία Ελλάδα τακιτκά.
Το Assassin’s Creed Odyssey είναι ενδιαφέρον. Δεν αποτελεί πιστή απόδοση της ελληνικής μυθολογίας και Ιστορίας, όμως εν τέλει θεωρούμε πως θα βρει τον τρόπο να διηγηθεί ένα ευχάριστο παραμύθι. Το βελτιωμένο του gameplay με το ακόμα μεγαλύτερο βάθος και οι καινούριες δυνατότητες που θα σου προσφέρει θα σε καλύψουν πλήρως, καθιστώντας το ακόμα μία σίγουρη αγορά για φέτος. Κυκλοφορεί σε PS4, Xbox One και PC στις 5 Οκτωβρίου.