Εφαρμογές για τηλεδιασκέψεις

 

Οι εφαρμογές βιντεοκλήσεων και τηλεδιασκέψεων γνωρίζουν μεγάλη άνθιση και δημοφιλία ειδικά τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, αυτή η δυνατότητα ζωντανής επικοινωνίας με εικόνα και ήχο σε μία εποχή όπου όλο και περισσότεροι διαθέτουν αξιόπιστες και γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο, επέτρεψε σε εκατομμύρια ανθρώπους να εργαστούν ή να διαβάσουν από απόσταση, αλλά και να κοινωνικοποιηθούν με καινούργιους τρόπους.

Σε αυτό το πλαίσιο προγράμματα ή υπηρεσίες όπως τα Facebook Messenger Rooms, Zoom, Microsoft Teams και Google Meet, έγιναν απαραίτητα σε κάθε υπολογιστή, tablet ή smartphone. Το καθένα από αυτά έχει τα δικά του πλεονεκτήματα, ανάλογα με τον τρόπο χρήσης, ενώ κάποια ενδείκνυνται περισσότερο για επαγγελματικούς σκοπούς.

 

Έτσι, στο παρακάτω συγκριτικό θα διαπιστώσεις τι ταιριάζει περισσότερο στις δικές σου ανάγκες ειδικά αν σε ενδιαφέρει μόνο το δωρεάν και όχι το συνδρομητικό κομμάτι τους.

 

Facebook Messenger Rooms

Τα Δωμάτια Messenger είναι η νεότερη λειτουργία που προστέθηκε στο Facebook και κυρίως στο app του (το Messenger). Μάλιστα, πρόκειται για δωρεάν υπηρεσία (free to use χωρίς κανένα time limit), η οποία δεν χρειάζεται επιπλέον downloads και δουλεύει εξαιρετικά και σε φορητές συσκευές. Ακόμη, δεν είναι απαραίτητο ή υποχρεωτικό το να έχεις λογαριασμό στο Facebook για να πάρεις μέρος σε μία διάσκεψη, ενώ είναι σαφώς πολύ απλό και εύκολο στην χρήση. Επίσης, τα δωμάτια μπορούν να υποστηρίξουν μέχρι και 50 συμμετέχοντες ταυτόχρονα και υπάρχουν και ενδιαφέροντα εξτρά features, όπως είναι το εικονικό φόντο (virtual background) ή AR φίλτρα. Επιπλέον, ως υπηρεσία θα είναι σύντομα διαθέσιμη και μέσω Instagram.

 

[ae-fb-embed url=’https://www.facebook.com/Kotsovolos/videos/237308277348177/’ width=’600′]

 

Γενικά, πρόκειται για μία απλή, πρακτική και free λύση για ιδιωτικές συναντήσεις. Θα έλεγε κανείς ότι είναι πιο εύκολα προσβάσιμο και απλό ακόμα και από το Zoom, ειδικά επειδή η πλειοψηφία έχει ήδη εγκατεστημένο το Messenger app στο κινητό. Όμως, εξαιτίας ακριβώς της έντονης σύνδεσής του με την social media λογική, αλλά και επειδή δεν διαθέτει κάποιες πιο προχωρημένες υπηρεσίες (όπως για παράδειγμα διαμοιρασμό οθόνης), δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι κατάλληλο για επαγγελματικά meetings.

 

Zoom

Το Zoom είναι αυτή την στιγμή μια από τις πλέον δημοφιλείς πλατφόρμες του είδους. Aν και το αρχικό του target group ήταν ο επιχειρηματικός και ακαδημαϊκός κόσμος, εντούτοις έγινε πολύ δημοφιλές και χρήσιμο για όλες τις δουλειές τους τελευταίους 3 μήνες. Για του λόγου το αληθές γινόταν καθημερινή και σταθερή χρήση από περισσότερους από 300 εκατομμύρια χρήστες.

Βέβαια, η δημοφιλία του οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες. Ειδικότερα, μπορεί κανείς να μην το χρησιμοποιήσει συνδρομητικά, αλλά να δουλέψει ικανοποιητικά μόνο με τα ελεύθερα και δωρεάν στοιχεία του. Παράλληλα, είναι απλό και εύκολο στην χρήση και τρέχει σε πολλές συσκευές. Επίσης, προσφέρει μερικά ενδιαφέροντα features όπως screen sharing και participant control. Γενικά, είναι κατάλληλο για απλούς χρήστες και ιδιώτες, αλλά ταυτόχρονα και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι η έντονη δημοφιλία του και χρήση προσέλκυσε χάκερς και άλλους ειδικούς στους υπολογιστές, οι οποίοι ανέδειξαν σοβαρά κενά ασφαλείας και άλλα θέματα. Στον αντίποδα, η δημιουργός εταιρεία αντέδρασε αρκετά γρήγορα βελτιώνοντας σημαντικά το κομμάτι της ασφάλειας.

Η δωρεάν έκδοση του Zoom προσφέρει απεριόριστες χρονικά συναντήσεις όταν είσαι ένας προς έναν και 40 λεπτά για γκρουπ από 3 μέχρι 100 άτομα. Προφανώς, αν περάσει αυτό το χρονικό πλαίσιο μπορείς να δημιουργήσεις νέου γκρουπ με τους ίδιους συμμετέχοντες για επιπλέον 40 λεπτά! Από την άλλη, οι συνδρομητικές υπηρεσίες ξεκινούν από τα 15 δολάρια ανά μήνα.

 

 

Microsoft Teams

Η Microsoft δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την διαδικασία και η δική της λύση (το Microsoft Teams) συνδέεται με το Microsoft 365 (δηλαδή τις online τύπου Office υπηρεσίες της). Μάλιστα, διαθέτει κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά όπως τη δυνατότητα για video meeting με 10.000 άτομα (!) ή την καταγραφή και αποθήκευση των συναντήσεων στο cloud (OneDrive). Σαφέστατα, συνεργάζεται και συνδυάζεται με όλα τα άλλα apps και services της Microsoft. Επιπρόσθετα, πέρα από τη δυνατότητα για βίντεο, έχει πολύ περισσότερα chat-based στοιχεία σε σχέση με άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα. Ύστερα, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχει έναν πιο business προσανατολισμό όπως την δυνατότητα για VoIP, encryption, screen sharing και call recording. Γενικά, το Microsoft Teams είναι πιο ασφαλές σε σχέση με εφαρμογές όπως το Zoom, αλλά και πιο business oriented. Αν ήδη αξιοποιείς το Microsoft 365 θα σε βολέψει απόλυτα για δουλειά.

 

Google Meet

Το Google Meet δεν είναι τίποτα άλλο παρά η νέα αναγεννημένη έκδοση του παλιού Hangouts Meet. Είναι μέρος της σουίτας online υπηρεσιών της Google (που περιλαμβάνει και το Gmail) και δουλεύει εξαιρετικά σε φορητές συσκευές (tablet και smartphone). Ειδικότερα, μπορείς να το κατεβάσεις ως ξεχωριστό app ή μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και μέσω φυλλομετρητή (π.χ. Chrome ή Firefox). Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα Google Account. Στα θετικά του είναι και το γεγονός ότι έχει ένα καλό interface και είναι αρκετά «ελαφρύ», ενώ υποστηρίζει εύκολα τηλεδιασκέψεις με δεκάδες άτομα.

Μάλιστα, στη δωρεάν έκδοσή του υποστηρίζει 100 συμμετέχοντες με time limit τις 24 ώρες! Φυσικά, η συνδρομητική του έκδοση είναι ακόμα πιο πλούσια σε χαρακτηριστικά. Κάποια από αυτά είναι επιπλέον εργαλεία συνεργασίας και διαμοιρασμού, η αποθήκευση των video meetings στο Google Drive και η επιλογή για κρυπτογράφηση.

Γενικά, το Google Meet μπορεί υπό προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί ιδιωτικά από τον μέσο χρήστη, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να ικανοποιήσει και τις ανάγκες κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ειδικά στην συνδρομητική του έκδοση).

 

Τέλος, αν και οι τέσσερις προαναφερθείσες εφαρμογές είναι από τις πιο δημοφιλείς υπάρχουν και δεκάδες ακόμη του είδους που μπορείς να δοκιμάσεις  δωρεάν ή επί πληρωμή. Όλες προσφέρουν σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δωρεάν υπηρεσίες. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να διαχωρίσεις τη λογική χρήσης, δηλαδή αν θα κάνεις τηλεδιάσκεψη σε ιδιωτικό και φιλικό επίπεδο ή αν θα το αξιοποιήσεις πιο επαγγελματικά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη