Πώς θα μειώσεις την κατανάλωση ρεύματος στον καταψύκτη

 

Ήξερες ότι ο καταψύκτης σου μπορεί να «καίει» έως και 30% περισσότερο ρεύμα, αν τα ανοίγματα εξαερισμού του ή ο συμπιεστής είναι καλυμμένα με σκόνη; Γνωρίζεις πως για κάθε βαθμό που ρυθμίζεις τον θερμοστάτη χαμηλότερα από τους -18°C, αυξάνεις ανώφελα την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%;

Παραδείγματα όπως τα παραπάνω δείχνουν πως η ενεργειακή «συμπεριφορά» του καταψύκτη εξαρτάται και από τον τρόπο χρήσης ή τη συντήρησή του. Επομένως, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες, μπορείς να εξασφαλίσεις πως η συσκευή σου θα «φυλακίζει» τη γεύση και τα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμά σου, με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού.

 

Προετοίμαζε σωστά τα τρόφιμα

Φρόντιζε οι τροφές σου να είναι πάντοτε σκεπασμένες, είτε μέσα σε δοχεία τροφίμων είτε καλά τυλιγμένες σε αεροστεγείς μεμβράνες. Σε αντίθετη περίπτωση, από την εξάτμιση των υγρών θα αυξάνεται η υγρασία στο εσωτερικό του καταψύκτη, όποτε προσθέτεις νέες προμήθειες. Ως συνέπεια, θα πρέπει να «δουλεύει» περισσότερο το μοτέρ της συσκευής για να αποκαταστήσει την ψύξη και επομένως θα «καίει» περισσότερο ρεύμα. Η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται και στην περίπτωση που προσθέτεις τρόφιμα, τα οποία δεν έχεις αφήσει πρώτα να κρυώσουν και είναι ακόμη ζεστά. Όπως είναι φυσικό, τα ζεστά τρόφιμα θα αυξήσουν αισθητά τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του καταψύκτη, με συνέπεια να πρέπει να λειτουργήσει για περισσότερο χρόνο το μοτέρ του, ώστε να την επαναφέρει στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Η ρύθμιση του θερμοστάτη

Η ιδανική θερμοκρασία κατάψυξης των τροφίμων είναι οι -18°C. Επομένως δεν κερδίζεις τίποτα αν κατεβάσεις χαμηλότερα τον θερμοστάτη. Για την ακρίβεια, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να «φουσκώσεις» χωρίς λόγο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου. Κι αυτό γιατί για κάθε 1 βαθμό που θα «κατεβάζει» η συσκευή χαμηλότερα τη θερμοκρασία, θα αυξάνει την ενεργειακή της κατανάλωση κατά 10%.

Στην περίπτωση που το μοντέλο σου έχει πάνελ με ψηφιακές ενδείξεις, τότε ρύθμισε απλώς τη θερμοκρασία στους -18°C. Αν ο καταψύκτης σου έχει αναλογικό επιλογέα για τον θερμοστάτη, τότε το καλύτερο είναι να προμηθευτείς ένα θερμόμετρο κατάψυξης. Έτσι, θα μπορέσεις να βρεις την κατάλληλη ρύθμιση, ώστε τα επίπεδα κατάψυξης να είναι πραγματικά τα ιδανικά, με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

Κράτα ανοικτή την πόρτα όσο το δυνατόν λιγότερο

Όσο περισσότερο μένει ανοικτή η πόρτα του καταψύκτη, τόσο περισσότερη ψύξη «χάνεται» από το εσωτερικό της. Επομένως, το μοτέρ χρειάζεται να δουλέψει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και να «κάψει» περισσότερο ρεύμα, για να αντισταθμίσει τη θερμότητα που μεταφέρθηκε εντός της συσκευής, με αυτό τον τρόπο.

Στην περίπτωση του καταψύκτη, όπως και στην κατάψυξη των ψυγείων, η έλλειψη οργάνωσης των προμηθειών είναι η σημαντικότερη αιτία που μπορεί να μένει ανοικτή η πόρτα για δυσανάλογα μεγάλο διάστημα. Επομένως, καλό θα ήταν να ταξινομείς τις προμήθειές σου στα ράφια και τα καλάθια της συσκευής, ώστε να μπορεί να βρίσκεις εύκολα τα τρόφιμα που θέλεις κάθε φορά.

 

Καθάριζε συχνά τον καταψύκτη εξωτερικά

Για να μπορεί ο καταψύκτης να αποβάλλει τη θερμότητα από το εσωτερικό του, και επομένως  να διατηρήσει την ψύξη, κεντρικό ρόλο παίζει ο συμπιεστής και τα ανοίγματα εξαερισμού. Αν αυτά τα εξαρτήματα είναι καλυμμένα με σκόνη, τότε η συσκευή «ζορίζεται» περισσότερο να μεταφέρει τη θερμότητα στο περιβάλλον και, κατά συνέπεια, καταναλώνει περισσότερο ρεύμα κατά τη λειτουργία της.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί θα πρέπει να φροντίζεις ώστε να είναι απαλλαγμένα από χνούδια και σκόνες, ώστε να είναι απαλλαγμένα από χνούδια και σκόνες. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τα καθαρίζεις σε τακτική βάση, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα ή μία μαλακή βούρτσα.

Στο manual της συσκευής σου θα βρεις αναλυτικές οδηγίες για το καθάρισμα, αλλά και για το πόσο συχνά θα πρέπει να το κάνεις – υπάρχουν κατασκευαστές που συμβουλεύουν να γίνεται μία φορά τον μήνα. Στο manual, για παράδειγμα, θα βρεις αν ο συμπιεστής είναι εκτεθειμένος στον αέρα και μαζεύει χνούδια. Σε ορισμένους καταψύκτες, είναι τοποθετημένος σε τέτοια θέση ώστε να προστατεύεται από τους ρύπους και επομένως να μην χρειάζεται καθάρισμα. Επομένως, σε αυτές τις συσκευές θα πρέπει να απομακρύνεις τη σκόνη και τα χνούδια μόνο από τα ανοίγματα εξαερισμού.

 

 

Έλεγξε τη θέση του καταψύκτη

Για να αποβάλλει τη θερμότητα, με τον τρόπο που εξηγήθηκε παραπάνω, θα πρέπει επίσης η «πλάτη» του καταψύκτη να μην εφάπτεται με τον τοίχο, όπως επίσης και τα πλευρικά του τμήματα σε έπιπλα ή τοίχους. Επομένως, είναι σημαντικό να εξασφαλίσεις πως περιμετρικά του υπάρχει απόσταση λίγων εκατοστών από οποιοδήποτε αντικείμενο, ώστε να υπάρχει επαρκής κυκλοφορία αέρα.

Επίσης, όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία επικρατεί στο σημείο που έχεις τοποθετήσει τη συσκευή, τόσο περισσότερο ρεύμα θα χρειάζεται να «καίει» για να διατηρήσει την ψύξη. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα σημείο που δεν εκτίθεται απευθείας στον ήλιο, αλλά και μακριά από εστίες θερμότητας (π.χ. φούρνος). Επίσης, ο χώρος θα πρέπει να αερίζεται καλά, και ιδανικά η θερμοκρασία του να μην ξεπερνά ποτέ τους 25°C.

 

Μην ξεχνάς την απόψυξη

Η ανάπτυξη πάγου, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, αυξάνει σημαντικά την κατανάλωση του καταψύκτη. Ενδεικτικό είναι πως ακόμη κι αν έχει σχηματισθεί ένα στρώμα πάχους μόλις 5 χιλιοστών, στην περίπτωση που δεν το αφαιρέσεις η κατανάλωση ρεύματος του καταψύκτη σου μπορεί να αυξηθεί έως και 30%. Αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι κατασκευαστές θέτουν τα 5 χιλιοστά ως το όριο για να κάνεις απόψυξη. Πάντως, υπάρχουν εταιρείες οι οποίες συνιστούν να κάνεις απόψυξη ακόμη νωρίτερα, μόλις ο πάγος φτάσει τα 3 χιλιοστά σε πάχος.

 

Μπορείς να δεις ακόμη